De Athabasca Glacier, Jasper National Park, Alberta

Athabasca Glacier Jasper National Park Alberta

Als je plekken wilt bezoeken voordat ze verdwenen zijn, dan zou de Athabasca Glacier in Jasper National Park ergens bovenaan op je bucketlist moeten staan. Deze ijskap smelt namelijk in rap tempo. De gletsjer die nu nog zo’n zes kilometer lengte heeft, is een van de meest toegankelijke van heel Canada en de drukst bezochte gletsjer van heel Noord-Amerika.

De kans dat dit immense natuurwonder binnen één tot twee generaties zal verdwijnen is volgens wetenschappers aanzienlijk. De afgelopen jaren heeft de gletsjer zich ongeveer 5 meter per jaar teruggetrokken. Dit lijkt weinig, maar als je nagaat dat de gletsjer ongeveer een kilometer breed is en tussen de 90 en 300 meter dik, dan is met een eenvoudig rekensommetje te inventariseren hoeveel smeltwater dit jaarlijks extra veroorzaakt: 1.000m breed x 90m dik x 5m lang= 450.000 kubieke meter, ofwel minstens 450 miljoen liter smeltwater.

De Athabasca Glacier maakt deel uit van de Columbia Icefield, een ijsveld met een oppervlakte van 325 vierkante kilometer. Een deel van het Columbia Icefield, de Athabasca Glacier, is zichtbaar vanaf de Icefield Parkway (Highway 93).

Onder de Athabasca Glacier

In december 2016 begaf een team onderzoekers van de University of Alberta en het Canada Science and Technology Museum zich onder de gletsjer om de effecten van klimaatverandering uit de eerste hand te onderzoeken en te documenteren.

Net zoals bij veel andere gletsjers waren ook hier kilometers tunnels ontstaan tijdens de zomer, allemaal gevormd door smeltwater dat onder de gletsjer doorloopt. In tegenstelling tot wat de wetenschappers hadden gedacht was de temperatuur onder de gletsjer 1 graad Celsius, terwijl het op het zelfde moment bovenop de gletsjer min 30 graden Celsius was.

Daarnaast werden nog andere ongewone ontdekkingen gedaan over levensvormen onder het ijs die niemand had verwacht. Het team vond er vliegende insecten en biofilms, een dunne drap van micro-organismen die aan elkaar kleven en aan een oppervlak kleven. Bekijk een video.

Wandelen op de gletsjer

Er zijn diverse gegidste hikes over de Athabasca Glacier mogelijk. Deze ijswandelingen gaan onder begeleiding van een speciaal opgeleide gletsjerspecialist die je bovendien mooi uitleg kan geven over interessante feiten van de gletsjer en het ijsveld. en antwoord kan geven op al je vragen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies