Bald Eagles spotten in Canada: machtig, gracieus en onafhankelijk

Bald Eagles spotten British Columbia Vancouver Island

De Bald Eagle is voor veel Noord-Amerikanen een symbool voor hun cultuur. Net zoals de oude Romeinen en Perzen, hebben de Noord-Amerikaanse Indianen de Bald Eagles benoemd tot het symbool dat tot grote hoogten kan stijgen en daarmee een ‘boodschapper van de goden’ is.

Al eeuwenlang is de adelaar een symbool geweest op verschillende continenten en voor verschillende culturen. De Bald Eagle, een van de vele adelaarsoorten, is misschien wel het meest erkende symbool wereldwijd. Hij straalt macht uit, is gracieus en onafhankelijk. Het is dus niet vreemd dat veel landen deze adelaar als symbool gebruiken.

De naam Bald Eagle

De naam Bald Eagle lijkt op het eerste gezicht een beetje misplaatst, want ze hebben een flinke bos veren op hun kop. De naam is afgeleid van het woord piebald’, wat betekent dat de vacht of de veren van een dier gevlekt is, net zoals bijvoorbeeld bij een koe of paard. De typische kleuren van de bald eagle zijn een witte kop, een zwart lichaam en vleugels en een witte staart.

De Latijnse naam Haliaeetus leucocephalus betekent zeearend.

Waar leven Bald Eagles?

De Bald Eagle (Haliaeetus leucocephalus) komt voor door heel Noord-Amerika, behalve in het territorium Nunavut van Canada. Ook in de Verenigde Staten en in Mexico komt de Amerikaanse adelaar veelvuldig voor, vooral langs de kusten, waar natuurlijk het meeste voedsel te vinden is. De beste plaatsen om Bald Eagles te spotten zijn in de buurt van meren, rivieren, moerassen en kusten.

Hoe zien ze er precies uit?

De Bald Eagle heeft een heldere witte kop, nek en staart en een donkerbruin tot zwart lichaam. De massieve haaksnavel is helder geel, net als zijn krachtige poten. De intrekbare klauwen zijn zwart van kleur. Volwassenen hebben gele, maar zeer doordringende ogen.

Een Bald Eagle is 71-96 cm lang en weegt 3-6,3 kilo en heeft een spanwijdte van 1,8 tot 2,3 meter. In tegenstelling tot wat veel mensen denken zijn de vrouwtjes groter van formaat dan de mannetjes.

Ze stijgen op met afgeplatte vleugels en wanneer ze eenmaal in de lucht zijn en zich laten meevoeren op de thermiek, hebben ze hun typische silhouet, waarbij ze hun kop en nek naar voren steken, hun vleugels wijd uitgespreid hebben en de staart naar achteren hebben gestoken. De enorme klauwen hebben ze tijdens hun vlucht naar achteren onder hun staartveren getrokken.

Bekijk deze prachtige slow motion video van een Bald Eagle.

Wat eten Bald Eagles?

Het zijn voornamelijk viseters, maar Bald Eagles voeden zich ook met zoogdieren, vogels en aas, dat ze vliegensvlug van concurrerende roofdieren ontfutselen. Het strijdlustige gedrag van deze vogels is de sleutel tot hun voortbestaan. Wanneer er overvloedig voedsel aanwezig is, kunnen Bald Eagles dit heel langzaam verteren en hier dagen, soms zelfs weken mee leven.

Voortplanting

Bald Eagles zijn zeer monogaam en blijven vrijwel allemaal hun hele leven samen met hun partner. Samen staan ze garant voor sensationele duikvluchten (120-160 km/u) naar prooien en de mooie patronen die ze vliegen op de thermiek van de luchtstroming.

Het broedseizoen in Canada loopt van april tot augustus. Zowel het mannetje als het vrouwtje bouwt mee aan het nest dat zich meestal bevindt in een grote boom vlakbij een waterpartij, zoals een meer, rivier of zee.

Het nest is opgebouwd uit soms zelfs flinke takken die van binnen worden bekleed met mos, gras en zeewier. Vaak hergebruiken ze hetzelfde nest het jaar erop weer en breiden het geleidelijk uit met de jaren.

De Bald Eagles leggen meestal één tot drie witte eieren die vervolgens door beide ouders worden uitgebroed gedurende ongeveer 35 dagen. De kuikens zijn in eerste instantie lichtgrijs, maar binnen drie weken kleuren de pluizen al bruin om vervolgens nog donkerder te worden. Na 9-10 weken ontwikkelen de kuikens vleugels en staart. Jonge adelaars blijven voor ongeveer 17 tot 23 weken afhankelijk van hun ouders voor voedsel.

Jonge adelaars verwerven hun definitieve karakteristieke witte en bruine verkleuring pas op volwassen leeftijd en als ze 4-5 jaar oud zijn, gaan ze zelf hun nesten bouwen. De Bald Eagle kan in het wild tot wel 30 jaar oud worden, maar de gemiddelde levensduur is 15-20 jaar.

Het zicht van een adelaar

Een van de meest opvallende kenmerken van de Bald Eagle is zijn buitengewone zicht. Net als andere roofvogels kunnen adelaars wel 4-7 keer scherper zien dan de gemiddelde mens.

Twee bijzondere kenmerken van een arendsoog zijn dat zij deze bijzonder scherp kunnen stellen: op hun netvlies hebben ze per vierkante millimeter een miljoen lichtgevoelige cellen, vijf keer meer dan een mens. Daarnaast beschikken ze ook aan de achterzijde van het oog over een rijke fovea-kege-structuur, die het centrum van het gezichtsveld nog eens extra vergroot.

Daarbovenop komt dat adelaars, net als alle andere vogels in staat zijn om veel meer prachtige kleuren te zien dan de mens. Mensen zien slechts de drie basiskleuren, adelaars vijf.

Met betrekking tot hun jagende bestaan hebben Bald Eagles nóg een heel groot voordeel. Hun ogen staan in hoek van 30 graden van de middellijn van het gezicht, waardoor ze een 340 graden gezichtsveld hebben, bijna het dubbele als van de mens. Hiermee kunnen ze met gemak een goed gecamoufleerde prooi zien op een afstand tot wel 1,6 kilometer!

Waar kun je Bald Eagles spotten?

Zoals gezegd kun je het best Bald Eagles spotten langs de kust. Squamish, BC langs de Sea to Sky Highway is een bekende plek om ze te spotten, aangezien ze hier tijdens het broedseizoen veelvuldig aanwezig zijn.

Natuurlijk leven ze langs de gehele kustlijn van British Columbia en Vancouver Island, dus als je daarnaartoe op vakantie gaat, dan zie je ze geheid!

Wanneer je op whale watching tour gaat of op wildlife tour met Eagle Eye Adventures zie je zeker adelaars en walvissen.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *