Aurora Village, Yellowknife: Noorderlicht kijken bij je eigen tipi

Aurora Village Yellowknife

Aurora Village nabij Yellowknife in Northwest Territories zou weleens een van de beste plekken op aarde kunnen zijn om het noorderlicht te bekijken. Gelegen aan de Ingraham Trail die ligt tussen de mijnstad Yellowknife en Tibbitt Lake, is dit vakantieoord een geliefde bestemming voor aurora-liefhebbers.

Noorderlicht hoofdstad

Hoewel Yellowknife ook wel de noorderlicht hoofdstad van Canada wordt genoemd, wordt hiermee eigenlijk Aurora Village bedoeld. De stad zelf is natuurlijk geen optimale plek om het noorderlicht te bekijken. De lichtvervuiling zal in Yellowknife zelf de pret enigszins bederven.

Aurora Oval

In het noorderlichdorp hoef je daarvoor niet bang te zijn. Hier is het zó donker dat je de Aurora Borealis onder perfecte omstandigheden kunt zien. Deze perfect gelegen locatie ligt precies in de belangrijkste zone van het licht, de Aurora Oval.

Hoe verder je naar het noorden binnen deze ovaal komt, hoe slechter het zicht op de Aurora Borealis eigenlijk wordt, aangezien het natuurfenomeen verschijnt in een ringformatie rond de geomagnetische Noordpool.

Omdat het noorderlicht is gebaseerd rond de geomagnetische Noordpool en niet op de geografische, verschijnen ze op een meer zuidelijke breedtegraad in Noord-Amerika – tot wel 50 °N – dan aan de andere kant van de wereld op het noordelijk halfrond.

Aurora Village de beste plek

Ondanks dat Aurora Village bij lange na niet in de meest noordelijke uithoek van Canada ligt, zijn in Aurora Village de kleurrijke natuurlijke lichten vrijwel het hele jaar door te zien. In wezen ligt het dorp direct onder de natuurlijke ring van het licht en op de perfecte breedtegraad.

Deze regio in Canada staat bovendien bekend om de donkere nachten, het vlakke land en het heldere, droge klimaat zonder wolken. Zonder deze obstakels is het gebied de perfecte locatie om het noorderlicht te bewonderen.

Accommodatie in Aurora Village

Het resort in Aurora Village zelf biedt een onvergetelijke accommodatie in traditionele tipi’s. De uitkijkpunten op een heuveltop en rondleidingen maken deze unieke ervaring nog beter.

Het dorp is volledig inheems eigendom en er  worden rondleidingen en andere seizoensgebonden activiteiten aangeboden in zes talen, waardoor het de ultieme bestemming is voor toeristen van over de hele wereld.

Dus als je het noorderlicht nog op je bucketlist hebt staan, dan is Aurora Village bij Yellowknife een van de beste plekken op aarde om het noorderlicht te zien. Bovendien is de omgeving prachtig en zijn er vanuit Yellowknife zelf talloze leuke dagtrips te ondernemen. Je kunt bijvoorbeeld op de sneeuwscooter over Great Slave Lake touren, je kan de iceroad naar Dettah nemen of de Ingraham Trail rijden, zoals ik in 2019 heb gedaan. Dit is een schitterende route die zich richting het noordoosten meandert. Je komt dan uit bij Tibbitt Lake, et begin van de route die elk jaar wordt gebruikt door duizenden vrachtwagen die materieel vervoeren naar de Diavik Diamond Mine.

Bekijk de website van Aurora Village.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies