aardbevingen in Canada Kluane

Met de regelmaat van de klok komen er aardbevingen in Canada voor. Je hoort er vrijwel nooit iets over op het nieuws, maar dat komt omdat ze veelal niet noemenswaardig zijn. Het komt maar sporadisch voor dat aardbevingen in Canada een kracht hebben van 4 op de schaal van Richter of zwaarder.

De gebieden in Canada waar het meest aardbevingen voorkomen zijn de westelijke provincies British Columbia en Alberta en het territorium Yukon. In het oosten worden regelmatig aardbevingen gemeten in de St. Lawrence Valley, het stroomgebied van de St. Lawrence rivier, maar ook deze zijn allemaal licht van aard.

In heel Canada komen er jaarlijks zo’n 1.400 kleinere aardbevingen voor. Het zwaartepunt qua frequentie ligt aan de westkust in de regio Vancouver en Vancouver Island. en zijn meestal niet serieus van betekenis. Eens in de paar jaar komt er wel eens een paar zwaardere aardbevingen in Canada voor. Die zijn opgenomen in deze lijst op Wikipedia.

Oorzaken aardbevingen in Canada

De aardbevingen in West-Canada worden veroorzaakt door de breuklijn die langs de westkust loopt. Daar trekt de Pacifische plaat weg naar het westen, terwijl de Juan de Fuca-plaat naar het noordoosten beweegt en onder de Noord-Amerikaanse plaat schuift. De plaats waar de Juan de Fuca plaat eronder schuift, heet een subductiezone. Deze subductiezone, de Cascadia Subduction Zone, ligt op 45 kilometer ten westen van de hoofdstad Victoria op Vancouver Island en krijgt de meeste seismische activiteit te verduren.

Een uitstekende punt van de Juan de Fuca plaat verplaatst zich elk jaar met 2,5 centimeter richting de kust van British Columbia. Seismologen hebben geconcludeerd dat er de platen contact maken, ofwel, dat er frictie plaatsvindt. Dit betekent tevens dat de energie wordt opgebouwd. Het gevolg is dat de opgebouwde energie vroeg of laat moet vrijkomen. Hoe langer deze opbouw voortduurt, hoe groter de aardbeving in de toekomst.

Aardbevingen op Vancouver Island en aan de westkust van Canada

De aardbevingen die de afgelopen paar jaar zijn voorgekomen op Vancouver Island hebben geen van alle serieuze problemen veroorzaakt en waren nooit zwaarder dan 4.5 op de Richter-schaal. Het is dus niet zo dat wanneer je zeebenen moet hebben als naar Vancouver Island op vakantie gaat.

Mocht je er zijn en je ziet een en ander heen en weer gaan, dan weet je dat het een aardbeving kan zijn. Bekijk de meest recente aardbevingen rond Vancouver Island.

Aardbevingen in Oost-Canada

Ook in Oost-Canada kunnen aardbevingen voorkomen. Met name de regio van de St. Lawrence Valley is ook een seismisch actief gebied. De St. Lawrence scheur in de aardkorst loopt parallel aan de St. Lawrence rivier. Deze slenk/kloof in de aardkorst strekt zich uit over een afstand van meer dan 600 kilometer en loopt helemaal van de monding van Lake Ontario bij Kingston naar de regio van Québec City.

Recente zware aardbevingen in Canada

In oktober 2012 nog liet een zware aardbeving van 7.8 de eilandengroep Haida Gwaii schudden. Er ontstond een kleine tsunami, maar deze heeft nergens schade aangericht. Ook in 1949 kreeg Haida Gwaii een aardbeving van maar liefst 8.1 te verduren.

De zwaarste bekende aardbeving ooit in Canada (eigenlijk Alaska) vond plaats in het jaar 1700 en had een kracht van 9.2 op de schaal van Richter. Deze beving veroorzaakte de Orphan Tsunami, die helemaal tot in Japan  enorme schade veroorzaakte.

Kluane, het dak van Canada

Kluane National Park in de Yukon is een piepjong gebergte. Dit kun je zien aan de scherpe bergpieken. Oudere bergtoppen zijn al afgesleten door de elementen en zijn wat ‘ronder’ van vorm. Kluane National Park en de kust van Alaska zijn gevormd door dezelfde breuklijn als die bij Vancouver Island, maar hier is de kracht vele malen groter. Ook hier vinden regelmatig aardbevingen plaats die elke keer het kustgebergte weer een stukje hoger de lucht in stuwen.