Hoewel het Auyuittuq National Park in Nunavut ruim twee dagen reizen is vanuit Amsterdam, mag dit park absoluut niet ontbreken in het lijstje van de 5 mooiste nationale parken van Oost-Canada.
Dit park ligt op het enorme Baffin Island in het verre noorden, het arctische deel van het territorium Nunavut. De taal die hier wordt gesproken is het Inuktitut, de officiële voertaal van de Eskimo’s. In het Inuktut betekent de naam van het park Auyuittuq “land dat nooit smelt”. En dat is begrijpelijk, aangezien 85% van de bodem in het park is opgebouwd uit rotsen, permafrost en ijs.
Het landschap in dit nationale park is zo extreem, dat je je bijna zou afvragen waarom dit park zo mooi is. Dit lijkt wel de plaats waar de aarde en de maan samensmelten, uitgestrekte valleien die zijn uitgeslepen door gletsjers, torenhoge bergpieken en talloze gletsjers geven een park een bijna buitenaards uiterlijk. Deze plek op aarde is tijdloos…hier heeft geen enkel mens ooit geprobeerd het land te cultiveren en zijn moderne invloeden nooit doorgedrongen. Alleen de locals leven hier en die hebben leren leven in deze extreme omstandigheden.
Landschap Auyuittuq National Park in Nunavut
Een groot deel van het park ligt boven de Poolcirkel en de geologie in het park is zo extreem dat het eigenlijk niet te beschrijven is in woorden. Hier voel je je als mens maar heel klein.
Sprankelende watervallen van kraakhelder smeltwater van gletsjers, steile kliffen en gigantische ijsmassa’s domineren het landschap en hoewel er jaarlijks slechts enkele honderden reizigers naar Auyuittuq reizen, is het park een absolute must voor mensen die van extreme reisbestemmingen houden. Als je houdt van bestemmingen zoals IJsland, Patagonia of Alaska, dan is dit de juiste bestemming voor jou! Bekijk deze video om een indruk te krijgen van het landschap.
Bereikbaarheid Auyuittuq National Park
Een trip naar Auyuittuq National Park in Nunavut is wel een hele onderneming en dat is dan ook de reden dat veel reizigers voor de beter bereikbare bestemmingen in Canada kiezen. Om in Auyuittuq National Park in Nunavut te komen, vlieg je vanuit Amsterdam of Brussel aan op steden als Montreal, Ottawa of Whitehorse. Vanuit daar vlieg je eerst naar Iqualit in Nunavut. Vanaf daar zijn er twee mogelijkheden om bij het park te komen: je vliegt naar ofwel Pangnirtung, 28 kilometer ten zuiden van het park, ofwel Qikiqtarjuaq, op 34 kilometer ten noordoosten op een eiland voor de kust van het park.
Vanuit beide gemeenschappen kunnen lokale operators je met een boot of sneeuwmobiel meenemen het park in. In beide nederzettingen is er ook een visitor center waar het voor bezoekers van het park verplicht is om zich te registreren. Deze meldingsplicht is er om de bezoekers van het park te beschermen, want een goede voorbereiding is hier nodig om te overleven in het park. De bijzondere wildernis vereist dat je kunt omgaan met de natuur en is dan ook niet geschikt voor mensen die ‘even in het park willen kijken en veronderstellen dat ze de omstandigheden ‘wel aankunnen’.
Beste periode
De beste periode om het park te bezoeken zijn de maanden juli en augustus. Dit zijn de minst koude maanden en gedurende deze periode van het jaar profiteer je natuurlijk van de lange dagen met het meeste zonlicht. De temperaturen in het park varieren tijdens de zomerperiode tussen 0 en 10 graden Celsius, maar in hoger gelegen gebieden kan het ook onder het vriespunt zijn. De weersomstandigheden kunnen plots omslaan, waardoor het ineens min tien kan zijn en de sneeuw horizontaal door de dalen komt. Goede voorbereiding qua kleding en uitrusting is dus de key!
Highlights van Auyuittuq National Park in Nunavut
Het buitenaardse landschap van het park heeft er miljoenen en miljoenen jaren over gedaan om zich te vormen tot de huidige toestand. Tijdens die periode kwamen en gingen ijstijden, groeiden gletsjers en trokken deze zich weer terug en ontstonden er bergen onder invloed van vulkanische activiteit en verschuivingen in de aardkorst.
De invloeden van Moeder Aarde hebben geresulteerd in het huidige uiterlijk van het park: diepe kloven, U-vormige valleien met glaciale puin en kristalheldere watervallen. Op Baffin Island zijn gesteenten gevonden die maar liefst 2,8 miljard jaar oud zijn. Op deze onaardse plek staat de tijd stil.
Mount Overlord (Pangniqtup Qingua)
Mount Overlord heeft een hoogte van 1490 meter en staat ook wel bekend onder de naam Pangniqtup Qingua. Deze majestueuze bergpiek staat bij de lokale bevolking bekend als de boodschapper die de zuidelijke ingang van de pas bewaart. Aan de voet van Mount Overlord, waar de Weasel River uitkomt in Cumberland Sound, kunnen de getijdeverschillen wel tien meter bedragen, maar nog altijd vijf meter minder dan bij de Bay of Fundy in Nova Scotia.
Crater Lake (Aqulutaqrusiq)
Dit mooie groenblauwe meer ligt aan de westelijke zijde van de Weasel River. Rond het gletsjermeer ligt een grote stuwwal van zand en grind die ooit is ontstaan door de voortstuwende gletsjer die zijn heeft teruggetrokken. Deze stuwwal zorgt ervoor dat het helder blauw gekleurde gletsjermeer niet leegloopt.
Akshayuk Pass
Deze route is de populairste wandelbestemming in Auyuittuq. Het is de traditionele 97 kilometer lange Inuit route door een spectaculair berglandschap, die Pangnirtung Fiord in Cumberland Sound verbindt met de North Pangnirtung Fiord bij Davis Strait. Er zijn gidsen beschikbaar in Pangnirtung en Qikiqtarjuaq die bezoekers met de boot van en naar de trailheads verzorgen.
De meeste bezoekers wandelen over het zuidelijke gedeelte van de route, van Overlord naar Summit Lake en terug. Deze route vergt vijf tot zes dagen. Een klein maar groeiend aantal bezoekers wandelt over het hele pad van North Pangnirtung Fiord naar Overlord. De wandeling vereist ongeveer acht dagen enkele reis. Het is lastig een goede tijdsinschatting te maken, aangezien het weer flink roet in het eten kan gooien waardoor de wandeltocht zomaar een dag of twee langer kan duren.
Het meest ruige deel van het parcours ligt tussen Thor Peak en Glacier Lake. Het pad doorkruist ook diverse rivieren.
Thor Peak (Qaisualuk)
Op kilometer 27 van de Overlord Trail, in de buurt van het Thor Checkpoint, staat het baken Thor Peak. Deze rots is 1.675 meter hoog en deze granieten rotswand steekt meer dan een kilometer ononderbroken steil de lucht in. Hiermee is het de steilste, ononderbroken bergpiek ter wereld en om die reden komen bergbeklimmers vanuit de hele wereld hierop af.
Penny Ice Cap
De Penny Ice Cap is een ijsveld dat een gebied bedekt van meer dan zesduizend vierkante kilometer. Vanuit het ijsveld steken de gletsjers soms wel 25 kilometer als tentakels de omgeving in om uit te komen in de fjorden van de kust.
Schwartzenbach Falls (Qulitasaniakvik)
Deze 30 meter brede klaterende waterval stort zich ten westen van de Weasel River in twee etages in totaal zo’n 680 meter de diepte in langs een steile berghelling.
Mount Asgard (Sivanitirutinguak)
Mount Asgard bestaat uit twee cilindrisch gevormde bergtoppen en is 2.015 meter hoog. De twee bergtoppen worden met elkaar verbonden door een zogenaamd zadel. Ook deze berg, die zijn naam ontleent aan de Noorse mythologie. De berg werd in 1953 voor het eerst bedwongen door een paar wetenschappers die de berg beklommen, maar verwierf pas bekendheid bij het grote publiek toen hij gebruikt werd in de James Bond-film The spy who loved me in 1976.
In Auyuittuq National Park in Nunavut maak je kennis met de extremen van de natuur: extreme schoonheid, maar ook extreem weer en extreme landschapsvormen. Dit is een geweldige bestemming voor de reislustige avonturiers!
Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nunavut
0 Reacties