Baffin Island, Nunavut, wat een natuur en zó adembenemend!

Baffin Island Nunavut vakantie

Baffin Island is het grootste eiland van Canada en ligt in het Canadese territorium Nunavut. Het eiland heeft een oppervlakte van ongeveer twaalf keer die van Nederland en ligt tussen Groenland en het Canadese vasteland.

In het noorden en oosten wordt Baffin Island gescheiden van Groenland door de Baffin Bay en de Davis Strait. Aan de zuidzijde wordt Baffin Island gescheiden van Labrador door de Hudson Strait. Bekijk deze video voor een goede indruk van wat je kan verwachten als je Baffin bezoekt.

Veel historici nemen aan dat de eerste Noorse ontdekkingsreizigers in de elfde eeuw dit arctische eiland bezochten en hier contact maakten met de Inuit-eskimo’s. Archeologische vondsten duiden erop dat hier rond het jaar 1000 reeds handel werd gedreven tussen de inheemse bevolking en de Vikingen tijdens hun zoektocht naar een Northwest Passage.

Baffin Island, de ruigste natuur die je je maar kan voorstellen

De kust van Baffin Island is rijk aan fjorden en gletsjers, die tussen bergkammen van boven 2 kilometer hoog hun weg naar de zee banen. Het eiland is onbewoond met uitzondering van een paar kleine kustplaatsen, waaronder Iqaluit.

Highlights van Baffin Island

Niginganiq (Isabella Bay) National Wildlife Area

Omgeving Clyde River Noordoost Baffin, Qikiqtaaluk

Dit natuurgebied is vooral gedurende de zomer de habitat van de Groenlandse walvissen die een bedreigde status hebben in Canada. De Groenlandse walvis is een groot en krachtig zeezoogdier dat in staat is om probleemloos door 20 centimeter dik ijs te breken. Dit doen ze met behulp van de kroon (bult) die op hun hoofd zit. Natuurlijk is deze vaardigheid nodig om adem te kunnen blijven halen, ook als er ijs ligt. Deze walvis navigeert en communiceert onder uitgebreide ijsvelden met behulp van de akoestisch zintuiglijke signalen.

Natuurlijk is er in het park nog meer arctische fauna te vinden, zoals barren-ground caribou (soort kariboes), narwallen en ijsberen en natuurlijk kleinere dieren zoals poolvossen en poolhazen.

Clyde River is het plaatsje waar je landt op Baffin Island. Het is gelegen aan de oostkust van het eiland, op zo’n 400 kilometer van Groenland. Hoewel de gemeenschap nauwelijks duizend inwoners telt, maakt een groep toeristen de bevolking gedurende de zomer aanzienlijk groter. Bergbeklimmers van over de hele wereld komen naar deze regio om in deze schitterende omgeving te klimmen. Ook ijsklimmers, hoe kan het anders, komen hiernaartoe om hun skills te beproeven.

Gletsjers, toendra’s en fjorden

Auyuittuq National Park Reserve (oostkust Baffin Island)

Auyuittuq National Park Reserve werd in 1972 uitgeroepen tot een nationaal park. Het park van meer dan 21.471 vierkante kilometer groot (helft van Nederland) wordt gekenmerkt door scherp afgetekende, granieten bergtoppen, glinsterende gletsjers in toendravalleien en de steile wanden van grillige fjorden. In de fjorden wemelt het van de narwallen en ringelrobben. Auyuittuq National Park Reserve is een zeer divers natuurpark, dat in de winter nauwelijks herkenbaar is in vergelijking met hoe het er in de zomer is.

Het is dan ook de vroege zomer dat je hier moet zijn. Spot sneeuwganzen, ijsberen en poolvossen, wandel langs ijskoude beken, die zich plots donderend in de diepte storten of wandel langs arctische bloemenweiden.

De Traverse Akshayuk Pass is een natuurlijke corridor door het landschap van torenhoge rotsen en een populair toevluchtsoord voor ervaren bergbeklimmers.

Katannilik Territorial Park

Katannilik Territorial Park heeft een verrassend vruchtbare bodem en is een arctische oase verscholen in het midden van het zuidelijke Baffin Island. Het park strekt zich uit naar het noorden van Pleasant Inlet in de buurt van het gehucht Kimmirut, in de richting van de zuidelijke oever van Frobisher Bay in de buurt van Iqaluit. Het park herbergt de schitterende Soper Heritage River vallei en de Itijjagiaq Trail – een 120 kilometer lang traditioneel pad van Iqaluit naar Kimmirut. De Inuit hebben deze route eeuwen gebruikt om handel te drijven.

De Soper Heritage River met een meanderende wildernis van 1200 vierkante kilometer, is centraal gelegen in het park. Vanwege de culturele betekenis voor de Inuit, werd dit gebied in 1992 uitgeroepen tot een Canadian Heritage River. Maar niet alleen vanwege de culturele waarde kreeg dit gebied zijn status, ook de ongekende schoonheid van de natuur en de recreatieve mogelijkheden telden hierin mee.

Langs het stroomgebied van de rivier zijn er talloze zijriviertjes met cascades van kleinere en grotere watervallen. En dat is de reden voor de naam van dit park: Katannilik, ‘de plaats van de watervallen’.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nunavut

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies