Alberta, weer, klimaat en bezienswaardigheden

Alberta weer klimaat landschap

“Alberta, Wild Rose Country” staat op de kentekenplaten van alle auto’s uit de provincie. Dit is de verwijzing naar de eindeloze bloemenweiden die elk voorjaar prachtig kleuren en het landschap van Alberta ‘versieren’.

Alberta is van west naar oost de tweede provincie. Aan de westkant grenst dit deel van Canada aan British Columbia en in het oosten aan het langgerekte Saskatchewan. Het uiterste noorden ligt tegen de uitgestrekte Northwest Territories, waar je ook de Athabasca Sand Dunes vindt, en het zuiden tegen de Amerikaanse grens.

Alberta is samen met British Columbia veruit de meest geliefde vakantiebestemming van Canada-reizigers. De prachtige nationale parken in de Rocky Mountains, de kolkende rivieren en het vele wildlife maken het tot een geweldige locatie om kennis te maken met Canada. En dan te bedenken dat de Rockies slechts een klein deel beslaan van de gehele provincie.

Het grootste deel maakt namelijk deel uit van de Great Plains een vlak gebied dat helemaal doorloopt naar het zuiden, helemaal tot in de Midwest van de Verenigde Staten. Natuurlijk is dit gebied niet zo sensationeel als de Rockies, maar dat neemt niet weg dat er absoluut pareltjes zijn om te bezoeken. Denk dan bijvoorbeeld aan het Dinosaur Provincial Park op een kleine twee uur rijden van Calgary.

Landschap van Alberta

Zoals gezegd is het landschap van Alberta in twee delen te onderscheiden: enerzijds de ruige Rocky Mountains. Anderzijds de oneindige Great Plains.

Wanneer je vanaf de luchthaven van Calgary richting de Rockies rijdt, zie je van veraf de torenhoge bergpieken al aan de horizon. Je verwacht dat je al vrij snel tussen de hoge bergen zult rijden, maar verbaas jezelf erover hoe lang dat nog duurt!

Eenmaal in de Rocky Mountains aangekomen zijn er talloze knalblauwe gletsjermeren te bewonderen, zoals Lake Louise, Lake Minnewanka, Peyto Lake, Lake Edith Cavell en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook watervallen en snelstromende beken en rivieren vind je hier aan de lopende band. Wanneer je de nationale parken van Alberta bezoekt, bekijk dan zeker even de highlights van Banff National Park, Jasper National Park en Waterton Lakes National Park.

Klimaat en weer in Alberta

Er zijn twee klimaten te onderscheiden: enerzijds het bergklimaat in de Rockies en anderzijds het droge landklimaat aan de oostzijde van de Rockies. Het weer in de bergen is erg wisselvallig en heel onvoorspelbaar. Plots kan het omslaan van zeer zonnig en lekker warm, naar wisselvallig en ronduit fris. Als je dus hier verblijft, zorg dan altijd dat je kleding meeneemt voor verschillende weertypes. En hoe cliché het ook mag klinken: kleed jezelf in laagjes.

Aan de oostelijke kant van de Rockies heerst een droog landklimaat. Dit betekent lange warme zomers en lange koude winters. De overgang tussen de seizoenen duurt maar heel kort, want van herfst en lente is nauwelijks sprake: de ene week ligt er sneeuw, de andere week is het 15 graden en dringt de bloei door bij alle planten en bomen.

Toerisme

Alberta verwelkomt jaarlijks bijzonder veel toeristen die zich vooral richten op de nationale parken. Alleen Banff National Park ontving in 2015 al 4,6 miljoen bezoekers, een astronomisch aantal natuurlijk! Gelukkig concentreren deze aantallen zich rond de absolute trekpleisters en waaieren vervolgens uit over het enorme gebied. Met een beetje uitgekiend reisschema kun je de grote mensenmassa’s eenvoudig ontlopen. Wanneer ik voor iemand een reis samenstel, geef ik daarvoor natuurlijk de juiste tips. Bekijk deze promovideo voor een indruk van wat je kan verwachten van een bezoek aan de provincie Alberta.

Icefields Parkway (Highway 93)

De Icefields Parkway (Highway 93) die dwars door Banff en Jasper National Park leidt, maakt vrijwel altijd deel uit van de geijkte route door Alberta en British Columbia. Deze weg wordt niet voor niets een van de mooiste bergsnelwegen ter wereld genoemd. Langs de snelweg zie je regelmatig wildlife, zoals beren, kariboes, herten, coyotes of elanden.

Wat ikzelf het meest intrigerend vind aan Wild Rose Country, is het enorme contrast dat je hier als mens ervaart. In Nederland lijken we heel wat, maar de enorme omvang van de bergen en de uitgestrektheid van het landschap, plaatsen alles zo mooi in perspectief. Hier voel je jezelf heel nietig en voel je hoe klein en onbetekenend we als mens eigenlijk zijn. Het roept een soort van eerbied op voor de natuur en wat voor een privilege het eigenlijk is om je in zo’n mooie omgeving te mogen bevinden. Dát maakt een bezoek aan deze provincie zo speciaal!

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies