8 Leuke zomeractiviteiten bij Jasper, Alberta

Activiteiten bij Jasper Alberta

Jasper is een klein en gezellig bergstadje, midden in de ruige Rocky Mountains van Alberta. Het stadje ligt in het prachtige Jasper National Park en is om die reden een uitstekende uitvalsbasis om de prachtige natuur van het park te gaan ontdekken. Met de volgende activiteiten bij Jasper en omgeving kun je optimaal van je bezoek aan Jasper genieten!

Op niet al te grote afstanden van Jasper zelf liggen attracties als Maligne Canyon, Maligne Lake, de Jasper Skytram en Athabasca Falls. Daarnaast kun je in de directe omgeving van Jasper heerlijk wandelen bij Pyramid Lake en Patricia Lake, gaan raften op de Athabasca River of ga heerlijk zwemmen in een van de vele bergmeertjes.

De gemiddelde bezoeker van Jasper is in de regel net even wat anders dan de meeste toeristen: hier komen avonturiers, enorme natuurliefhebbers die graag erop uittrekken en zich graag met outdooractiviteiten bezighouden.

8 Activiteiten bij Jasper en omgeving

Met de onderstaande activiteiten bij Jasper maak je op de juiste manier kennis met alles wat het stadje en de directe omgeving te bieden hebben.

Bekijk de Melkweg

Rijd ’s avonds als het donker is naar Pyramid Lake, vlak buiten de townsite en zoek een mooi plekje op langs het meer. Jasper is het best toegankelijk Dark Sky Reservaat ter wereld. Hier heb je geen lichtvervuiling en kun je de Melkweg prachtig zien. Bekijk de adembenemende 100 miljard sterren van ons eigen sterrenstelsel en verbaas je over de nietigheid die de mensheid eigenlijk maar is. Hou je van mooie sterrenluchten? Dan is de omgeving van Jasper de aangewezen plek!

Ga met de Jasper Skytram Whistlers Mountain op

Vlak buiten Jasper langs de Yellowhead Highway ligt Whistlers Peak met daarbij de Jasper Skytram, een gondel die je naar de top van de berg brengt. Vanuit de kabelbaan zie je in de hoogte het stadje Jasper in de verte steeds kleiner worden. Dit vind ik persoonlijk een van de leukste activiteiten bij Jasper, aangezien je hiermee het kleine stadje in een mooi perspectief ziet. De enorme vallei met de torenhoge bergpieken laat zien hoe klein alles maar is in het plaatsje Jasper.

Bij helder weer kun je Mount Robson, de hoogste berg van British Columbia zien liggen. Bovenop de top zijn er diverse wandelroutes, waarbij het lijkt of je ‘on top of the world’ bent. Lees de tips voor je gondeltocht met de Jasper Skytram.

Bezoek Athabasca Falls

Een van de ‘verplichte’ activiteiten bij Jasper is toch wel een bezoek aan Athabasca Falls. Deze waterval ligt op zo’n 30 kilometer ten zuiden van Jasper, die zich met donderend geweld in een canyon stort. Hier hangt altijd een heerlijk frisse mist die prachtig kleurt in de zonnestralen. Vanaf de voet van Athabasca Falls vertrekken tijdens de zomermaanden vele raft tours stroomafwaarts richting Jasper. Lees meer over Athabasca Falls.

Maak een boottocht over Maligne Lake en bezoek Spirit Island

Maligne Lake ligt aan het einde van de schitterende Maligne Lake Road. Alleen het rijden ernaartoe is al een genot. Onderweg moet je zeker goed opletten, want de kans dat je wildlife ziet is erg groot. Onderweg kom eerst langs Maligne Canyon en vervolgens langs Medicine Lake.

Een boottocht over Maligne Lake mag eigenlijk niet ontbreken als je in Jasper verblijft. Het schilderachtige Spirit Island is een van de meest gefotografeerde locaties van Canada en de enige manier om hier te komen is per boot.

Je kan kiezen om een kajak te huren en er zelf naartoe te varen, maar dat raad ik je af aangezien dit echt alleen is bestemd voor de ervaren kajakkers, want het is een afstand van tien kilometer. Beter kun je kiezen voor een boottocht waarbij je een rondvaart maakt over Maligne Lake en vlakbij het prachtige Spirit Island komt. Tijdens de zomermaanden vertrekt er elk uur een boot over het meer vanaf het Maligne Lake paviljoen. Lees meer over Maligne Lake en Spirit Island.

Ga heerlijk wandelen in de natuur

De omgeving van Jasper is een paradijs voor wandelaars. Met meer dan 1200 kilometer aan hiking trails kan elke natuurliefhebber hier zijn hart ophalen. Wandel door de ruige wildernis, over kale bergtoppen of over de alpiene bloemenweiden bij Mt. Edith Cavel. Een populaire wandelroute is die van Valley of the Five Lakes, maar ook langs de oevers van het staalblauwe Medicine Lake kun je prachtig wandelen. Bekijk hier de video van de moederbeer met twee cubs die daar zaten.

Ga wildlife spotten

Zodra je het centrum van Jasper uitrijdt zit je direct in de wildernis en vaak zoeken de beren de grens van het bewoonde gebied op. Vaak zie je ze langs de weg grazen, maar ook langs het treinspoor. Ga vooral ’s morgens bijtijds op pad als er nog weinig verkeer is dat ze kan afschrikken.

Ikzelf maakt het ooit mee onderweg naar Maligne Lake ’s morgens. Er stak een enorme grizzly op zo’n 30 meter voor de auto langs de weg over. Schitterend! Maar ook andere dieren kan je tegenkomen, zoals elanden, berggeiten, wolven, coyotes en kariboeherten.

Ga zwemmen bij Horseshoe Lake

Op 30 kilometer ten zuiden van Jasper ligt een ‘verborgen’ meertje waar de meeste mensen gewoon langs rijden. Horseshoe Lake is een prachtig en kraakhelder meertje waar je niet alleen mooi omheen kunt wandelen, maar ook heerlijk kunt zwemmen. Het water is zó helder dat als de zon erop staat, je zo vijf zes meter onder water kunt kijken. Dit is voor mij persoonlijk met kop en schouders een van de leukste activiteiten bij Jasper. Lees meer over Horseshoe Lake.

Ga heerlijk tafelen in Jasper

Hoewel Jasper vrij toeristisch is, heeft dat natuurlijk ook zijn voordelen, want er is veel horeca om de toeristen van dienst te zijn. Net zoals met accommodatie is er ook voor een goede maaltijd voor elk wat wils. Wil je lowbudget eten of juist meer luxueus? Voor elke beurs is er ruim voldoende keus.

Na een intensieve dag van wandelen en klimmen gaat een flinke maaltijd er wel in. In Jasper zijn er talloze leuke restaurantjes. Een gezellig restaurantje waar ikzelf graag ga eten is de Jasper Brewing Company, een leuke en levendige bar waar ze werkelijk superlekkere hamburgers bakken met een heerlijk biertje erbij.

TIP: Haal voordat je ’s morgens op pad gaat bij de Bear’s Paw Bakery op Pyramid Lake Road een ontbijtje met de allerlekkerste koffie van heel Jasper. De heerlijk verse broodjes, cinnamon buns en al het lekkers dat je kan bedenken hebben ze hier. Dat is wel even wat anders dan de ‘crap’ van Tim Hortons. Je kunt je etenswaren ‘on the go’ meenemen, maar net zo leuk is om je ontbijt daar op te eten en te luisteren naar de verhalen van de locals, die daar allemaal hun koffie halen voordat ze op pad gaan. Ikzelf heb bij de Bears Paw Bakery ooit een mooi verhaal van een park ranger gehoord die net was achterna gezeten door een beer. De adrenaline gierde nog door zijn lichaam en dat was te horen aan zijn manier van praten!

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies