5 Mooiste parken van Québec

parken van Québec Parc National du Fjord du Saguenay

Het bezoeken van de nationale parken van Quebec is een geweldige manier om te genieten van de natuurlijke schoonheid, het culturele erfgoed en de diverse landschappen die deze provincie te beiden heeft. De parken van Québec staan vooral bekend om hun mooie kleuren tijdens de Indian Summer. Elk jaar trekken de Canadese stedelingen naar de kleurrijke parken van Québec om van de schitterendste kleurenpaletten te genieten.

De provincie Québec is maar liefst 27 parken rijk (zowel provinciaal als nationaal) en het is dus ook niet gek dat de parken van Québec zo’n populaire bestemming zijn voor toeristen. Québec is een kustprovincie en heeft een ontzaglijke kustlijn, zowel in het zuiden als in het noorden en noordoosten. Quebec’s nationale parken bieden een indrukwekkend scala aan natuurlijke landschappen, waaronder majestueuze bergen, uitgestrekte bossen, kristalheldere meren, wilde rivieren, watervallen en kustgebieden. Deze parken zijn ideaal voor wandelaars, kampeerders, natuurliefhebbers en iedereen die van buitenactiviteiten houdt.

De provinciale en nationale parken van Québec herbergen fjorden, kratermeren, kronkelende rivieren, vulkanische monolieten, watervallen, arctische toendra, mariene parken en een bloeiende cultuur van de First Nations.

5 Mooiste parken van Québec om te bezoeken

1. Parc National Kuururjuaq

Wat Parc National Kuururjuaq zo geweldig maakt? Het is een park boordevol spectaculair landschap en doet, door de mist die vaak in de dalen hangt, zeer mystiek aan. De lokale Inuit verwijzen naar dit gebied als ‘Torngait’, ofwel ‘een plaats bewoond door geesten’. De spirituele aard van dit park is dan ook prominent aanwezig in de Inuit-cultuur.

Kuururjuaq is een park waar je al wandelend de schitterende omgeving kunt verkennen. Je zal hier heel weinig toeristen tegenkomen, gezien de afgelegen locatie. Bewandel de eeuwenoude routes van de Inuit naar de piek van Mount D’Iberville (1554 meter) of ga raften in de Koroc River. Bezoek ook zeker de Korluktok Falls, een cascadewaterval van 30-meter hoog die in tergend tempo de bodem beeldhouwt.

Laten we er geen doekjes om winden: Kuururjuaq is een van de mooiste parken van Québec en doordrongen van ontzagwekkende natuurlijke schoonheid. Wanneer je Parc National Kuururjuaq wilt bezoeken, wees er dan zeker van dat je geen doetje bent. Bereid je voor om kille temperaturen, steenkoude, krachtige winden die door de valleien en kloven gieren en wind en de insecten van de toendra. Als dat geen uitdaging is! Mariniers, commando’s, kom maar op!

Meer informatie over dit park

2. Parc National Tursujuq

Parc National Tursujuq is gelegen aan de noordoostkust van Québec aan de Hudsonbaai. Hier ben je letterlijk off the grid en ben je aangewezen op je kennis en ervaring om te overleven. Hier is ook de plaats waar je je uber-Canadese avontuur kan beleven in het grootste provinciale park van Québec.

Parc National Tursujuq heeft een aantal bijzondere kenmerken. Zo is hier een kratermeer te vinden van een dubbel-meteoor, ofwel er zijn twee kraters vlak naast elkaar ingeslagen die nu samen één meer vormen. Daarnaast is er een zeer gevarieerde fauna in dit gebied aanwezig, zoals beloegawalvissen, muskusossen, kariboes, wolven en ijsberen.

Ondanks de brute, meedogenloze natuur in dit gebied, is het toch al meer dan 3000 jaar bewoond door de Inuit-gemeenschappen. Het is dan ook zeker de moeite waard om je door een Inuit-gids te laten rondleiden in de regio. Leuk is om te zien hoe hun huidige leefstijl het beste van twee werelden, traditioneel en modern, combineert. Zo gebruiken ze tegenwoordig hun snowmobiles in plaats van hondensleden om hun visplekken af te struinen.

De Richmond Gulf, een enorm meer dat door slechts een smalle zeestraat wordt verbonden met de Hudson Bay, is een prachtige omgeving om te kajakken. Vanaf het water is het geweldig om te zien hoe de steile hellingen, basalten rotsen duizenden jaren overgeleverd zijn geweest aan de elementen. Mooie eilandjes, smalle doorgangen… De gletsjers en getijdestromingen hebben dit onherbergzame gebied uitgehouwen tot een maanlandschap.

Hoewel het landschap onherbergzaam is, is het zeeleven bijzonder rijk. De Hudson Bay is voor beloegawalvissen namelijk de plaats waar de warmere wateren gelegenheid bieden voor moederbeloega’s om hun kalveren te baren en te laten aansterken, voordat ze de open zee opzoeken.

Wat je absoluut niet moet vergeten in Parc National Tursujuq? De Aurora Borealis! Als je ergens weinig lichtvervuiling hebt, dan is het hier wel! En wat is er mooier dan een avontuurlijke dag afsluiten onder de indrukwekkende sterrenhemel met dansend noorderlicht op de achtergrond?

Lees meer over Parc National Tursujuq

3. Parc National du Mont-Tremblant

Op een kleine twee uur rijden ten noorden van de stad Montreal ligt het Parc National du Mont-Tremblant. Ook dit park benoemen we tot een van de mooiste parken van Québec. En waarom dan?

Het is een park voor alle seizoenen. Verken het park per kano in de zomer, want met honderden grotere en kleinere meren is dit de beste manier. Geniet van de prachtige herfstkleuren in de herfst en ga snowshoe-en in de winter.

Met de meer dan 200 vogelsoorten die hier leven, is dit tevens een van de beste parken van Québec om vogels te spotten.

Mont-Tremblant is het oudste provinciale park van Québec en het op één na grootste na Tursujuq. De schoonheid van dit park wordt al 121 jaar beschermd. Het landschap is adembenemend en lijkt soms wel geschilderd. De afgeronde bergtoppen, ondiepe meren, bochtige riviertjes en beekjes die zich door het landschap werken….de combinatie van boreale bossen en hardhouten bomen zorgt voor een gevarieerd begroeiing.

Wanneer je van wandelen houdt, biedt Mont-Tremblant 82 kilometer aan wandelpaden die de totaal 1510 vierkante kilometer park doorkruisen. Er zijn diverse meerdaagse wandelroutes, zoals La Diable Loop, The Park Crossing en The Big Hike. Deze routes zijn alle drie beoordeeld als middelzwaar.

Meer informatie over dit park

4. Parc National du Fjord du Saguenay

Parc National du Fjord du Saguenay heeft het allemaal: de grote Saguenay rivier, meren, riviertjes en beekjes, een indrukwekkend fjord en de geur van de zee. Parc National du Fjord du Saguenay is een van de imposantste parken van Québec.

Het oostelijk gelegen Lac Saint Jean is een waar vakantieparadijs met talloze vakantiehuisjes. Het is dit meer waar de Saguenay rivier ontspringt en naar het westen stroomt om in de Saint Lawrence River uit te monden. Dit is tevens de regio waar het zoete water uit de Great Lakes en het zoute water van de Atlantische Oceaan elkaar ontmoeten.

Parc National du Fjord de Saguenay bekleedt de beide oevers van de rivier, die zich uitstrekt over een afstand van ongeveer 100 kilometer. Het park is door het vele water een paradijs voor watersporters. Ga kajakken door het fjord of spot zeehonden, beloega’s of andere walvissen.

Wandelen is ook een mooie bezigheid in het park. De schitterende natuur, gecombineerd met heerlijk zomerweer (maar toch een lekker zilt zeebriesje), maken het gebied tot een populaire vakantiebestemming. Een mooie wandelroute is de wandeling van Baie-Sainte-Marguerite naar Ferme 5 Étoiles. Ook voor kinderen en jongeren is er veel te doen in het park, zoals ziplines en boom canopy walks.

Meer informative over Parc National du Fjord du Saguenay.

5. Parc National de la Jacques Cartier

De lijst van mooiste parken van Québec zou incompleet zijn als Jacques Cartier geen vermelding had. Op een afstand van zo’n 50 kilometer ten noorden van Québec City ligt Parc National de la Jacques Cartier. Dit bergplateau wordt doorsneden door een schitterende riviervallei met eindeloos veel wandelroutes. En dat allemaal op zo’n korte afstand van Québec City.

De rivier die door het park stroomt is een overblijfsel uit de tijd dat gletsjers hier de dienst uitmaakten en de basis legden voor de rivier. In de rivier komen tal van stroomversnellingen voor, waardoor het een geliefde plek is om te kanoën of te raften.

Daarnaast is er in het park een flinke bevolking van wilde dieren, dus tijdens het wandelen kan je beren of elanden tegenkomen.

De bijna 100 kilometer aan wandelpaden bieden gelegenheid tot meerdaagse wandelingen, maar ook zijn er veel korte routes voor een mooi dagje uit. Wanneer je in het park bent, mis dan zeker niet de Scotora Trail. Deze wandelroute is ruim 15 kilometer lang en leidt langs twee meren met beverdammen. Werkelijk indrukwekkend! Meer over deze wandelroute vind je hier.

Lees meer over Parc National de la Jacques Cartier.

Het is lastig om de mooiste parken van Québec te benoemen. Allemaal hebben ze hun eigen charme. Ze zijn in wezen allemaal de moeite waard om te bezoeken. De parken in noordelijk Québec liggen erg uit de route en het vergt nogal wat tijd en moeite er te geraken. Toch raad ik je aan, zeker als je avontuurlijk bent ingesteld, Parc National Kuururjuaq of Parc National Tursujuq te bezoeken, want zo’n bezoek vergeet je nooit meer!

Daar proef je écht de wildernis en ben je tevens in de buurt (relatief gezien) van de oudste gesteenten op aarde, die tevens in het noorden van Québec zijn gevonden, vlakbij Inukjuak. Deze zijn geschat op 4.28 miljard jaar oud. (2008)

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Quebec

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies