Mooiste Canadese eilanden om op vakantie te gaan

Canadese eilanden vakantie

In dit blog zetten we de mooiste Canadese eilanden op een rijtje die je zeker een keer tijdens je vakantie moet bezoeken. Ze hebben alle iets bijzonders, maar allemaal op een andere manier. De een heeft de meest extreme natuur die je je maar kan voorstellen, de andere is subtropisch, iets wat je helemaal niet verwacht aan te treffen in Canada.

Met een kustlijn van meer dan 200.000 kilometer lang, is er geen land in de wereld dat die afstand kan overtreffen. Ook qua binnenlandse kustlijn is Canada bijna koploper in de wereld en neemt de derde plaats in. Leuk om te weten, maar wat betekent dat? Veel eilanden! De Canadese kustlijn is werkelijk bezaaid met eilanden, duizenden, tienduizenden, grotere, kleinere, het zijn er oneindig veel.

De mooiste Canadese eilanden

Natuurlijk ken je wel de bekende Canadese eilanden, zoals Vancouver Island en PEI (Prince Edward Island). Maar wist je ook dat Canada het grootste zoetwatereiland ter wereld heeft? Of dat er eilandjes voor de kust van een hoop eilanden liggen? Er zijn eilanden in Canada die altijd besneeuwd zijn, eilanden boordevol cultuur en eilanden met regenwouden, eilanden waar beren naartoe zijn gezwommen vanaf de kust. Je kan het zo gek niet bedenken

Vancouver Island, British Columbia

In een lijstje zoals dit mag Vancouver Island natuurlijk niet ontbreken. Op verreweg de bekendste van de Canadese eilanden vind je eeuwenoude regenwouden, steile bergen, eindeloos veel inhammetjes en baaitjes en bovenal een heerlijk subtropisch klimaat in de zomer. Hiermee is het natuurlijk een vakantieparadijs. Want geen ander Canadees eiland is zo veelzijdig als Vancouver Island.

Op en rond het eiland kan je naar hartenlust kajakken, walvissen spotten, beren langs het strand zien foerageren, brandingsurfen, duiken of gewoon van de natuur genieten. Bezoek Cathedral Grove in MacMillan Provincial Park voor bomen je bomen vindt, zó groot dat je het jezelf nooit had kunnen voorstellen, kajak de vele baaitjes in of ga kamperen in de outback. Let wel op, want het is er vergeven van de beren en de cougars!

Vancouver Island is natuurlijk verreweg het populairste vakantie-eiland van Canada. Wil je Vancouver Island bezoeken, lees dan zeker ook even mijn andere reistips voor het eiland. De bodem van Vancouver Island lijkt wel testosteron te bevatten. Hier is alles net even wat mooier en extremer dan elders in Canada. Enorme oerbossen, steile bergen, prachtige vergezichten ontzettend veel First Nations cultuur.

Manitoulin Island, Ontario

Gelegen in Lake Huron is Manitoulin Island het grootste zoetwatereiland ter wereld. Sterker nog, het is een eiland met maar liefst 108 zoetwatermeren. En om het allemaal wat gekker te maken: er liggen drie grotere meren op Manitoulin Island en in die meren liggen ook weer eilandjes. Het is een soort Droste-effect.

Manitoulin Island is een geweldige bestemming om te wandelen, kennis te maken met de native cultuur en heeft een prachtige natuur. Het is dan ook niet voor niets dat veel Canadese stedelingen uit de regio Toronto dit eiland als vakantiebestemming kiezen. De karakteristieke draaibrug bij Little Current in het noorden van het eiland is een aanrader om bij zonsondergang te bekijken.

Baffin Island, Nunavut

We gaan van het ene uiterste naar het andere uiterste. Baffin Island is het grootste van de Canadese eilanden en heeft een oppervlakte van ruim 12 keer die van Nederland. Doordat dit eiland geheel boven de Poolcirkel ligt, is het er het hele jaar vrij fris, met in de winter temperaturen die kunnen dalen tot wel min 40, min 50. Als of dat nog niet erg genoeg is, kan er ook nog een fikse poolwind de kop opsteken, waardoor soms gevoelstemperaturen van onder de min 70 niet uitzonderlijk zijn. De beste tijd om Baffin Island te bezoeken is dan ook hartje zomer.

En wat krijg je dan te zien? De ruigste natuur die je je maar kan voorstellen! Steile, grillige bergkammen, kolkende rivieren, alles vermorzelende gletsjers en schitterende watervallen. Tja, een stranddagje op het eiland zit er niet in, maar wat een overweldigende natuur! Lees hier wat je kan verwachten van een bezoek aan bijvoorbeeld Auyuittuq National Park.

Fogo Island, Newfoundland & Labrador

Fogo Island ligt voor de noordoostkust van Newfoundland. Het eiland is het grootste eiland voor de kust van deze provincie. Met een sterk dalende bevolking wonen er nog krap 2.000 inwoners op Fogo Island. De bewoners leven van oudsher van de visserij.

De naam Fogo Island is afkomstig van de naam  Y del Fogo, ofwel Isle of Fire. Men vermoed dat het eiland is vernoemd naar de vele bosbranden die de dichtbeboste noordelijke oevers in het verleden hebben verwoest.

Op Fogo Island is het zeker aan te raden om in de Fogo Island Inn te verblijven. Dit schitterende hotel staat bekend om zijn uitzonderlijke bouwstijl en is een genot om te verblijven. Er is luxe alom en de maaltijden zijn geweldig!

Een andere leuke optie is om te overnachten in de Old Salt Box huisjes. Vanuit deze schattige, gekleurde vissershuisjes kan je ijsschotsen voorbij zien drijven, geniet je van adembenemede weersontwikkelingen op zee en kom je thuis bij jezelf.

Haida Gwaii, British Columbia

Haida Gwaii is een Canadees archipel voor de kust van British Columbia en bestaat uit ongeveer 200 eilandjes. De eilandengroep wordt ook wel de ‘Galapogos van het Noorden’ genoemd. Dit komt door de vele ondersoorten van dieren die hier leven en die niet op het vasteland voorkomen. National Geographic’s Traveler magazine noemde Haida Gwaii in 2014 zelfs een van de 20 mooiste plekken ter wereld om te bezoeken.

Naast de unieke flora en fauna is Haida Gwaii ook geliefde bestemming voor liefhebbers van de indianencultuur, die hier rijkelijk aanwezig is. Bekijk de Haida Gwaii Visitors Guide voor meer informatie.

Wolfe Island, Ontario

Net op het punt waar Lake Ontario overgaat in de St. Lawrence River, ligt Wolfe Island. Het is het grootste eiland van de Thousand Islands. Bezoek hier de Big Sandy Bay Area, een natuurgebied in het westen van het eiland. Hier groeien veel beschermde plantsoorten. Ga hier bij voorkeur ’s avonds naartoe, want dan heb je een grote kans op een onvergetelijke zonsondergang.

Verder is het eiland een heerlijke bestemming om te fietsen, te watersporten of om te vissen. Wolfe Island is bekend om de prachtige zonsopkomsten over de St-Lawrence River en de zonsondergangen boven Lake Ontario.

Cape Breton Island, Nova Scotia

Cape Breton Island ligt voor de kust van Nova Scotia. Het eiland is met recht één van de mooiste Canadese eilanden. De Cabot Trail maakt het een gewilde bestemming voor mensen die een van de mooiste roadtrips willen maken aan de Canadese oostkust.

Cape Breton Highlands is een geweldig mooi nationaal park. Hier zijn talloze microklimaten te vinden. Mysterieuze mistbanken tussen de bergen, prachtige oerbossen en indrukwekkende basaltkusten sieren hier de omgeving. Als je hier bent, vergeet dan zeker niet de Skyline Trai l te wandelen langs de steile kliffen, met uitzicht over de Atlantische Oceaan. Geniet als je hier bent ook zeker van de Franse en Britse invloeden van de kolonisten. Een aanrader om te verblijven is het Bear on the Lake Guesthouse vlak buiten het park in Whycocomagh.

PEI/Prince Edward Island

PEI is een eiland dat behoort tot de Maritimes, de Atlantische kustprovincies. De kust van het eiland is bezaaid met karakteristieke vuurtorens, rode zandstranden en prachtig glooiende heuvels. Het landschap doet een beetje aan de Dordogne in Zuid-Frankrijk denken. Je vindt er veel landbouwgrond, maar ook prachtige natuur. De mooie landweggetjes bieden aan de horizon telkens weer een verrassend uitzicht.

Via de 12,9 kilometer lange Confederation Bridge of met de veerboot is het eiland te bereiken. Hier ga je naartoe voor een heerlijke strandvakantie, Canadese plattelandscultuur en heerlijk tafelen bij de talloze leuke restaurantjes van de hoofdstad Charlottetown.

De Canadese vakantie-eilanden hebben stuk voor stuk hun charme. Het mooie is dat Canada zo onmetelijk groot is en dat daardoor de eilanden zo uiteen kunnen lopen qua flora, fauna en cultuur. Zo zijn de invloeden uit het koloniale tijdperk in op de oostelijke Canadese eilanden veel nadrukkelijker aanwezig dan op de westelijke Canadese eilanden. In het westen zijn de First Nations invloeden weer veel nadrukkelijker aanwezig.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies