De afstanden in Canada zijn enorm! Dat is waar veel mensen zich op verkijken bij de voorbereiding van hun rondreis door Canada. Een paar centimeter op de kaart blijkt in werkelijkheid een paar honderd kilometer, waarvan een groot deel over gravel roads. Jezelf verkijken op de afstanden en de reistijd, kan tijdens je rondreis door Canada flink roet in het eten gooien, want voordat je er erg in hebt zit je uren langer achter het stuur dan je had verwacht. Met dit blog wil ik je goed voorbereid op pad sturen, want het is zonde als je dagenlang in de auto zit en alle bezienswaardigheden in een drive-by moet bewonderen.
Hoewel het wel weer supernederlands zal klinken (en dat wil je in Canada nu juist even ontvluchten), ga goed voorbereid op pad!
Bizarre afstanden in Canada
Canada is met een oppervlak van ongeveer 9,98 miljoen vierkante kilometer het op één na grootste land ter wereld, en het heeft dus enkele van de meest uitgestrekte afstanden die je kunt tegenkomen. Vanwege de immense omvang van Canada liggen steden vaak ver uit elkaar. Het kan soms duizenden kilometers rijden zijn om van de ene grote stad naar de andere te reizen. Door de enorme omvang van Canada, kun je een grote verscheidenheid aan klimaten ervaren, variërend van een gematigd klimaat in het zuiden tot een poolklimaat in het noorden. Hierdoor is het noodzakelijk je voor te bereiden op de omstandigheden waarin je rijdt.
Om je een indruk te geven van de afstanden: van Whitehorse, Yukon naar Charlottetown, PEI is het 6.697 kilometer rijden. Even ter vergelijking: van Amsterdam naar Herat in Afghanistan is 6.300 kilometer. Het is nogal een stukje rijden, én dat dus allemaal binnen de Canadese grenzen! Hier zijn nog een aantal voorbeelden die de enorme reisafstanden in Canada weergeven:
Vancouver, British Columbia naar St. John’s, Newfoundland:
Afstand: Ongeveer 7.400 kilometer
Vliegtijd: Een directe vlucht duurt ongeveer 5 tot 6 uur. (dit is dus een binnenlandse vlucht!)
Toronto, Ontario naar Yellowknife, Northwest Territories:
Afstand: Ongeveer 3.100 kilometer
Vliegtijd: Een directe vlucht duurt ongeveer 4 tot 5 uur.
Calgary, Alberta naar Halifax, Nova Scotia:
Afstand: Ongeveer 4.400 kilometer
Vliegtijd: Een directe vlucht duurt ongeveer 5 tot 6 uur.
Edmonton, Alberta naar Whitehorse, Yukon:
Afstand: Ongeveer 2.300 kilometer
Vliegtijd: Een directe vlucht duurt ongeveer 2,5 tot 3 uur.
Montreal, Quebec naar Vancouver, British Columbia (per trein):
Afstand: Ongeveer 4.500 kilometer
Treintijd: Een treinreis over deze afstand kan meer dan 4 dagen duren.
Met welke reistijden moet je rekening houden?
Calculeer altijd ruim de tijd in. In Nederland geldt meestal: 100 kilometer is gelijk aan een uurtje reistijd. In Canada is dat heel anders. Niet elke highway is een snelweg zoals we die in Nederland kennen. Sterker nog, alleen rond de grote steden kennen ze snelwegen zoals wij gewend zijn. De meeste highways zijn vergelijkbaar met de provinciale wegen die wij in Nederland kennen: tweebaans of vierbaans. Vaak mag je 70 of 80 kilometer per uur rijden.
Op veel plekken – en dan vooral in het binnenland of het noorden – zijn er ook wel wegen waar je 100 mag, maar eigenlijk leert de ervaring daar al snel dat je daar maximaal 70 wilt rijden, aangezien je anders uit je auto stuitert. Het asfalt kan door de steenkoude temperaturen in de winter kapotvriezen, met flinke hobbels en kuilen tot gevolg. Wees dus niet overmoedig en hou je aan de maximale snelheid. Bij het incalculeren van je reistijd is het altijd verstandig om deze te bepalen op je maximumsnelheid gedeeld door afstand en dan maal 0,8.
Samenvattend, een rit van 100 kilometer kan soms wel anderhalf uur of zelfs nog langer vergen om af te leggen. Soms rijd je, zeker in de outback, over gravel roads. Bereid je dus goed voor als je op pad gaat. Zoek even uit hoe begaanbaar de weg is en of er eventueel omleidingen zijn. Zet de websites 511 Alberta en Drive BC zeker even bij je favorieten. Op deze twee websites ben je altijd op de hoogte van de verkeersomstandigheden op je route.
Reistips voor in Canada
- Gebruik als het even kan een navigatiesysteem. Ze zijn bij de verhuurder tegen een kleine meerprijs bij te huren en zijn absoluut de investering waard. Zelf heb ik een Tomtom World gekocht, met kaarten over de hele wereld. Je kan ze per continent downloaden. Ook zijn er offline kaarten apps voor op je smartphone.
- Zorg altijd voor een minstens halfvolle tank. In sommige gebieden zijn de tankstations zeer schaars en daar zijn de brandstofprijzen torenhoog. Langs de Icefields Parkway tussen Lake Louise en Jasper is maar één tankstation bij Saskatchewan Crossing. Hier staat dan ook de melding dat het volgende tankstation 153 kilometer verderop ligt. Je kan je voorstellen dat de pomphouder in een dikke Rolls rijdt. Ook in het verre noorden heb ik honderden kilometers gereden zonder ook maar één tankstation tegen te komen.
- Als je lange afstanden gaat rijden, neem dan altijd voldoende drinkwater en proviant mee. Hoewel op drukkere wegen er altijd bereidwilligheid is om te helpen in geval van pech, wil je niet op een achterafweggetje stil komen te staan. In de bergen is het ook verstandig sowieso warme kleding en een deken mee te nemen voor het geval dat.
- Ga niet lopen jakkeren. ‘Haast hebben’ kennen de meeste Canadezen niet, laat staan als iemand op vakantie is. Rijd gewoon lekker met het verkeer mee en hou je aan de maximum snelheden. Toen ik een paar jaar geleden lekker zat weg te dromen met een lekker muziekje en per ongeluk (echt!!) te hard reed, werd ik aangehouden. Een dikke boete en natuurlijk ultrastom van me. Zeker in de wat meer afgelegen gebieden kan het zo maar dat er een cayote, hertje, beer of eland oversteekt. Wees er dus zeker van dat je bijtijds kan remmen.
- Houd altijd rekening met de enorme afstanden in Canada en de bijbehorende reistijd. Voorkom dat je attracties en mooie bezienswaardigheden moet overslaan. Calculeer je reisschema dus goed in.
- Geniet van de omgeving, want er is geen land zo mooi en gevarieerd als Canada!