Auyuittuq National Park, Nunavut

Auyuittuq National Park, Nunavut

Auyuittuq National Park is een park op Baffin Island, Nunavut. In het Inuktitut, de taal van de Inuit, betekent het “land dat nooit smelt”. Maar liefst 85% van de ondergrond van het park bestaat uit rots en ijs. Het voelt bijna prehistorisch aan.

Het grootste deel van Auyuittuq National Park ligt boven de poolcirkel en is zeer moeilijk begaanbaar. Hier heb je te maken met sprankelende watervallen van helderblauw smeltwater, steile kliffen en megalomane gletsjers.  Hoewel Auyuittuq jaarlijks nog geen fractie van de hoeveelheid toeristen ziet die bijvoorbeeld op Banff National Park afkomen, is het absoluut een adembenemende bestemming voor de verwende outdoorliefhebbers. Profiteer van de Midnight Sun van half juni tot begin september.

Hoe kom ik in Auyuittuq National Park?

Een trip naar Auyuittuq National Park in Nunavut is wel een hele onderneming en dat is dan ook de reden dat veel reizigers voor de beter bereikbare bestemmingen in Canada kiezen. Om in Auyuittuq National Park in Nunavut te komen, vlieg je vanuit Amsterdam of Brussel aan op steden als Montreal, Ottawa of Whitehorse. Vanuit daar vlieg je eerst naar Iqualit in Nunavut. Vanaf daar zijn er twee mogelijkheden om bij het park te komen: je vliegt naar ofwel Pangnirtung, 28 kilometer ten zuiden van het park, ofwel Qikiqtarjuaq, op 34 kilometer ten noordoosten op een eiland voor de kust van het park.

Vanuit beide gemeenschappen kunnen lokale operators je met een boot of sneeuwmobiel meenemen het park in. In beide nederzettingen is er ook een visitor center waar het voor bezoekers van het park verplicht is om zich te registreren. Deze meldingsplicht is er om de bezoekers van het park te beschermen, want een goede voorbereiding is hier nodig om te overleven in het park. De bijzondere wildernis vereist dat je kunt omgaan met de natuur en is dan ook niet geschikt voor mensen die ‘even in het park willen kijken en veronderstellen dat ze de omstandigheden ‘wel aankunnen’.

Beste periode om Auyuittuq National Park te bezoeken

De beste periode om het park te bezoeken zijn de maanden juli en augustus. Dit zijn de minst koude maanden en gedurende deze periode van het jaar profiteer je natuurlijk van de lange dagen met het meeste zonlicht. De temperaturen in het park variëren tijdens de zomerperiode tussen 0 en 10 graden Celsius, maar in hoger gelegen gebieden kan het ook onder het vriespunt zijn. De weersomstandigheden kunnen plots omslaan, waardoor het ineens min tien kan zijn en de sneeuw horizontaal door de dalen komt. Goede voorbereiding qua kleding en uitrusting is dus de key!

Kanttekeningen bij een bezoek aan het park

Het onderstaande stukje tekst is wellicht het belangrijkst om in acht te nemen ter voorbereiding op je bezoek aan Auyuittuq National Park.

Eeuwenlang hebben Inuit in deze barre omstandigheden overleefd. Ze interpreteerden de weersomstandigheden en wisten wanneer ze een schuilplaats moesten zoeken of ergens langer moesten verblijven.

Dit is een ruwe omgeving. Reizigers die hieraan niet gewend zijn, moeten zich leren aanpassen aan die leefomstandigheden. Hier ga je de strijd met de natuur niet aan, hier telt ‘even de tandjes op elkaar’ niet. Snijdende poolwind, kruiend ijs en barre kou dwingen je hier in een gepaste nederigheid. Maak gebruik van de kennis van de Inuit en pas je leefstijl gedurende je verblijf in Auyuittuq National Park aan.

Landschap Auyuittuq National Park in Nunavut

Een groot deel van het park ligt boven de Poolcirkel en de geologie in het park is zo extreem dat het eigenlijk niet te beschrijven is in woorden. Hier voel je je als mens maar heel klein.

Sprankelende watervallen van kraakhelder smeltwater van gletsjers, steile kliffen en gigantische ijsmassa’s domineren het landschap en hoewel er jaarlijks slechts enkele honderden reizigers naar Auyuittuq reizen, is het park een absolute must voor mensen die van extreme reisbestemmingen houden. Als je houdt van bestemmingen zoals IJsland, Patagonia of Alaska, dan is dit de juiste bestemming voor jou! Bekijk deze video om een indruk te krijgen van het landschap.

Highlights is het park

Het bizarre landschap van Baffin Island is gevormd in de loop van miljoenen jaren waarin ijstijden zich afwisselden met warmere perioden, waarin gletsjers kwamen en gingen. De indrukwekkende rotswanden en diepe kloven, de eindeloze valleien met glaciale puin, ze zijn kenmerkend voor het landschap van Auyuittuq National Park.

Op Baffin Island zijn gesteenten gevonden die maar liefst 2,8 miljard jaar oud zijn. Het eiland is dus ook een geweldige plek voor geologen en belangstellenden voor gesteenten.

Bezoek in het park zeker de volgende highlights:

Thor Peak (Qaisualuk) – Ongeveer 27 km langs de Overlord Trail, in de buurt van het Thor Checkpoint, torent de Thor Peak 1.675 meter de lucht in. Deze granieten rotswand die meer dan een kilometer steil de lucht in torent, is vernoemd naar de Noorse dondergod. Dit is de langste ononderbroken steile rotswand in de wereld.

Penny Ice Cap – De Penny Ice Cap is een uitgestrekt ijsveld van 6 duizend vierkante kilometer. Gletsjers van soms wel 25 kilometer lang liggen als tentakels om het ijsveld en komen uit in de diepe fjorden van de kust.

Akshayuk Pass – Akshayuk Pass is de meest populaire wandelbestemming in Auyuittuq Park. Deze route van 97 kilometer lang werd van oudsher door de Inuit gebruikt om te reizen tussen Cumberland Sound en de Davis Strait. De corridor loopt door spectaculair berglandschap dat is uitgehouwen door de gletsjers van de laatste ijstijd.

De meeste bezoekers wandelen het zuidelijke deel van de route, van Overlord naar Summit Lake en terug. Deze route duurt vijf tot zes dagen. Een klein maar groeiend aantal bezoekers wandelt de hele route vanuit North Pangnirtung Fiord naar Overlord. Deze route neemt acht dagen in beslag, enkele reis. Het meest ruige deel van de route is tussen Thor Peak en Glacier Lake. Het parcours doorkruist verschillende gletsjerstromen en riviertjes.

Mount Overlord (Pangniqtup Qingua) – Deze majestueuze piek (1490 m) bewaakt als een schildwacht de zuidelijke ingang van de Akshayuk Pass. Aan de voet van Overlord, waar Pangnirtung Fiord en de Weasel River bij elkaar komen, kunnen de getijden wel 10 meter fluctueren.

Crater Lake (Aqulutaqrusiq) – Dit mooie, ronde groenblauwe meer ligt aan de westkant van de Weasel River, zo’n vijf kilometer ten zuidwesten van de Windy Emergency Shelter. Het meer wordt door een cirkelvormige rug van grind en zand afgescheiden van het doorgaande pad. Deze rug is het einde van de stuwwal die is veroorzaakt door de gletsjer, die zich de laatste 100 jaar heeft teruggetrokken. Nu de gletsjer deels is gesmolten, vormt de stuwwal een natuurlijke dam die het met sediment beladen smeltwater vasthoudt. Voor het mooiste uitzicht op het meer kun je het best vanaf het doorgaande pad een stuk omhoog klimmen.

Schwartzenbach Falls (Qulitasaniakvik) – Deze witte waterval stort zich ten westen van de Weasel River zo’n 660 meter naar beneden langs een steile berghelling. De Inuktitut naam betekent “the place to get kariboe skins”. Lang geleden klommen Inuit-jagers lang deze watervallen om te zoeken naar kariboes in de valleien daarachter.

Mount Asgard (Sivanitirutinguak) – Deze karakteristieke berg van 2015 meter hoog is wellicht de beroemdste van het hele park. De twee cilindrisch gevormde toppen staan bij veel bergbeklimmers op de bucketlist.

Owl River Valley (Inatiavaluk) – Deze schilderachtige toendravallei ligt in de noordelijke deel van Akshayuk Pass tussen Glacier Lake en North Pangnirtung Fiord. In dit gebied wordt niet zo veel gewandeld als in het zuidelijke deel van de pas. De ondergrond is hier permanent bevroren. De zon heeft slechts kracht om alleen het bovenste oppervlak van de bodem te ontdooien. In deze regio is het belangrijk om leed te voorkomen en bij het doorkruisen van de Owl River de aangegeven secties aan te houden. Het is in het verleden met de regelmaat van de klok voorgekomen dat toeristen hier met enige nonchalance in het drijfzand terechtkwamen.

Auyuittuq National Park in Nunavut is een park van extremen: extreme natuur, extreme weersomstandigheden en extreme survival skills. Hier laat de natuur het niet toe dat je nonchalant of gemakzuchtig bent. Hier ga je niet de uitdaging met de natuur aan, maar met jezelf. Heb je eigendunk en denk je dat je de natuur wel de baas kunt? Dan is Auyuittuq National Park de aangewezen plaats om je nederig te leren voelen. Bekijk deze video voor een indruk van het park.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nunavut

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies