Aboriginal cultuur op Haida Gwaii

Aboriginal cultuur Haida Gwaii Haida Heritage Centre

Aboriginal cultuur is er veel te vinden in Canada, maar wil je echt een concentratie zien van First Nations cultuur? Stap dan vanuit Vancouver in een vliegtuig en vlieg naar Haida Gwaii.

Haida Gwaii is een eilandengroep voor de kust van British Columbia, vlak onder de ‘Panhandle’ van Alaska. Deze eilandengroep staat ook wel bekend als de Queen Charlotte Islands. Het archipel is samengesteld uit twee grote eilanden, Graham Island en Moresby Island, en meer dan 150 kleinere eilandjes.

Aboriginal cultuur op Haida Gwaii

De cultuur van Haida Gwaii kent een rijke geschiedenis en gaat eeuwen terug, toen uitsluitend First Nations nog de eilanden bewoonden. De trots, het talent en de schoonheid van de bewoners is duidelijk terug te vinden op de eilanden. De vorm van gebouwen, kunstwerken, etiquette en alledaagse voorwerpen, laten zien dat de Haida bevolking een bloeiende cultuur kent.

Totempalen bekijken doe je op Haida Gwaii. In diverse verlaten dorpjes op afgelegen eilandjes staan totempalen die helemaal verweerd zijn, zo oud zijn ze al. De lokale bedrijven, die veelal leven van het toerisme, laten vol trots de rijke aboriginal cultuur zien en leggen de betekenis van hun culturele gebruiken uit.

SGang Gwaay

Sgang Gwaay is één van de belangrijkste Aboriginal plaatsen om te bezoeken op Haida Gwaii. Het staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en laat een goed beeld zien van hoe de First Nations dorpen er vroeger uitzagen. Zo beschikt het dorp bijvoorbeeld nog over de totempalen die daar honderden jaren geleden werden geplaatst.

Dit oude Haida dorp is gelegen in het Gwaii Haanas National Park Reserve & Haida Heritage Site, in de zuidelijke helft van Haida Gwaii. Het park is uitsluitend per boot of bushplane bereikbaar, dus een bezoek is vrij prijzig. Als men deze nederzetting wil bezoeken kan men contact opnemen met het Gwaii Haanas hoofdkantoor in Skidegate.

Old Masset

Old Massett is een klein dorpje op Graham Island dat eind negentiende eeuw qua bevolking werd gedecimeerd door een uitbraak van de pokken, die de Europese kolonisten hadden meegenomen.

Tegenwoordig is het een mooie erfgoedplaats die wordt bezocht door toeristen.

Aboriginal cultuur bij het Haida Heritage Centre

Skidegate is de thuisbasis van het prachtige Haida Heritage Centre en is een must-see voor elke bezoeker van Haida Gwaii. Het centrum is een prachtig gebouw, gelegen op een rotsachtig strand, met meerdere totempalen. Het omvat een museum, cadeauwinkel, werkplaats waar kunst wordt gemaakt van de aboriginal cultuur, een ruimte voor optredens, een restaurant en vergaderzalen.

Het museum heeft talloze prachtige artefacten van de Haida cultuur en geschiedenis, maar ook zijn er interactieve exposities over de flora, fauna en het oceaanleven op en om de eilanden. Deze flora en fauna is namelijk uniek. Haida Gwaii wordt namelijk ook wel het Galapogos van het Noorden genoemd, aangezien de flora en fauna uniek is vanwege de vele ondersoorten die hier leven.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies