Alert Bay, British Columbia: de hoogste totempaal ter wereld

hoogste totempaal ter wereld Alert Bay

De hoogste totempaal ter wereld staat in Alert Bay, een klein eilandje voor de kust van het grotere Vancouver Island.  Met een hoogte van wel 73 meter is dit de hoogste totem in zijn soort ter wereld. Toch zijn er veel mensen die deze status bekritiseren en van mening zijn dat deze totempaal de titel niet verdient.

Hoogste totempaal ter wereld in Alert Bay

De totempaal in dit plaatsje is in feite opgebouwd uit twee delen, het ene deel is 54 meter hoog, het andere deel drie meter. De meeste totempalen vertegenwoordigen slechts één familie of stam en bestaan daardoor slechts uit één deel. De totempaal in Alert Bay is bedoeld om verschillende facties van de Kwakwaka’wakw-bevolking te vertegenwoordigen. De figuren op de totempaal omvatten de Sun Man, een walvis, een oude man, een wolf, de Thunderbird en zijn neef, de Kulusł, een tweekoppige slang, een beer met een zalm en een raaf met koper.

Ondanks de statistieken waarmee de totempaal van de Alert Bay de titel mee heeft behaald, zijn de  echte totempaal puristen het niet eens met de prijs. De totempaal zou volgens hen uit slechts één deel moeten bestaan. Zij vinden dat ‘s werelds hoogste totempaal in Kalama, Washington (VS) staat, een totempaal uit één stuk van 46 meter hoogte.

Ook het feit dat deze ‘hoogste’ totempaal niet is gemaakt door een inheemse kunstenaar, zou een reden zijn om deze totempaal niet tot de hoogst erkende ter wereld te rekenen.

Blijkbaar ligt de nominatie voor de hoogste totempaal ter wereld nogal gevoelig, want eerder werd een uit delen opgebouwde totempaal van 60 meter hoog in Victoria, BC niet langer genomineerd na hevige protesten van grote groepen mensen.

De eisen om als hoogste totempaal ter wereld te worden genomineerd lijken dus te worden bepaald door het grote publiek, en terecht. Pogingen om een prijs in de wacht te slepen op andere manieren lijken hiermee dus te kunnen worden uitgesloten, maar dat betekent dus ook dat de totempaal dus niet de hoogste ter wereld is. Desondanks is het altijd een leuke plek om de enorme totempaal te bezoeken en te fotograferen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *