Momenteel honderden aardbevingen op Vancouver Island

Aardbevingen op Vancouver Island

Momenteel is er een zwerm van honderden lichte aardbevingen op Vancouver Island aan de westkust van Canada. Dit komt door de ligging nabij de Cascadia subductiezone, die ten westen van het eiland op de zeebodem ligt.

Deze reeks van bevingen is het gevolg van de Juan de Fuca aardschol, die vanuit het westen onder de Noord-Amerikaanse plaat schuift. In feite geldt: hoe langer er geen kleine aardbevingen plaatsvinden, hoe meer spanning zich opbouwt. Maar deze grote seismische activiteit is ongewoon volgens seismologen.

Is deze reeks van honderden lichte bevingen een ander voorteken voor de “Big One?” Die grote aardbeving zou volgende voorspellingen een flink deel van Zuidwest British Columbia in de puin kunnen leggen. Volgens deskundigen is het ook niet de vraag óf, maar wanneer deze plaatsvindt. Bekijk de meest recente aardbevingen rond Vancouver Island

Aardbevingen op Vancouver Island en de Cascadia Subduction Zone

De Cascadia Subduction Zone loopt van Noord-California helemaal naar het noorden langs de westkust tot aan het noorden van Vancouver Island. Langs deze lijn schuift de Juan de Fuca plaat onder de plaat van het Noord-Amerikaanse continent.

Met een snelheid van ongeveer drie tot vier millimeter per jaar beweegt de Juan de Fuca plaat zich in oostelijke richting. en comprimeert het ongeveer 30 tot 40 millimeter per jaar oostwaarts. Wanneer deze verschuivingen geen aardbevingen opleveren, betekent dit dat de spanning wordt opgebouwd tot deze zo groot is dat er ineens een flinke aardbeving plaatsvindt.

Als de Big One plaatsvindt

Natuurlijk is het moeilijk om dit soort scenario’s te schetsen, maar het is wel belangrijk realistisch te blijven. Deskundigen voospellen een megaquake van 4 minuten lang en 9.2 op de schaal van Richter. Daarbij daalt de noordwestelijke rand van het continent tot wel 1 meter 80 en kaatst 10 tot 30 meter in westelijke richting.

Dit zal niet alleen aardverschuivingen veroorzaken op het land, maar ook onderwater flinke beroering veroorzaken, waarbij enorme vloedgolven richting het westen zullen plaatsvinden. Toch komen soms ook wat zwaardere aardbevingen voor, zoals eind 2019.

Laten we niet op de feiten vooruit lopen en laten we genieten van de ‘charme’ van al die kleine onschuldige aardbevingen op Vancouver Island.  Lees meer over aardbevingen in Canada.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies