Bezoek Athabasca Falls in Jasper National Park

Athabasca Falls Jasper Alberta Canada

Athabasca Falls is een van de highlights van de Icefields Parkway. Deze krachtige waterval ligt op zo’n 30 kilometer ten zuiden van het bergstadje Jasper in Canadese Rocky Mountains van Alberta en ligt in de bovenloop van de Athabasca River.

Aangezien Athabasca Falls vlak naast de Icefields Parkway ligt, is een stop zo gemaakt. Je kan de waterval zelfs vanaf de doorgaande weg al zien liggen. Vanaf de parkeerplaats ben je binnen twee minuten lopen bij de waterval. Vanuit Jasper zijn er twee manieren om deze indrukwekkende waterval te bereiken. Je kan via de Icefields Parkway (Highway 93) rijden, maar je kan ook Highway 93A volgen. Je komt dan aan de andere kant van de waterval uit. Ik adviseer je de veel rustigere route 93A te volgen, waarbij je langs de andere zijde van de Athabasca River rijdt.

Over Athabasca Falls

Athabasca Falls is een enorm krachtige waterval die niet zo zeer spectaculair is vanwege de hoogte, maar vooral om de grote hoeveelheden water die onder hoge druk en snelheid door een ‘veel te nauwe’ doorgang worden geperst en vervolgens in de diepe kloof terecht komen.

Het water van de Athabasca River stort zich over een laag van hard kwartsiet de diepte in en valt over het zachtere kalksteen verder naar beneden. Door de zachtere kalksteenlagen heeft de waterval een korte, diepe kloof uitgesleten.

Naast de kloof kun je via een houten trap naar beneden lopen. Hier kun je heel mooie zien hoe de kalksteenlagen zijn opgebouwd. Bekijk een korte video van de waterval.

Uitkijkplatforms

Door de vele uitkijkplatforms kun je kun je de waterval vanuit alle hoeken veilig bekijken en fotograferen. Mooist is het natuurlijk als de zon schijnt en je in de mist die rond de waterval hangt een mooie regenboog kunt fotograferen. En dat is nog wel een van de heerlijkste dingen aan watervallen zoals Athabasca Falls: de mist en de fijne, frisse energie die hier in de lucht hangt. Echt iets om van te genieten!

Onderaan de Athabasca Falls beginnen veel raft tours, een populaire bezigheid voor veel toeristen. Daar kun je langs de oever in de boot stappen en de wilde Athabasca River afvaren.

De Athabasca River

De Athabasca River ontspringt uit het smeltwater van de Columbia Glacier dat deel uitmaakt van de Columbia Icefield. De rivier kronkelt zich over een afstand van meer dan 1200 kilometer door het landschap van Alberta, voordat hij uitmond in Lake Athabasca, dat helemaal in het noorden op de grens ligt van de provincies Alberta en Saskatchewan.

Leuk om te weten…

Een aantal jaar geleden verbleef ik bij het hostel Rampart Creek, vlak langs de Icefields Parkway. De gastheer vertelde ’s avonds met een biertje bij het kampvuur dat er jaren geleden ooit een dronken man in een klein bootje de Athabasca River afdreef, recht op de Athabasca Falls af.

Deze dronkenmansvaart was waarschijnlijk zijn dood geworden, maar wonder boven wonder had hij vlak voor de waterval de oever van de rivier kunnen bereiken. Of het verhaal waar is blijft een raadsel, maar het was een mooie anekdote.

Feiten over Athabasca Falls

  • Athabasca Falls is een klasse 5 waterval en heeft een hoogte van 24 meter en een breedte van 18 meter.
  • Het gesteente van de waterval bestaat voornamelijk uit kwartsiet en zachter kalksteen in de lager gelegen delen. Dit zachtere kalksteen erodeert steeds meer, waardoor de waterval in de loop der eeuwen steeds hoger zal worden.
  • De waterval is gelegen in Jasper National Park, dat een nationaal park werd in 1930, en er wordt gezegd dat Athabasca Falls de krachtigste waterval is in de Canadese Rocky Mountains.
  • Langs de waterval en de korte canyon liggen in totaal 1 kilometer aan wandelpaden, trappen en uitkijkplatforms om de waterval vanuit alle hoeken te kunnen bewonderen. De veiligheidsbarrière mag niet worden overschreden, omdat er in het verleden diverse doden zijn gevallen door de spekgladde rotsen.
  • De grote kracht waarmee de waterval zich naar beneden stort is eenvoudig verklaren door het enorme watervolume van de Athabasca River dat zich door een zeer smalle doorgang moet wringen. Ook de stroomsnelheid, die in dit deel van de rivier vrij hoog is, speelt hierbij een rol.
  • Rond Athabasca Falls vind je vele soorten begroeiing, zoals zeldzame korstmossen en andere bijzondere mossoorten. Als je geluk hebt kun je de ook de Canyon sprite spotten, een vogel.
  • Het water van de Athabasca Falls kan, ondanks de enorme stroomsnelheid, bevriezen in de winter, waardoor de waterval wordt gereduceerd tot een klein stroompje. Het bevroren rivierwater vormt dan indrukwekkende ijsstructuren. Ook in de winter is Athabasca Falls dus zeker een bezoekje waard als je bijvoorbeeld op wintersport bent in Banff en Jasper.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies