Banff National Park: de allermooiste highlights en bezienswaardigheden

Banff National Park Lake Louise

Banff National Park is een van de grote nationale schatten van Canada en trekt jaarlijks zo’n 4,6 miljoen bezoekers (2015). Dit deel van de Canadese Rockies is de thuisbasis van prachtig blauwe gletsjermeren, met sneeuw bedekte bergtoppen, gletsjers en bossen en enorm veel wildlife.

Banff National Park werd in 1885 benoemd tot beschermd gebied en in 1984  kwam het park op de UNESCO Werelderfgoedlijst om de unieke natuur en cultuur te beschermen voor het nageslacht.

Het pittoreske bergstadje Banff is de enige gemeente in het park en vormt het knooppunt tussen alle activiteit. Vanaf hier slingert de Icefields Parkway zich 230 kilometer noordwaarts tussen bergen van soms wel 3000 meter hoog. Deze schilderachtige route verbindt Banff en Jasper National Park in het noorden. In Banff National Park, maar ook in Jasper NP zal je langs deze route regelmatig wildlife zien. Hier leven namelijk veel beren, kariboes, elanden, wolven, cayotes en bevers.

Wij zetten de twaalf belangrijkste highlights van Banff National Park voor je op een rijtje die je absoluut niet mag missen.

Bereikbaarheid Banff National Park

Banff National park ligt op een afstand van zo’n 130 kilometer ten westen van Calgary in de ruige Rocky Mountains. De meest logische plaats om op aan te vliegen als je het park wilt bezoeken is Calgary, maar ook Edmonton en Vancouver liggen op rij-afstand, respectievelijk 417 en 850 kilometer. Vanuit zowel Vancouver als Calgary is het park het snelst te bereiken via de Trans Canada Highway die dwars door het park loopt. Vanuit Edmonton is de meest logische route via Calgary.

Banff National Park

De totale oppervlakte van Banff National Park 6,641 vierkante kilometer, ongeveer een zevende deel van Nederland.

Het park wordt doorkruist door twee wegen: de Trans Canada Highway van oost naar west, en Highway 93 van noord naar zuid. Highway 93 wordt in Jasper National Park en Banff National Park ook wel de Icefields Parkway genoemd. Deze prachtige route, die officieel pas bij het knooppunt Lake Louise begint, verbindt Banff met het noordelijker gelegen stadje Jasper in Jasper National Park.

Van de maanden april tot en met oktober stopt de Rocky Mountaineer ook in Banff.

De Rockies in Banff en omgeving

De Canadese Rockies hebben een aanzienlijk grilliger uiterlijk dan de Amerikaanse. Dit komt doordat de Canadese Rockies aanzienlijk noordelijker liggen en dus in de volle vuurlinie hebben gelegen van gletsjers tijdens de laatste ijstijd. Het kenmerkende uiterlijk zijn de puntige bergkammen met brede U-vormige valleien, die werden uitgekerfd door de gletsjers. De hoogste berg van Banff National Park is Mt. Forbes met 3.612 meter.

Banff National Park Zomer

Wanneer je van Banff richting Lake Louise rijdt, zie je aan beide zijden indrukwekkende bergruggen liggen. Aan de rechterhand passeer je Sawback Range, aan de linkerkant passeer je bergtoppen als Mount Whymper, Stanley Peak en Mount Temple. In feite is het doorkruisen van het park al een highlight op zich. Bergtoppen met eeuwige sneeuw en steile bergwanden die aan de onderzijde overgaan in U-vormige valleien bepalen hier het landschap. Het is fascinerend om tussen zulke immense bergen te rijden: je voelt je dan als mens plotseling wel heel erg nietig…

Banff en toerisme

Het stadje Banff is gelegen op 1.383 meter hoogte en daarmee de hoogst gelegen stad van Canada. Het dorpje Lake Louise is de hoogst gelegen gemeenschap van Canada, op 1.534 meter hoogte. Beide zijn bijzonder toeristische gebieden, het hele jaar door. ’s Zomers vanwege de schitterende natuur, ’s winters vanwege de uitstekende skimogelijkheden.

Banff National Park is de thuisbasis van drie van ‘s werelds mooiste skigebieden: Mount Norquay, Sunshine Village en Lake Louise. Deze omvatten samen in totaal meer dan 3.200 hectare skigebied.

Jaarlijks trekt Banff National Park toeristen vanuit de hele wereld aan. In 2004-2005 bezochten een kleine 4 miljoen toeristen het park.

Houd er rekening mee dat men tijdens de zomermaanden verplicht een parkpas moet hebben. Met deze pas heb je toegang tot alle nationale parken van Canada. Deze is alleen verplicht indien men in het park wil stoppen. Voor doorreizigers is het niet verplicht een pas aan te schaffen. Je kan kiezen uit een dagpas of uit een jaarpas. Let op: zeker als je een paar weken op vakantie bent en meerdere parken bezoekt, dan is de jaarpas qua kosten aanzienlijk aantrekkelijker om aan te schaffen. Lees meer over de Discovery Pass van Parks Canada. 

Banff National Park bezienswaardigheden Moraine Lake

Hoewel sommige mensen de prijs van de parkpas hoog vinden, sta er bij stil dat met de opbrengsten de wegen en wandelpaden worden onderhouden, de stand van het wildlife wordt behouden en dat zonder deze opbrengsten het park heel wat minder aantrekkelijk zou zijn.

Wildlife in Banff NP

Banff National Park herbergt maar liefst 53 soorten zoogdieren, waaronder zwarte beren en grizzlyberen. Men schat dat er ongeveer 80 grizzlyberen en 60 zwarte beren in het park wonen.

Om de natuur zo min mogelijk te belasten met het toerisme, zijn er in het park 41 ecoducten (6 viaducten en 35 onderdoorgangen) aangelegd, die zorgen dat de dieren veilig de snelwegen kunnen oversteken. Sinds de telling begon in 1996, hebben 11 soorten grote zoogdieren, waaronder beren, elanden en poema’s de ecoducten meer dan 200.000 keer gebruikt.

Zwarte Beer Met Cubs Banff National Park

Naast beren zijn poema’s, lynxen, wezels, veelvraten, noordelijke rivierotters en wolven de meest voorkomende grotere dieren die in Banff National Park voorkomen. Elanden, muilezelherten en wapiti’s komen vooral voor in de valleien van het park. Je ziet ze vaak aan de rand van Banff of langs de weg grazen. Elanden komen meer voor in de ‘wetlands’, zoals bijvoorbeeld de regio bij Vermillion Lakes, net buiten Banff. In de hoger gelegen gebieden leven meer berggeiten, bighorn schapen en marmotten. Andere zoogdieren, zoals bevers, stekelvarkens, eekhoorns, chipmunks en grondeekhoorns zijn kleinere zoogdieren die veel voorkomen.

Ongeveer honderd jaar geleden was het helaas zo ver gekomen dat de elanden in Banff National Park waren uitgestorven. Ze zijn opnieuw uitgezet in het park en tegenwoordig lopen er weer zo’n duizend rond. Bekijk deze video voor een impressie van het park.

Weer en klimaat in Banff National Park

Zoals in elke bergachtige omgeving is het weer zeer onvoorspelbaar. In de zomer kunnen temperaturen variëren van 7 tot 25 graden Celsius, maar op grotere hoogte kan het aanzienlijk frisser zijn. ’s Avonds kan de temperatuur snel dalen, dus een warme trui is geen overbodige luxe.

In de bergen kan het weer plots omslaan en ook in juli kan op grotere hoogte ineens een flinke sneeuwbui plaatsvinden. Wees dus altijd goed voorbereid als je erop uittrekt! Tijdens de zomermaanden zijn de temperaturen in de dalen het best en kunnen makkelijk oplopen tot 25 graden.

Bekijk het actuele weer in Canadese steden.

Banff National Park in de winter

Hoe de zomermaanden de grootste bezoekersaantallen genereren voor het park, gaat het toerisme tijdens de wintermaanden volop door, maar dan met wintersporters. De skigebieden Mount Norquay, Sunshine Village en Lake Louise bieden skiplezier voor zowel gezinnen als doorgewinterde skiers en snowboarders.

Banff National Park Winter Bij Lake Louise

Ook de niet-skiers komen aan hun trekken tijdens de winter in Banff NP. Er zijn mogelijkheden om te tuben, waarbij je met een grote band van een enorme helling afglijdt, ijsvissen en je kan een schitterende hondensledetocht maken. Maar ook als je geen zin hebt in activiteiten kun je eindeloos genieten van de sprookjesachtige omgeving van Banff of gewoon lekker door het gezellige centrum slenteren.

Banff National Park in de zomer

De zomermaanden zijn druk in Banff National Park. Zeker wanneer je de grote highlights wilt bezoeken, zoals Lake Louise, Moraine Lake en de bekende gletsjermeren langs de Icefields Parkway, moet je rekening houden met drommen toeristen. Als je de grote massa’s wilt ontlopen, moet je echt ’s morgens met de kippen op of ’s avonds nog op pad. Hoewel ik je niet wil teleurstellen, is het wel de realiteit en is het de uitdaging om toch optimaal te kunnen genieten van je Canada-reis.

Hoewel de meeste mensen in Banff zelf verblijven als ze het park bezoeken, ontdekken steeds meer mensen het nabijgelegen Canmore als uitvalsbasis. Canmore ligt op slechts 20 minuten rijden van Banff en is tijdens het hoogseizoen aanzienlijk rustiger dan het zeer toeristische Banff. Bovendien kun je vanuit Canmore een prachtige route door de regio van de Spray Lakes regio rijden, die vlak buiten Canmore ligt.

De 12 mooiste highlights van Banff National Park

1 Het stadje Banff

Gelegen in het zuidelijke deel van Banff National Park, is het stadje Banff een belangrijke toeristische bestemming. Hier gaat het toerisme 365 dagen per jaar door. In de winter is dit een groot skiwalhalla en in de zomer kiezen veel toeristen Banff als uitvalsbasis om de schitterende omgeving te gaan verkennen.

Banff Caribou Lodge Keg

Doordat er altijd zoveel toerisme is, zijn er talloze accommodaties, gezellige restaurantjes en winkeltjes, variërend van ‘gewoontjes’ tot high-end.

Gedurende de zomer zijn de straten vol met toeristen van over de hele wereld die de schoonheid van de omliggende natuur willen bewonderen.

2 Banff Springs Hotel

In 1888 werd dit historische hotel in Banff geopend. Tegenwoordig is dit schitterende pand nog altijd in gebruik en een van de trekpleisters om te bezichtigen. Dit traditioneel ontworpen, bijna kasteelachtige gebouw is destijds gebouwd met de intentie om het grootste hotel ter wereld te zijn.

Het iconische pand staat in een bosrijke omgeving, vlak bij de Bow River die hier langs stroomt.

3 Sulphur Mountain

Sulphur Mountain is een berg die vlak buiten Banff ligt. De top van deze berg is te bezoeken met de Sulphur Mountain Gondola. De Sky Bistro op top van deze berg biedt een werkelijk adembenemend panoramisch uitzicht over de Banff Townsite en de gehele omgeving. Wat is er mooier dan onder het genot van een heerlijke lunch van zo’n uitzicht te genieten?!

Vanaf de top zijn er diverse wandelroutes, waaronder het Banff Skywalk (Vista Trail), een eenvoudige wandelroute die leidt naar de Cosmic Ray station National Historic Site van Canada en het Sanson’s Peak Meteorological Station.

4 Lake Louise

Lake Louise is natuurlijk met kop en schouders de parel van Banff National Park. Met het glinsterende turquoise-groene water is dit het meest gefotografeerde meer van Canada. De omliggende besneeuwde bergen hebben hoogtes van wel 3.000 meter of hoger.

Als je hier bent, is het zeker aan te raden een kano te huren en vanaf het Fairmont hotel gezien, links langs de berg te varen. Hier hoor je geen geluiden van toeristen en ervaar je de serene stilte in deze sprookjesachtige omgeving.

Aan de westelijke kant van Lake Louise ligt Mount Victoria (3469 meter) met een majestueuze pracht en de Victoria Glacier, die je helemaal vanaf de andere kant van het meer kunt zien liggen. Vanaf het beroemde Fairmont Château Lake Louise kun je langs de rechterzijde prachtig wandelen naar de achterkant van het meer om daar te kunnen kiezen uit tal van andere routes om je wandeling te vervolgen. Je kan er ook voor kiezen om vrijwel direct de wandelroute naar de Lake Agnes Teahouse te volgen.

Lake Louise Banff National Park

5 Château Lake Louise

In 1890, bouwde de Canadian Pacific Railway het hotel Château Lake Louise op de stuwwal aan het eind van het meer. Het hotel was gemakkelijk bereikbaar per spoor en al snel was Lake Louise en het omliggende gebied uitgegroeid tot een toeristisch centrum. Vanaf hier begonnen expedities om de rotsachtige streek per paard te verkennen. De geschiedenis van Château Lake Louise lees je hier.

Het huidige Château Lake Louise werd gebouwd in 1924 na een brand zijn kleine houten voorganger. In deze vroege dagen van deze immer populaire bestemming werden bezoekers met een paardentram vanaf het station in het dal, zes kilometer verderop, naar het hotel.

Tegenwoordig is het majestueuze hotel onlosmakelijk verbonden met het schitterend blauwe meer en is het zeker de moeite waard om het ook, voor zover dat mogelijk is, te bezichtigen aan de binnenkant.

Overweeg je om hier te overnachten? Trek de knip dan maar open en houd er rekening mee dat je zeker anderhalf jaar van tevoren moet boeken.

6 Moraine Lake

Moraine Lake staat afgebeeld op het oude 20 dollar biljet. En dat is niet voor niets! Het meer is een van de iconische meren van Banff National Park.

Gelegen in de Valley of the Ten Peaks, elk meer dan  drie kilometer hoog, is het  schilderachtige, turquoise gekleurde water absoluut adembenemend. Het meer bevindt zich vlakbij Lake Louise en de 13-kilometer weg ernaartoe geeft het ene prachtige uitzicht na het andere.

Bij Moraine Lake kan je via een 1,5 kilometer lang wandelpad langs de noordwestelijke oever schitterend wandelen. Het pad is goed begaanbaar en biedt de bezoeker vanuit verschillende perspectieven uitzicht op het meer.

De mooiste wandeling bij het meer betreft een korte beklimming van de Rockpile Trail, helemaal vooraan bij het bezoekerscentrum. Dit is de plaats van waaraf je het beste uitzicht hebt op het meer. Het is tevens het uitzicht dat je het vaakst ziet op posters en ansichtkaarten. Deze wandeling vergt slechts 20 minuten.

Een andere populaire, maar vermoeiende, dagwandeling leidt van het meer naar de Sentinel Pass, een van de hoogste bergpassen in Banff National Park.

Je kan ook een kano huren. Hiervoor moet je zijn bij de schilderachtige Moraine Lake Lodge langs de oever bij de parkeerplaats.

Moraine Lake Banff NP

7 De Icefields Parkway

De Icefields Parkway (Highway 93) is een van de meest schilderachtige snelwegen in Canada. Deze kruist het noordelijke deel van Banff National Park en het zuidelijke deel van Jasper National Park en vormt een schakel tussen de Trans Canada Highway 1 en Yellowhead Highway 16. In tegenstelling tot de drukke Trans Canada Highway, is de Icefields Parkway rustig en een toeristische route door prachtige hoge berglandschap.

Tussen Lake Louise en Jasper loopt de weg door een smalle vallei over een afstand van ongeveer 230 kilometer. Onderweg passeer je adembenemende landschappen met prachtige gletsjermeren, besneeuwde bergtoppen en massieve gletsjers. Grazende beren, Bighorn Sheep, kariboes en berggeiten maken dat je deze tocht nooit meer vergeet. Het is niet voor niets dat dit een van de mooiste stukjes Canada wordt genoemd.

8 Morant’s Curve, de beroemde plek langs de Canadian Pacific Railway

Morant’s Curve is een prachtig gebied waar de Canadian Pacific Railway doorheen loopt langs de Bow River. De locatie ligt niet ver van Lake Louise en kan worden bezocht vanaf de Bow Valley Parkway, de prachtige alternatieve route voor de Trans Canada Highway die loopt tussen Banff en Lake Louise.

Het is absoluut de moeite waard om deze detour te maken, want dit is tevens het gebied waar de kudde bizons die in februari 2017 werden uitgezet in Banff National Park, veel tijd doorbrengt. Zeker ‘s morgens vroeg heb je hier grote kans om flink wat wildlife te zien.

De plek werd beroemd gemaakt door Nicholas Morant, een fotograaf voor de Canadian Pacific Railway. Hij fotografeerde de bocht in het midden van de 20e eeuw. Veel afbeeldingen van de treinen die door de bocht reden, werden gebruikt voor animatiemateriaal. Net zoals de foto van Spirit Island in Maligne Lake werd ook zijn foto wereldberoemd.

Wanneer passeren de treinen de bocht van Morant?

Wanneer je een trein door Morant’s Curve wilt zien rijden, dan zal je óf veel geluk moeten hebben óf veel geduld moeten hebben, want het zijn voornamelijk goederentreinen die deze route afleggen en die hebben helaas geen reisschema dat kan worden gevolgd.

Buiten het winterseizoen zijn er slechts een paar passagierstreinen die hier passeren, maar die zijn niet zo lang en hebben niet de levendige rode kleur van de Canadian Pacific-locomotief. Bekijk deze prachtige Facebook-video van een trein die in de sneeuw passeert.

Morant's Curve Banff National Park

9 Bow Lake

Bow Lake ligt op 34 kilometer ten noorden van Lake Louise aan de voet van de Crowfoot Glacier. Deze gletsjer heeft de vorm van een kraaienpoot en is duidelijk zichtbaar vanaf de Icefields Parkway en Bow Lake. Het meer is, afhankelijk van hoe sterk de wind is, een kraakheldere spiegel, omgeven door besneeuwde bergtoppen van de Continental Divide.

De omliggende gletsjers maken deel uit van het grote Waputik Icefield. Langs Bow Lake zijn er diverse wandelroutes, ook naar de waterval aan de voet van de Bow Glacier (een halve dag) of de wandeling naar Helen Lake en Catherine Lake op de Dolomite Pass aan de oostzijde van het meer (hele dag).

10 Peyto Lake

Peyto Lake is een van de grotere trekpleisters als het aankomt op mooie gletsjermeren in Banff National Park. Op ongeveer een kilometer afstand van de parkeerplaats ligt het beroemde uitkijkpunt over Peyto Lake. De unieke turquoise kleur van het meer wordt veroorzaakt door het gruis dat afkomstig is van de gesteenten onder de gletsjer die het meer voedt. Een bezoek aan het meer is vooral aan te raden in het midden tot de late zomer, wanneer de Bow Summit bergweiden in bloei staan met prachtige weidebloemen.

Aanrader: Een 2,5 kilometer lang, steil pad vanaf Bow Pass leidt naar beneden naar de oever van Peyto Lake, vernoemd naar de berggids Bill Peyto, die het gebied verkende in 1895.

TIP: De meeste toeristen bezoeken Peyto Lake tussen 11 en 16 uur. Als je niet over de koppen wilt lopen, kom hier dan of voor of na deze tijden. Vermijd de drukte door de wandelroute naar beneden te nemen, want veel mensen hebben hier geen kennis van. Let op: door werkzaamheden aan de Bow Summit, het uitkijkpunt bij Peyto Lake, zal de toegang waarschijnlijk heel 2020 gesloten zijn voor publiek.

10 Castle Mountain

De 48 kilometer lange Bow Valley Parkway tussen Banff en Lake Louise, biedt een alternatieve route voor de drukke Trans Canada Highway. Deze route heeft talrijke uitzichtpunten en picknickplaatsen met schitterende uitzichten. Boven dit alles torent Castle Mountain uit, een bergrug die gekenmerkt wordt door een soort ’kantelen’ van een kasteel. De Eisenhower Peak is met 2.728 meter de hoogste.

11 Johnston Canyon

De Johnston Canyon met zijn twee watervallen is een schitterende plek om zowel in de zomer als in de winter te bezoeken. Door de canyon loopt een pad over een soort hangende boardwalk langs de steile rotswanden. De route loopt over een afstand van zo’n zes kilometer naar de andere kant van de canyon. De Ink Pots, een aantal bronnen die voor de aanvoer van het water zorgen, zijn een opvallende verschijning. Twee daarvan hebben een bijzonder opvallende kleur van blauwgroen water.

De meeste bezoekers lopen niet helemaal naar de Ink Pots, terwijl dit juist zo de moeite aard is. Oké, het vergt wat meer inspanning, maar ik raad het je absoluut aan!

12 Wildlife

Tja, wat is Banff National Park zonder wildlife? Dat is Amsterdam zonder grachten. Daar kom je nota bene voor! De wilde dieren die in Banff National Park voorkomen, zijn een van de grotere toeristische trekpleisters van het park. Meer dan vijftig soorten zoogdieren komen voor in de regio van Banff.

Wapiti Elk Wapiti Banff

De grotere wilde dieren kan je meestal het best zien in de vroege ochtend en bij het vallen van de avond. Elanden komen meer voor in de vochtige weiden van de dalen, terwijl kariboes en herten meer voorkomen in de dichtere bossen en weiden. Berggeiten en Bighorn Sheep vind je vooral in de hoger gelegen gebieden langs de berghellingen. Langs de Bow Valley Parkway heb je grote kans de bizons te zien die hier in 2017 zijn uitgezet.

Het park is ook de thuisbasis van zwarte en grizzlyberen. Wanneer je gaat wandelen, kan het zo maar dat je een beer tegen het lijf loopt. Wat moet je doen om beren af te schrikken en wat moet je doen als je daadwerkelijk een confrontatie hebt met een beer? Lees daarvoor ons blog Zijn beren gevaarlijk? Veilig in Bear Country.

Bekijk deze video voor een goede indruk van wat je van het park kan verwachten.

Wandelen in Banff National Park: 5 prachtige wandelroutes

wandelen in Banff National Park wandelroutes

Banff National Park roept natuurlijk direct de associatie op van prachtig blauwe gletsjermeren en een eindeloze zee van bergpieken. En daarbij is het ook geen bluf om te vermelden dat je daarnaast nog heerlijk kabbelende beekjes, wilde bloemenweiden en veel wildlife kunt verwachten. Wandelen in Banff National Park staat dan ook gelijk aan het betreden van een sprookje.

En dat alles bij elkaar betekent natuurlijk dat je je als wandelaar geen mooier landschap kunt voorstellen om je wandelschoenen eens goed op de proef te stellen.

Met in totaal meer dan 1600 kilometer aan wandelpaden heeft Banff National Park enorm veel mogelijkheden voor avonturiers die eenvoudige, maar ook bijzonder zware wandelroutes willen bedwingen.

Ik heb een vijftal wandelroutes in Banff NP voor je op een rijtje gezet. Ik heb hierbij geprobeerd om hierin een beetje variatie in ervaringsniveau aan te brengen. LET OP: check altijd voordat je op pad gaat de meest recente trailcondities bij Parks Canada.

Wandelroutes in Banff National Park

Cascade – Amfitheater

Deze wandeling begint bij het skigebied Mount Norquay en ligt dus vlak buiten Banff. Vanuit Banff steek je de Trans Canada Highway over en kronkel je jezelf een weg naar boven. De uitzichten van de Cascade Amphitheatre route zijn werkelijk adembenemend. Je wordt omsloten door indrukwekkende kalkrotsen en wandelt door prachtige bloemenweiden.

Afstand: 13,2 km inclusief terugtocht
Hoogteverschil: 640 meter
Benodigde tijd: 4-6 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Cory Pass – Mt. Edith Loop

De wandeling naar Cory Pass vertrekt van vlak langs de Bow Valley Parkway bij Banff is meer voor de gevorderde wandelaars, want voor het uitzicht vanaf de pas heb je serieuze beenkracht nodig. Daar tegenover staat één van de mooiste uitzichten van heel Banff National Park.

De wandelroute loopt in een lus en komt door een aantal microklimaten, waardoor je bijzonder veel variatie hebt. De pas van Mount St. Louis is een uitgelezen plek om van een meegebrachte lunch te genieten. Ik kan je persoonlijk garanderen dat je meer van het uitzicht zal genieten dan van je lunch! Vanaf de pas vervolg je de route door aan de andere kant rond Mt. Edith. Dit deel van de route is iets eenvoudiger, dus je kan het best deze route volgen en niet andersom lopen.

Afstand: 13 kilometer in een lus
Hoogteverschil: 1000 meter
Benodigde tijd: 5-6 uur
Moeilijkheidsgraad: Gevorderd

Plain of Six Glaciers

Dit is veruit één van de meest toegankelijke en schilderachtige wandelingen in heel Banff National Park. De Plain of Six Glaciers wandelroute geeft een weids uitzicht over de indrukwekkende bergformaties rondom Lake Louise, waaronder Mt. Lefroy, Mt. Victoria en de bekende Victoria Glacier, die je vanaf Chateau Lake Louise al in de verte ziet liggen. Na een gestage wandeling beland je op het plateau waar je kunt genieten van je lunch. Vervolgens wandel je nog ongeveer een kilometer langs de hellingen die uitzicht bieden op Abbot Pass en de Abbot Pass Hut. Zorg ervoor dat je op de terugtocht langs het theehuis van Plain of Six Glaciers komt voor een welverdiende snack. De wandelroute vertrekt vanaf het hotel vooraan bij Lake Louise.

Afstand: 13,8 km inclusief terugtocht
Hoogteverschil: 380 meter
Benodigde tijd: 4-6 uur
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Bourgeau Lake & Harvey Pass

Het gebied van Bourgeau Lake en Harvey Pass verdient in wezen een volledige dag om hier te besteden, zo mooi! Het wandelpad klimt steil omhoog door het bos van sparren en komt uit in de weiden die Bourgeau Lake omringen. Vanaf daar ga je nog 2,2 kilometer verder en 310 meter omhoog naar het meer bij Harvey Pass voor een indrukwekkend uitzicht op Mt. Assiniboine, ook wel de “Matterhorn van de Rockies” genoemd.

Afstand: 15 km inclusief terugtocht
Hoogteverschil: 725 m (2378 ft)
Benodigde tijd: 5-6 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Lake Agnes / Big Beehive

Zonder de wandeling naar Lake Agnes in de regio Lake Louise zou dit lijstje niet compleet zijn. Het historische theehuis aan de oevers van Lake Agnes is te bereiken via een relatief eenvoudige wandeling door prachtige, oude bossen.

Lake Agnes voedt een prachtige waterval die naar beneden het dal in stroomt. Het theehuis is de uitgelezen plek om lekker van een vers stuk taart met koffie te genieten in de ijle berglucht. stroomt uit het meer van Agnes net onder het theehuis van het meer van Agnes, waar u kunt genieten van een kopje thee en een vers stuk taart.

Voor extra uitdaging kun je nog 1,6 kilometer verder wandelen naar het einde van Lake Agnes, waar je naar de top en ga je terug naar de top van de Big Beehive klimt voor een adembenemend uitzicht op de Bow Valley en het prachtig blauwe water van Lake Louise.

Afstand: 7,2 km inclusief terugtocht
Benodigde tijd: 3-4 uur
Moeilijkheidsgraad: Eenvoudig

Photo credit: InSapphoWeTrust on Flickr

Veelgestelde vragen

Hoe kom ik in Banff?

Banff ligt langs de Trans Canada Highway (Hwy 1) en is vanuit het oosten bereikbaar vanuit Calgary-Canmore. Vanuit het westen is Banff bereikbaar vanuit Field-Lake Louise, maar ook vanuit Kootenay National Park via Vermillion Crossing, waarbij Highway 93 op Highway 1 uitkomt.

De meest logische aanvliegroute voor Banff is Calgary Airport, dat op 1:36u / 144km rijden afstand ligt. Wanneer je een rondreist maakt door West-Canada en vanuit Vancouver naar Banff wilt rijden, is de kortste route 847 kilometer en totaal 9:41 uur rijden. Je reist dan via Kamloops en Revelstoke naar Banff National Park.

Waar staat Banff National Park om bekend?

Banff National Park is beroemd om zijn schitterende blauwe gletsjermeren, torenhoge, majestueuze bergen en eindeloze outdoormogelijkheden, zoals wandelen, kajakken, bergbeklimmen, mountainbiken en paardrijden. Het is Canada’s oudste nationale park en ’s werelds derde.

Wat is het mooist in Banff National Park?

Banff National Park is een toplocatie om te bezoeken en zelfs als je er meerdere dagen hebt verbleven, heb je spijt dat je niet een paar dagen meer had geboekt. De topattracties die ik je aanraad om zeker te doen in Banff National Park, zijn:

Verken het heerlijke stadje Banff. Gezellige restaurantjes, leuke souvenirwinkeltjes, lekker slenteren of gigantisch lange treinen kijken op het station.

Wandel of ontspan bij Lake Louise. Op zo’n drie kwartier rijden ligt het prachtige Lake Louise waar je geweldig kunt wandelen. Sta echter met de kippen op, want na 10 uur is het er beredruk!

Rijd over de Icefields Parkway. De Icefields Parkway is een van de meest iconische bergwegen van Canada en zelfs van de wereld. Prachtige vergezichten, indrukwekkende bergkammen en veel wildlife.

Wandel de beste paden in Banff National Park. Banff National Park biedt enorm veel wandelplezier. Je kunt een uitgezette route volgen (mijn advies) of zelf op pad gaan. Mijn favoriet is Devil’s Thumb en Sentinel Pass via Larch Valley Trail in de herfst.

Skiën in Lake Louise Ski Resort. Het toerisme in Lake Louise gaat 365 dagen per jaar door. Tijdens de winter is het een bedevaartsoort voor sneeuwliefhebbers. Met pistes voor alle niveaus is Lake Louise een skiwalhalla.

Waarom moet ik Banff National Park bezoeken?

Banff National Park is een van de mooiste nationale parken van Canada en een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Met torenhoge bergen, veel wildlife, adembenemende highlights, fantastische wandeltochten en het pittoreske bergdorpje Banff, is er hier voor elk wat wils.

Wat is een leuk weetje over Banff National Park?

Banff National Park heeft meer dan 1.600 kilometer aan wandelpaden. De bergen in Banff National Park zijn tussen de 45 en 120 miljoen jaar oud. Banff National Park heeft in totaal meer dan 1.000 kleinere en grotere gletsjers. In 1984 werd Banff door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed.

Wat is de beste tijd om Banff te bezoeken?

De beste tijd om Banff te bezoeken in de zomer is in juli en augustus, maar van begin juni tot half september kan het ook, maar dan zal je genoegen moeten nemen met wat meer wisselvalliger weer. De winterbezoeker en wintersporters kunnen het best van half december tot en met maart naar Banff NP komen. Tijdens de beide hoogseizoenen liggen de hotelprijzen in Banff natuurlijk wel hoger. 

Hoeveel dagen heb ik nodig in Banff?

Wanneer je Banff National Park bezoekt, calculeer dan zeker drie overnachtingen in. Dat heb je zeker nodig om Banff NP ook écht te beleven, zodat je kunt wandelen, kanoën en watervallen en gletsjermeren kunt bezoeken. 

De highlights van de Icefields Parkway (Highway 93) tussen Banff en Jasper, kun je deels vanuit Jasper en deels vanuit Banff bezoeken.

Wat is de belangrijkste berg in Banff?

Cascade Mountain torent als een reus boven Banff uit. Het is de meest prominente berg in de buurt van Downtown Banff en is prachtig vanuit alle hoeken. Deze Banff berg werd in 1858 door James Hector genoemd naar de waterval of “cascade” aan de zuidkant van de piek (gezien vanaf de Lake Minnewanka scenic drive road).

Wat zijn de natuurlijke highlights van Banff?

Hoewel het toerisme tegenwoordig de belangrijkste inkomstenbron is in Banff en het omliggende park, is het stadje in feite ooit gesticht vanwege de natuurlijke bodembronnen. Vlak buiten Banff, onderweg naar Lake Minnewanka, zie je de restanten van wat vroeger een dorpje was waar mijnwerkers verbleven om steenkool te delven.

De natuurlijke rijkdommen van deze regio, die ecologisch beschermd zijn in Jasper en Banff National Park, zorgen voor aanzienlijke inkomsten naast het toerisme. Alberta heeft grote voorraden steenkool, olie en gas in het westelijke sedimentaire bekken, dat het grootste deel van de provincie beslaat.

Kun je het noorderlicht zien in Banff?

Vooral tijdens de donkere wintermaanden van december tot en met februari kun je in Banff over het algemeen het noorderlicht zien. Je beste kans om ze te zien is tijdens heldere nachten met een nieuwe maan. Ook in de zomer kun je het noorderlicht zien als je geluk hebt. De grootste kans heb je dan tussen 2 en 3 uur ‘s nachts, wanneer het op zijn donkerst is.

Waarom is het water zo blauw in Banff?

De prachtig blauwe kleur ontlenen de gletsjermeren aan het gletsjerslib of rotsgruis dat in het water zweeft. Zodra het smeltwater van een gletsjer in de lente begint te stromen, draagt het deze sedimenten mee. Aangezien het gruis zeer licht is, blijft lang in het water van het meer zweven, voordat het naar de bodem zinkt. Het zonlicht dat op deze deeltjes weerkaatst, geeft de meren hun spectaculaire turkoois blauwe of emerald groene kleuren.

Wat is de beste maand om Banff te bezoeken?

De beste maanden voor een bezoek aan Banff in de zomer zijn juni, juli en augustus. Tijdens de winter is de beste periode december tot en met maart. Natuurliefhebbers zullen het park willen bezoeken als het warm en comfortabel weer is. De wintersporters daarentegen zullen tijdens het hoogtepunt van de winter op vakantie willen.

Is Banff of Canmore beter?

Banff heeft een duidelijk voordeel op Canmore wat betreft de toegang tot de belangrijkste toeristische attracties. De grootste trekpleisters liggen in het Banff National Park ten westen en noorden van het stadje Banff, zoals Lake Louise, Moraine Lake, de Icefields Parkway, Peyto Lake, Jasper en Yoho National Park.

Wis echter de regio van Canmore niet uit. Veel toeristen rijden vanuit Calgary rechtstreeks naar Banff, terwijl de Spray Lakes Region bij Canmore verbluffend mooi is en zeker niet mag worden overgeslagen.

Kun je zwemmen in Lake Louise?

Ja, je kunt zeker zwemmen in Lake Louise. Maar je moet wel een doorgewinterde Wim Hoffer zijn! Net zoals in de meeste meren in de Rocky Mountains, is Lake Louise niet een meer waar je in zou willen zwemmen. Het is en blijft een gletsermeer met ijskoud smeltwater. De temperatuur van het water komt zelden boven de 5 graden uit. 

Mocht je een duik overwegen, dan adviseer ik je om dat aan de achterkant van het meer te doen. Daar kun je over het algemeen in redelijke privacy het water in.

Welk park is beter? Banff NP of Jasper National Park?

Banff heeft zonder twijfel de betere ligging qua toegang vanuit Calgary. Wanneer je de stad Edmonton als aanvliegroute kiest, dan ligt Jasper gunstiger. De ligging van Banff betekent dat je meer dagtochten kunt maken vanuit Banff. Qua natuur is Jasper net wat ruiger en heeft Jasper National Park ook meer wildlife. 

Ligt Lake Louise dichter bij Banff of Jasper?

Lake Louise ligt aanzienlijk dichter bij Banff. Vanuit Banff is het 58 kilometer (41 minuten) rijden naar Lake Louise. Vanuit Jasper moet je de hele Icefields Parkway af rijden naar Lake Louise en ben je twee uur en 47 minuten onderweg (233 kilometer). 

Kun je in Banff National Park zelf overnachten?

Ja, als je met een camper reist, zijn er campgrounds, waarvan Tunnel Mountain in Banff de grootste is. Daarnaast zijn er in Banff zelf enorm veel kleinere en grotere hotels, waaronder Fairmont Banff Springs en Rimrock Resort Hotel, waar je kunt overnachten in Banff National Park.

Waar vlieg je op voor Banff?

De meest logische stad om op te vliegen is Calgary, waar je dan land op International Airport Calgary. Van daaruit is het ruim anderhalf uur rijden naar Banff. Er zijn shuttlebus verbindingen van de luchthaven naar Banff en Lake Louise of je kunt een auto huren op de luchthaven.

Een andere mogelijkheid is om naar Edmonton te vliegen en van daar naar Banff National Park te reizen. Vanuit daar is het 4 uur rijden (389 kilometer).

Waar kan ik slapen in Banff?

De lijst met verblijfplaatsen in Banff is eindeloos. Hier zijn een aantal suggesties voor hotels in Banff die ik je kan aanraden:

 • Fairmont Banff Springs (Luxe)
 • Rimrock Resort Hotel (Luxe)
 • Canalta Lodge (Middenklasse)
 • Moose Hotel Banff (Middenklasse)
 • Peaks Hotel en Suites (middenklasse)
 • Banff High Country Inn (budget)
 • Mountain View Bed and Breakfast.
 • Beaujolais Boutique B&B in Thea’s House.

Hoe ver is Banff van Jasper?

288 kilometer. Als je de AB-93 richting het noorden neemt, is de totale afstand tussen Banff en Jasper 288 km. De route is uitgesplitst in enerzijds de afstand van Banff naar Lake Louise (een verplichte stop onderweg) 57 kilometer en van Lake Louise naar Jasper 233 km. In totaal duurt deze rit bijna 4 uur, maar calculeer zeker een dag in om de mooiste highlights van de Icefields Parkway te kunnen bezoeken. 

Hoe lang is het van Calgary naar Banff?

Van Calgary Airport naar Banff rijd je in 1:36u (144 kilometer). De route is een vierbaans snelweg. Zeker als je over een huurauto of camper beschikt, is dit een makkelijke rit. Hoewel je bij helder weer vanaf Calgary de machtige Rockies al kan zien liggen, rij je tot aan Banff nog niet over hoge bergen. 

 

Is er een plaats om te overnachten tussen Banff en Jasper?

Er zijn vijf locaties tussen Banff en Jasper waar je kunt overnachten. Dit zijn:

 • Num-ti-jah Lodge (bij Bow Lake, 35 km ten noorden van Lake Louise),
 • The Crossing “Resort” (lees: motel) bij Saskatchewan Crossing
 • Glacier View Inn (bij het Columbia Icefields bezoekerscentrum)
 • Sunwapta Falls Lodge, 55 km ten zuiden van Jasper.
 • Rampart Creek Campground (147 km ten noorden van Banff en 11 kilometer ten noorden van Saskatchewan Crossing)

Bij alle locaties is het belangrijk om ruim van tevoren te reserveren, zeker wanneer je reist tijdens het hoogseizoen.

Is het beter om van Banff naar Jasper te rijden of van Jasper naar Banff?

Je kunt het best de Icefields Parkway in beide richtingen rijden als je die mogelijkheid hebt. Op die manier heb je twee keer kans op mooi fotomomenten en de meeste reizigers zijn het erover eens dat de uitzichten zeer sterk van elkaar verschillen. Ik geef je op een briefje: je zal geen genoeg krijgen van de spectaculaire landschappen, zowel in noordelijke als in zuidelijke richting.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies