Athabasca Sand Dunes, een stukje woestijn in Noord-Saskatchewan

Athbasca Sand Dunes Saskatchewan

De Athabasca Sand Dunes Provincial Park is een gebied in het uiterste noorden van de Canadese provincie Saskatchewan. Dit unieke landschap is de meest noordelijke zandduinformatie ter wereld en heeft daarmee in 1992 de status van provincial park verworven, waarmee het een beschermd gebied is geworden.

Het park strekt zich uit over een afstand van 100 kilometer langs de zuidelijke rand van Lake Athabasca. De duinen variëren in lengte van 400 tot 1500 meter en de maximale hoogte is ongeveer 30 meter. Het park is bereikbaar per watervliegtuig of met de boot.

Dwars door het westelijke deel van het park stroomt de William River waar deze eindigt in een rivierdelta van Lake Athabasca. De McFarlane River stroomt door het uiterste oostelijke deel van het park.

Geologie van de Athabasca Sand Dunes

De Athabasca Sand Dunes zijn naar schatting ongeveer 8.000 jaar oud en zijn gevormd aan het einde van de laatste ijstijd. Toen de gletsjers zich terugtrokken, spoelde het smeltwater enorme hoeveelheden zand, slib en sediment van het lokale zandsteen in Lake Athabasca, waarvan het waterpeil destijds veel hoger lag dan tegenwoordig. Toen het waterpeil daalde werden de enorme zandduinen onthuld.

De duinen zijn vrij onstabiel en voortdurend verschuiven ze onder invloed van de wind. De duinen aan de randen van het gebied worden tegen de grenzen van de omliggende bossen geduwd.

Inheemse flora

In het gebied van de Athabasca Sand Dunes komen zeer zeldzame plantensoorten voor die nergens anders voorkomen. Denk aan planten zoals akkerhoornbloem, vilt-gebladerde wilg (Salix silicicola), Mackenzie hairgrass (Deschampsia mackenzieana), Tyrrell’s Willow (Salix-orchidee tyrrellii), en donzig boerenwormkruid.

Het park bezoeken

Aangezien het park geen permanente bewoners heeft, geen infrastructuur heeft en niet over faciliteiten beschikt, is een verblijf in dit gebied lastig. Wel is er de mogelijkheid dit park met een dagtocht te bezoeken per watervliegtuig. Deze tour wordt aangeboden door Adventuredestinations.ca

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Saskatchewan

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies