Alexander Keith’s Brewery, Halifax

Alexander Keith’s Brewery

De Alexander Keith’s Brewery is een leuke bezienswaardigheid om te bezoeken als je in Halifax verblijft. Hoewel veel mensen een bezoek aan een bierbrouwerij associëren met veel gerstenat en een dikke kater, is een bezoek aan deze brouwerij dat allerminst. De rondleiding die je hier krijgt is bijzonder mooi en amusant en absoluut leuk om met kinderen te doen, zeker als ze al wat ouder zijn.

Het museum zit aan de Lower Water Street in Halifax, schuin tegenover het Maritime Museum of the Atlantic. De bierbrouwerij is opgericht in 1820 en is daarmee een van de oudste commerciële brouwerijen in Noord-Amerika. Alleen de Molson Brewery in Montreal is ouder. Die werd in 1786 opgericht.

Geschiedenis van de Alexander Keith’s Brewery

De grondlegger van de brouwerij, Alexander Keith, is van oorsprong een Schot. Hij emigreerde in 1817 vanuit Schotland naar Canada. In Schotland was hij reeds door zijn oom opgeleid als bierbrouwer om de familietraditie voort te zetten. opgeleid. In 1817 landde hij in Halifax, Nova Scotia, waar hij in 1820 de deuren opende van zijn brouwerij. Zijn eerste product bestond uit ale, portier, gemberwijn, tafel- en dennenbieren.

Al snel betrekt Keith zich bij de lokale politiek en van zijn politieke carrière maakt hij handig gebruik door deze in te zetten als marketinginstrument. In 1843 wordt Keith gekozen als burgemeester van Halifax en  in 1853 zit hij voor een tweede termijn.

De brouwerij groeit in tussentijd enorm en door de snelle uitbreiding van het spoorwegnet, reikt zijn distributienetwerk al snel tot aan de westkust van Canada. In 1863 bedraagt de productie van de brouwerij maar liefst 100.000 liter per jaar.

In 1873 overlijdt Alexander Keith, maar zijn legende leeft tot op de dag van daag voort. Hoewel de brouwerij in 1928 werd verkocht aan Oland Breweries, in 1971 aan Labatt en uiteindelijk tijdens de jaren 90 aan Anheuser–Busch InBev, hebben de bieren van Alexander Keith’s een mooie status ingenomen in de Canadese cultuur.

De brouwerij

Hoewel de brouwerij vrijwel aan de haven staat, is het pand wonder boven wonder gespaard gebleven bij de Halifax Blast. Een schip met hoogexplosieve lading kwam daarbij in aanvaring met een ander schip en veroorzaakte een allesvernietigende explosie waarbij 2000 doden vielen en meer dan 9.000 gewonden. De explosie is de zwaarste ooit door de mens veroorzaakte explosie voor de ontwikkeling van atoomwapens. Bij de ontploffing werd vrijwel de gehele Harbour Front weggevaagd.

In 1939 toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, wordt de stad Halifax overspoeld met defensiepersoneel. De omzet schoot omhoog en de populariteit van het bier vond zelfs zijn weg naar Europa naar de soldaten aan het front, maar ook door de rest van Canada.

Nadat Canada bijna tweehonderd jaar uitsluitend Canada de afzetmarkt is geweest, is het bier sinds 2011 ook in de Verenigde Staten verkrijgbaar.

Rondleiding door Alexander Keith’s Brewery

De Alexander Keith’s Brewery is gevestigd in een monumentaal pand waar het vanaf de eerste dagen heeft gezeten in 1820. Het pand wordt nog altijd gebruikt als brouwerij voor een heel scala aan biervarianten en diverse seizoensbieren. Vrijwel dagelijks worden er rondleidingen door de brouwerij georganiseerd.

Wanneer je een rondleiding door de brouwerij neemt, overtreft deze zeker je verwachtingen als je al vaker een rondleiding door een brouwerij hebt gehad. De prijs voor een tour door de brouwerij vrij prijzig, maar daarvoor krijg je een onvergetelijke ervaring. De hele rondleiding is namelijk een toneelstuk, waarin acteurs in authentieke klederdracht de volledige geschiedenis van de brouwerij vertellen en laten zien. Aan het einde van de rondleiding door de brouwerij is er de mogelijkheid om verschillende biersoorten te proeven.

Zeker wanneer je net een regenachtige dag treft in Halifax, dan is er nog altijd veel te doen. Breng bijvoorbeeld naast een rondleiding door de brouwerij, ook een bezoek aan het Pier 21 Museum, het immigratiemuseum, en aan het schuin ertegenover gelegen prachtige Maritime Museum of the Atlantic met veel artefacten van de Titanic ramp.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies