Banff National Park Lake Louise

Banff National Park is een van de grote nationale schatten van Canada en trekt jaarlijks zo’n 4,6 miljoen bezoekers (2015). Dit deel van de Canadese Rockies is de thuisbasis van prachtig blauwe gletsjermeren, met sneeuw bedekte bergtoppen, gletsjers en bossen en enorm veel wildlife.

Banff National Park werd in 1985 opgenomen op een lijst van UNESCO om de unieke natuur en cultuur te beschermen voor het nageslacht.

Het pittoreske bergstadje Banff is de enige gemeente in het park en vormt het knooppunt tussen alle activiteit. Vanaf hier slingert de Icefields Parkway zich 230 kilometer noordwaarts tussen bergen van soms wel 3000 meter hoog. Deze schilderachtige route verbindt Banff en Jasper National Park in het noorden. In Banff National Park, maar ook in Jasper NP zal je langs deze route regelmatig wildlife zien. Hier leven namelijk veel beren, kariboes, elanden, wolven, cayotes en bevers.

Wij zetten de twaalf belangrijkste highlights van Banff National Park voor je op een rijtje die je absoluut niet mag missen.

De 12 mooiste highlights van Banff National Park

1 Het stadje Banff

Gelegen in het zuidelijke deel van Banff National Park, is het stadje Banff een belangrijke toeristische bestemming. Hier gaat het toerisme 365 dagen per jaar door. In de winter is dit een groot skiwalhalla en in de zomer kiezen veel toeristen Banff als uitvalsbasis om de schitterende omgeving te gaan verkennen.

Doordat er altijd zoveel toerisme is, zijn er talloze accommodaties, gezellige restaurantjes en winkeltjes, variërend van ‘gewoontjes’ tot high-end.

Gedurende de zomer zijn de straten vol met toeristen van over de hele wereld die de schoonheid van de omliggende natuur willen bewonderen.

2 Banff Springs Hotel

In 1888 werd dit historische hotel in Banff geopend. Tegenwoordig is dit schitterende pand nog altijd in gebruik en een van de trekpleisters om te bezichtigen. Dit traditioneel ontworpen, bijna kasteelachtige gebouw is destijds gebouwd met de intentie om het grootste hotel ter wereld te zijn.

Het iconische pand staat in een bosrijke omgeving, vlak bij de Bow River die hier langs stroomt.

3 Sulphur Mountain

Sulphur Mountain is een berg die vlak buiten Banff ligt. De top van deze berg is te bezoeken met de Sulphur Mountain Gondola. De Sky Bistro op top van deze berg biedt een werkelijk adembenemend panoramisch uitzicht over de Banff Townsite en de gehele omgeving. Wat is er mooier dan onder het genot van een heerlijke lunch van zo’n uitzicht te genieten?!

Vanaf de top zijn er diverse wandelroutes, waaronder het Banff Skywalk (Vista Trail), een eenvoudige wandelroute die leidt naar de Cosmic Ray station National Historic Site van Canada en het Sanson’s Peak Meteorological Station.

4 Lake Louise

Lake Louise is natuurlijk met kop en schouders de parel van Banff National Park. Met het glinsterende turquoise-groene water is dit het meest gefotografeerde meer van Canada. De omliggende besneeuwde bergen hebben hoogtes van wel 3.000 meter of hoger.

Als je hier bent, is het zeker aan te raden een kano te huren en vanaf het Fairmont hotel gezien, links langs de berg te varen. Hier hoor je geen geluiden van toeristen en ervaar je de serene stilte in deze sprookjesachtige omgeving.

Aan de westelijke kant van Lake Louise ligt Mount Victoria (3469 meter) met een majestueuze pracht en de Victoria Glacier, die je helemaal vanaf de andere kant van het meer kunt zien liggen. Vanaf het beroemde Fairmont Château Lake Louise kun je langs de rechterzijde prachtig wandelen naar de achterkant van het meer om daar te kunnen kiezen uit tal van andere routes om je wandeling te vervolgen. Je kan er ook voor kiezen om vrijwel direct de wandelroute naar de Lake Agnes Teahouse te volgen.

5 Château Lake Louise

In 1890, bouwde de Canadian Pacific Railway het hotel Château Lake Louise op de stuwwal aan het eind van het meer. Het hotel was gemakkelijk bereikbaar per spoor en al snel was Lake Louise en het omliggende gebied uitgegroeid tot een toeristisch centrum. Vanaf hier begonnen expedities om de rotsachtige streek per paard te verkennen. De geschiedenis van Château Lake Louise lees je hier.

Het huidige Château Lake Louise werd gebouwd in 1924 na een brand zijn kleine houten voorganger. In deze vroege dagen van deze immer populaire bestemming werden bezoekers met een paardentram vanaf het station in het dal, zes kilometer verderop, naar het hotel.

Tegenwoordig is het majestueuze hotel onlosmakelijk verbonden met het schitterend blauwe meer en is het zeker de moeite waard om het ook, voor zover dat mogelijk is, te bezichtigen aan de binnenkant.

Overweeg je om hier te overnachten? Trek de knip dan maar open en houd er rekening mee dat je zeker anderhalf jaar van tevoren moet boeken.

6 Moraine Lake

Moraine Lake staat afgebeeld op het oude 20 dollar biljet. En dat is niet voor niets! Het meer is een van de iconische meren van Banff National Park.

Gelegen in de Valley of the Ten Peaks, elk meer dan  drie kilometer hoog, is het  schilderachtige, turquoise gekleurde water absoluut adembenemend. Het meer bevindt zich vlakbij Lake Louise en de 13-kilometer weg ernaartoe geeft het ene prachtige uitzicht na het andere.

Bij Moraine Lake kan je via een 1,5 kilometer lang wandelpad langs de noordwestelijke oever schitterend wandelen. Het pad is goed begaanbaar en biedt de bezoeker vanuit verschillende perspectieven uitzicht op het meer.

De mooiste wandeling bij het meer betreft een korte beklimming van de Rockpile Trail, helemaal vooraan bij het bezoekerscentrum. Dit is de plaats van waaraf je het beste uitzicht hebt op het meer. Het is tevens het uitzicht dat je het vaakst ziet op posters en ansichtkaarten. Deze wandeling vergt slechts 20 minuten.

Een andere populaire, maar vermoeiende, dagwandeling leidt van het meer naar de Sentinel Pass, een van de hoogste bergpassen in Banff National Park.

Je kan ook een kano huren. Hiervoor moet je zijn bij de schilderachtige Moraine Lake Lodge langs de oever bij de parkeerplaats.

7 De Icefields Parkway

De Icefields Parkway (Highway 93) is een van de meest schilderachtige snelwegen in Canada. Deze kruist het noordelijke deel van Banff National Park en het zuidelijke deel van Jasper National Park en vormt een schakel tussen de Trans Canada Highway 1 en Yellowhead Highway 16. In tegenstelling tot de drukke Trans Canada Highway, is de Icefields Parkway rustig en een toeristische route door prachtige hoge berglandschap.

Tussen Lake Louise en Jasper loopt de weg door een smalle vallei over een afstand van ongeveer 230 kilometer. Onderweg passeer je adembenemende landschappen met prachtige gletsjermeren, besneeuwde bergtoppen en massieve gletsjers. Grazende beren, Bighorn Sheep, kariboes en berggeiten maken dat je deze tocht nooit meer vergeet. Het is niet voor niets dat dit een van de mooiste stukjes Canada wordt genoemd.

8 Bow Lake

Bow Lake ligt op 34 kilometer ten noorden van Lake Louise aan de voet van de Crowfoot Glacier. Deze gletsjer heeft de vorm van een kraaienpoot en is duidelijk zichtbaar vanaf de Icefields Parkway en Bow Lake. Het meer is, afhankelijk van hoe sterk de wind is, een kraakheldere spiegel, omgeven door besneeuwde bergtoppen van de Continental Divide.

De omliggende gletsjers maken deel uit van het grote Waputik Icefield. Langs Bow Lake zijn er diverse wandelroutes, ook naar de waterval aan de voet van de Bow Glacier (een halve dag) of de wandeling naar Helen Lake en Catherine Lake op de Dolomite Pass aan de oostzijde van het meer (hele dag).

9 Peyto Lake

Peyto Lake is een van de grotere trekpleisters als het aankomt op mooie gletsjermeren in Banff National Park. Op ongeveer een kilometer afstand van de parkeerplaats ligt het beroemde uitkijkpunt over Peyto Lake. De unieke turquoise kleur van het meer wordt veroorzaakt door het gruis dat afkomstig is van de gesteenten onder de gletsjer die het meer voedt. Een bezoek aan het meer is vooral aan te raden in het midden tot de late zomer, wanneer de Bow Summit bergweiden in bloei staan met prachtige weidebloemen.

Aanrader: Een 2,5 kilometer lang, steil pad vanaf Bow Pass leidt naar beneden naar de oever van Peyto Lake, vernoemd naar de berggids Bill Peyto, die het gebied verkende in 1895.

TIP: De meeste toeristen bezoeken Peyto Lake tussen 11 en 16 uur. Als je niet over de koppen wilt lopen, kom hier dan of voor of na deze tijden. Vermijd de drukte door de wandelroute naar beneden te nemen, want veel mensen hebben hier geen kennis van. Let op: door werkzaamheden aan de Bow Summit, het uitkijkpunt bij Peyto Lake, zal de toegang waarschijnlijk heel 2020 gesloten zijn voor publiek.

10 Castle Mountain

De 48 kilometer lange Bow Valley Parkway tussen Banff en Lake Louise, biedt een alternatieve route voor de drukke Trans Canada Highway. Deze route heeft talrijke uitzichtpunten en picknickplaatsen met schitterende uitzichten. Boven dit alles torent Castle Mountain uit, een bergrug die gekenmerkt wordt door een soort ’kantelen’ van een kasteel. De Eisenhower Peak is met 2.728 meter de hoogste.

11 Johnston Canyon

De Johnston Canyon met zijn twee watervallen is een schitterende plek om zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Door de canyon loopt een pad over een soort hangende boardwalk langs de steile rotswanden. De route loopt over een afstand van zo’n zes kilometer naar de andere kant van de canyon. De Ink Pots, een aantal bronnen die voor de aanvoer van het water zorgen, zijn een opvallende verschijning. Twee daarvan hebben een bijzonder opvallende kleur van blauwgroen water.

De meeste bezoekers lopen niet helemaal naar de Ink Pots, terwijl dit juist zo de moeite aard is. Oké, het vergt wat meer inspanning, maar ik raad het je absoluut aan!

12 Wildlife

Tja, wat is Banff National Park zonder wildlife? Dat is Amsterdam zonder grachten. Daar kom je nota bene voor! De wilde dieren die in Banff National Park voorkomen, zijn een van de grotere toeristische trekpleisters van het park. Meer dan vijftig soorten zoogdieren komen voor in de regio van Banff.

De grotere wilde dieren kan je meestal het best zien in de vroege ochtend en bij het vallen van de avond. Elanden komen meer voor in de vochtige weiden van de dalen, terwijl kariboes en herten meer voorkomen in de dichtere bossen en weiden. Berggeiten en Bighorn Sheep vind je vooral in de hoger gelegen gebieden langs de berghellingen. Langs de Bow Valley Parkway heb je grote kans de bizons te zien die hier in 2017 zijn uitgezet.

Het park is ook de thuisbasis van zwarte en grizzlyberen. Wanneer je gaat wandelen, kan het zo maar dat je een beer tegen het lijf loopt. Wat moet je doen om beren af te schrikken en wat moet je doen als je daadwerkelijk een confrontatie hebt met een beer? Lees daarvoor ons blog Zijn beren gevaarlijk? Veilig in Bear Country.