10 Natuurlijke highlights in Nova Scotia

Highlights Nova Scotia Carter's Beach

Nova Scotia heeft talloze natuurlijke highlights en dat komt door de vulkanische activiteit die over een loop van miljoenen jaren een bijzondere bodem heeft gevormd. Hierdoor heeft deze kustprovincie een flink scala aan spectaculaire landschappen en zeegezichten.

Het is dan ook niet moeilijk om een lijst samen te stellen van 10 natuurlijke highlights die je zeker moet hebben bezocht als je in Nova Scotia bent geweest. Met dit lijstje hebben we de natuurlijke juweeltjes voor je op een rijtje gezet.

 10 Natuurlijke highlights in Nova Scotia

1.Three Sisters Sea Stacks is een bijzondere rotsformatie in de Bay of Fundy. De Bay of Fundy is op zich al een wonder van de natuur met de enorme getijden verschillen van wel 13 meter. Dagelijks verlaten bij eb miljarden liters water de baai om met vloed weer terug te keren. Een enorme erosie van de zeebodem is hierbij natuurlijk onvermijdelijk.

Vlakbij de monding van de Bay of Fundy ligt Cape Chignecto Provincial Park en het kroonjuweel zijn de 3 Sisters Sea Stacks. Het zijn misschien wel de hoogste rotszuilen op het vasteland van Nova Scotia. Deze rode rhyoliet kliffen ontstonden ongeveer 400 miljoen jaar geleden ten gevolge van vulkaanuitbarstingen. Deze kliffen werden uitgehold en geërodeerd gedurende miljoenen jaren en de 3 Sisters zijn het resultaat. Bij eb kunnen de 3 Sisters te voet worden bezocht, bij vloed per boot of kajak.

2. Egypt Falls ligt op Cape Breton Island in het noorden van Nova Scotia. Nova Scotia heeft een heleboel watervallen, honderden zelfs! De Egypt Falls liggen op Cape Breton Island in de buurt van het grootste zoetwatermeer, Lake Ainslie. Het gebied was ooit het thuis van één van Cape Breton’s meest bekende doedelzakspelers en de lokale bewoners noemen de waterval nog steeds “Piper Glen Falls”.

De waterval heeft twee verdiepingen en is uniek omdat deze breder is dan dat hij hoog is. Trapsgewijs stroomt het water tussen met groen mos bedekte rotsen naar een diepe vallei. Het is de perfecte plek voor een frisse duik, om heerlijk te ontspannen en om natuurlijk deze unieke plek te fotograferen.

3. Bras D’or Lakes staat ook wel bekend als de binnenzee van Canada. Deze brakke meren zijn een oase voor vogelliefhebbers. De meren beslaan een totale oppervlakte van 1100 vierkante kilometer en zijn 50 kilometer breed en maar liefst 100 kilometer lang.

Bij het enorme meer kun je zangvogels spotten, maar ook over het water scherende visarenden die op zoek zijn naar een maaltijd. De meren werden in 2011 aangewezen als UNESCO biosfeerreservaat.

4. Hayes Cave was tot een paar jaar geleden de thuisbasis van meer dan 9 duizend bruine vleermuizen, de grootste kolonie van de provincie. Door het ‘witte neus syndroom’ is de kolonie vrijwel geheel uitgestorven, maar ondanks dat je er tegenwoordig nauwelijks meer vleermuizen aantreft, is de grot absoluut een bezoek waard.

Het grotsysteem meet bijna drie voetbalvelden in oppervlakte en tot de plafonds van wel 20 meter hoog lopen de enorme gipswanden. Hayes Cave is een van de meest indrukwekkende grotsystemen en een van de absolute natuurlijke highlights van Nova Scotia.

5. Isle Haute, ofwel het hoge eiland, ligt op 18 kilometer van het vasteland, pal in het midden van de Bay of Fundy. Hier razen dagelijks de krachtige getijdenstromen langs de kliffen van ruim 100 meter hoog. Vanaf de kust bij Advocate Harbour lijkt het eiland meer op een drie kilometer lang piratenschip.

6. Carter’s Beach is een van de vele stranden die Nova Scotia rijk is. De provincie staat niet voor niets bekend als “Canada’s Ocean Playground”.

Carter’s Beach is in deze lijst opgenomen, omdat het zand op dit strand zo van een tropisch strand afkomst lijkt, zó wit! Ook het water heeft een tropische kleur, kraakhelder blauw. Dit strand wordt alleen door de locals bezocht en door de ‘lucky few’ toeristen, die überhaupt van het bestaan afweten.

7. Joggins Fossil Cliffs is een natuurwonder dat is opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Een goede bekende van mijn tante in Canada heeft hier samen met haar vader voor gezorgd in 2007/2008.

Deze kliffen die werkelijk verzadigd zijn van de tot wel 300 miljoen jaar oude fossielen zijn een absolute highlight om te zien in Nova Scotia. Hier vind je fossielen van nog altijd rechtopstaande bomen, amfibieën en andere dieren uit de tijd van het Carboon.

Het is moeilijk te geloven dat de rotsachtige omgeving met zijn enorme getijdenverschillen ooit een tropisch bos was, voordat deze werd opgeslokt door de zee. Lees meer of Joggins Fossil Cliffs.

8. North River Falls…jarenlang werden ze de hoogste waterval van Nova Scotia genoemd, totdat bleek dat er twee watervallen in de provincie nog hoger waren. Jarenlang hebben hier dus ook toeristen op de foto gestaan bij ‘de hoogste’ waterval van Nova Scotia.

Hoewel het niet de hoogste waterval is, verdient deze toch een erkenning. Want van ruim 30 meter hoogte komt het water via twee stromen langs de steile bergwand naar beneden gestort.

9. Tidal Bore is een natuurfenomeen dat op slechts weinig plaatsen ter wereld kan worden waargenomen. Hierbij wordt een kleine vloedgolf veroorzaakt door de grote hoeveelheden water van de getijdenstroom die door een smalle doorgang of een rivierbedding in wordt geperst.

Aangezien Nova Scotia ’s werelds grootste getijdenverschillen heeft, is de tidal bore hier het heftigst. Bij Princeport, ten zuiden van het Minas Bassin (deel van de Bay of Fundy), kun je raften op de getijdengolven in de Shubenacadie River, die een snelheid van wel 15 kilometer per uur kunnen bereiken.

10. Woodville Ice Cave is een unieke grot die het grootste deel van het jaar ijs bevat. In feite is de grot een grote afvoerput, waar talloze stroompjes in uitkomen. De holle ruimte onder het aardoppervlak werd gevormd door ondergrondse rivieren die hier miljoenen jaren lang stroomden en de rotsen hebben geërodeerd. Deze holte is tegenwoordig ongeveer 15 meter breed en 40 meter hoog. Met name in de winter is deze grot indrukwekkend om te zien, wanneer er tot wel meterslange ijspegels hangen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies