Museums in Halifax, Nova Scotia: dit zijn de leukste musea

museums in Halifax

De stad Halifax in Nova Scotia is een van mijn favoriete steden van Canada. De stad doet een beetje Europees aan, maar heeft wel de heerlijke Canadese charme. Aangezien de stad in het oosten van Canada ligt, was dit een van de eerste plekken waar de kolonisten aan land kwamen en dus is hier veel cultuur te vinden. Dat zie je aan de vele museums in Halifax.

Dat zijn er namelijk nogal wat. Er zijn grote museums, maar vooral veel kleinere. De bijzonder rijke geschiedenis van deze havenstad is simpelweg te complex om deze in een paar musea te kunnen laten zien.

Top 5 museums in Halifax

Verspreid over Halifax en omgeving zijn er vele museums en historische plekken te vinden. De roerige achttiende eeuw waarin de Franse kolonisten voortdurend strijd voerden met de Engelse, hebben enorme veldslagen opgeleverd. Vlak na de Tweede Wereldoorlog kwamen hier tienduizenden Europese migranten aan wal die in Canada een nieuw leven wilden opbouwen. Deze culturele ontwikkelingen en historie is prachtig weergegeven kleinere en grotere museums in Halifax.

Halifax Citadel National Historic Site of Canada

Verreweg het bekendste museum is natuurlijk de Halifax Citadel National Historic Site. Het enorme bouwwerk midden in Downtown Halifax werd halverwege de achttiende eeuw gebouwd om de Engelse kolonisten te beschermen tegen aanvallen door de Fransen Acadiërs die samen met de oorspronkelijke Mi’kmaq indianen streden tegen de Engelse bezetters. De citadel werd sinds de oorspronkelijke bouw vier keer herbouwd, doordat deze in het heetst van de strijd werd verwoest door hevig kanonnenvuur.

De kusten van Nova Scotia zijn decennialang het toneel geweest van hevige gevechten tussen de Engelsen en de Fransen. Op de lange termijn dolven de Fransen het onderspit en werden zij op grote schaal gedeporteerd naar de Verenigde Staten, met name naar de staat Louisiana.

Tegenwoordig is de citadel hersteld in de oorspronkelijke Victoriaanse stijl. Wanneer je de historische plek bezoekt, is het aan te raden dit rond het middaguur te doen, aangezien het de traditie is dat om dagelijks om 12 uur een kanonschot te lossen.

Bezoek de website

Canadian Museum of Immigration at Pier 21

Het museum Pier 21 is gevestigd bij de voormalige zeevaartterminal en het immigratiepand waar tussen 1928 en 1971 tienduizenden immigranten aan wal kwamen, voornamelijk uit Europa. Tegenwoordig is hier het nationale immigratiemuseum van Canada gevestigd. De historische gebouwen van Pier 21 zijn bewaard gebleven en gerestaureerd, wat bijdraagt aan de sfeer en het gevoel van de tijd waarin het dienst deed als immigratiepunt.

In het museum kun je prachtig zien onder welke omstandigheden deze immigranten aan land kwamen. Na een wekenlange bootreis kwamen ze oververmoeid aan land en moesten ze nog een urenlange administratieve procedure doorlopen. Vervolgens waren ze dan soms nog dagen onderweg met de trein naar de eindbestemming. De omstandigheden waren spartaans en de reis was veel minder romantisch dan velen zouden denken.

Het Pier 21 museum biedt een reeks interactieve tentoonstellingen die bezoekers betrekken bij de geschiedenis van immigratie. Bezoekers kunnen persoonlijke verhalen ontdekken, authentieke artefacten bekijken en deel uitmaken van de reis van nieuwkomers.

In het museum is een permanente expositie te zien. Het is opvallend hoe weinig bagage de immigranten feitelijk maar mochten meenemen. Ook is het heel leuk om te zien hoeveel verschillende nationaliteiten er in Canada samen zijn gekomen  en in de loop der tijd toch een homogene bevolking hebben gevormd. Lees meer over Pier 21.

Maritime Museum of the Atlantic

Het Maritime Museum of the Atlantic is absoluut een van de mooiste museums in Halifax. Dit museum ligt op een prachtige locatie aan ‘the Waterfront’ en heeft een verzameling van maar liefst 30.000 artefacten die allemaal zijn gerelateerd aan de scheepvaart. Daaronder zijn ook tientallen modelvaartuigen die variëren in lengte tot wel 4 meter.

Een klein deel van de collectie heeft betrekking op de Titanic-ramp, maar bevat wereldwijd het grootste aantal houten artefacten afkomstig van de Titanic. De reden dat de Titanic hier zo ‘leeft’, komt voort uit het feit dat de mensen die de ramp niet overleefden zijn begraven in Halifax op het Fairview Cemetary.

Een andere sectie van het museum schenkt aandacht aan de Halifax Explosion, een ramp die zich in 1917 voltrok in de haven van Halifax en die een groot deel van de binnenstad wegvaagde door de enorme kracht.

Buiten aan de kade ligt het stoomschip CSS Acadia, een 180 meter lang stoomschip uit 1913 dat je ook van binnen kunt bezichtigen. Lees meer over het Maritime Museum of the Atlantic.

Nova Scotia Museum of Natural History

Het Museum of Natural History in Halifax is een natuurhistorisch museum en is verantwoordelijk voor het verzamelen en opnemen van artefacten van zowel culturele als natuurlijke waarde van de provincie Nova Scotia. In het museum vind je fossielen van honderden miljoenen jaren oud, toen Nova Scotia nog werd gevormd door vulkanische activiteit.

Daarnaast kun je in het museum dodelijke paddenstoelen zien en alles wat met natuur te maken heeft, van het nest van een Bald Eagle tot aan de oceaanbodem.

In het museum vind je prachtige collecties over archeologie, etnologie, zoogdieren, marien leven en zo’n beetje alles wat met de natuur van Nova Scotia te maken heeft. Dit is een bijzonder leuk museum voor gezinnen.

Bezoek de website

Discovery CentreNova Scotia’s Hands-On Science Centre

Het Discovery Center is een non-profitorganisatie die kinderen op een leuke, educatieve manier interesseert voor de wetenschap. In het museum kunnen kinderen naar hartenlust experimenteren met techniek, kunst en wiskunde door middel van interactieve ervaringen.

Het Discovery Centre moedigt bezoekers aan om zelf wetenschappelijke experimenten uit te voeren. Dit maakt leren leuk en helpt bij het begrijpen van complexe onderwerpen. Het centrum biedt een breed scala aan interactieve tentoonstellingen en displays. Bezoekers kunnen experimenteren, spelen en leren door deel te nemen aan activiteiten die verschillende wetenschappelijke principes en concepten illustreren.

Met het Discovery Center wil de overheid de kenniseconomie van Nova Scotia stimuleren en meer technici opleiden. Als je als gezin in Halifax bent, is het natuurlijk sowieso leuk om een leerzaam bezoek te brengen aan het museum.

Bezoek de website

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies