Anne of Green Gables op Prince Edward Island

Anne of Green Gables Prince Edward Island

Toen het boek Anne of Green Gables in 1908 werd gepubliceerd, dachten de meeste lezers dat de omgeving waarin het verhaal zich afspeelde een fantasieland was. Op dat moment hadden veel mensen nog nooit van Prince Edward Island gehoord, laat staan dat het verhaal zich daar afspeelde.

Tegenwoordig hebben miljoenen mensen van over de hele wereld het boek van Anne of Green Gables gelezen en trekken jaarlijks duizenden toeristen naar het ‘bedevaartsoord’ op Prince Edward Island: het huis en de omgeving waar de verhalen van Anne ‘zich allemaal hebben afgespeeld’.

Hoe Anne of Green Gables wereldwijd bekend werd

Lucy Maud Montgomery, de schrijfster van het boek,  schreef het boek in 1908, waar het in geheel Canada al snel een bestseller werd. Toen in 1939 Miss Shaw, een missionaris uit New Brunswick, Canada verliet om terug te keren naar Japan, gaf zij haar vriendin in Japan het boek van Anne of Green Gables. Zij vertaalde het boek stiekem in het Japans en prompt werd het boek Akage No Anne (Anne met het rode haar) ook in Japan een bestseller.

Het boek werd in Japan opgenomen op de literatuurlijst voor scholen. Jaren later kwam men er pas achter dat het boek was geplagieerd. Door de enorme populariteit van Anne of Green Gables in Japan, zijn er in de loop der jaren fanclubs ontstaan en komen veel Japanse toeristen naar Cavendish op PEI, om de pittoreske omgeving te herkennen uit het boek.

Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 50 miljoen exemplaren verkocht en is het boek in twaalf talen vertaald.

Erfgoed

Het Anne of Green Gables huis is gelegen in Cavendish in het National Park Prince Edward Island.  Elk jaar trekt het Green Gables huis honderdduizenden bezoekers van over de hele wereld. In aanvulling op het huis, zijn er op het eiland diverse musea en locaties die de bezoekers meer vertellen over Anne en de auteur Montgomery. Zo kan men de Haunted Woods en de Balsam Hollow paden bezoeken, zoals deze zijn beschreven in het boek.

Ook wordt jaarlijks de populaire musical van het verhaal vertoond op het Charlottetown Festival in de zomer. In 2016 werd een remake gemaakt van de eerdere film over Anne. Hoewel de film geen ‘huzarenstukje’ is, is het wel een heerlijke film om te genieten van het plattelandsleven in Canada aan het begin van de twintigste eeuw op PEI.

Handelsmerk

De term “Anne van Green Gables” is een geregistreerd handelsmerk en een gezamenlijk eigendom van de provincie Prince Edward Island en de erfgenamen van L.M. Montgomery.

De musical Anne of Green Gables werd in 1965 geïntroduceerd in Charlottetown als onderdeel van het Charlottetown Festival. Tegenwoordig is het de langstlopende musical in Canada en wellicht in de wereld.

Jaarlijks bezoeken meer dan 125.000 mensen de Green Gables Heritage Place bij LM Montgomery Cavendish National Historic Site.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies