Banff Springs Hotel: kasteel in het hart van de Canadese Rockies

Fairmont Banff Springs Hotel

Het Banff Springs Hotel is een enorm hotel dat in de negentiende eeuw werd gebouwd door de Canadian Pacific Railway om het toerisme in het gebied te bevorderen. Het hotel opende in 1888 zijn deuren en sindsdien is het kasteelachtige bouwwerk verreweg het grootste hotel van Banff.

Er zijn maar weinig andere hotels die kunnen wedijveren met de grootsheid van het kasteel in de Rockies. Het Banff Springs Hotel is gebouwd in de Schotse Baronie-stijl en wordt ook wel het “Castle in the Rockies” genoemd. De bouw van het hotel ligt in de lijn van de andere spoorweghotels, zoals het Prince of Wales Hotel in Waterton Lakes National Park, Château Frontenac in Québec City en het nabijgelegen Chateau Lake Louise.

Geschiedenis van Banff Springs Hotel

Het hotel ligt in het hart van Banff National Park in Alberta. In de tijd van de aanbouw leek het hotel echter in de verste verte niet op het huidige hotel. De oorspronkelijke constructie uit 1888 was gebouwd met goedkoop uitziende muren met rotsaccenten en had dakvensters, dakpannen en andere daklijnen. In feite was het hotel verkeerd gebouwd, waarbij de aannemer het gebouw verkeerd om had gebouwd en het uitzicht op de achterliggende berg Mount Rundle voor de bezoekers wegnam.

In 1906 nam hoofdarchitect Walter Painter de taak op zich om het hotel te verbouwen zoals het bedoeld was, maar dan met een aantal aanvullende bouwwerken. Zo werd begonnen met de bouw van de Painter Tower, vernoemd naar de architect Walter Painter, die bij de voltooiing het hoogste gebouw van Canada was. De elf verdiepingen tellende toren was volledig gemaakt van beton en steen, had 300 kamers en werd geflankeerd door twee grote vleugels die later werden toegevoegd. De renovaties werden pas in 1928 voltooid. Bekijk deze video voor een indruk van de binnenkant van het hotel.

Werelderfgoed

Het Banff Springs Hotel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt momenteel beheerd door en is eigendom van Fairmont Hotels and Resorts. Omdat het hotel op loopafstand van het centrum van Banff ligt en er in de nabijheid hotsprings en kampioenschapsgolfbanen liggen, is het hotel een geliefde verblijfplaats, ook in de winter, wanneer Banff in een wintersportparadijs is getransformeerd.

De hotsprings hebben een enorme aantrekkingskracht op een groot publiek. Solace Spa biedt aparte kleedruimtes en douches, privémassagekamers, bubbelbaden en aromatherapie-sauna’s. Al deze voorzieningen worden aangevuld met watervallen, een zoutwaterbad en andere zoetwaterbaden van verschillende grootte en met comfortabele temperaturen.

Eén kanttekeningetje….

In het iconische Canadese spoorweghotel schijnt het te spoken. Tijdens de jaren 20 van de vorige eeuw zou een bruid op haar huwelijksdag van de grote trap zijn gevallen, waarbij ze haar nek heeft gebroken. In de loop der jaren hebben meerdere hotelgasten geluiden in de bruidssuite waargenomen en een bewegende verschijning in een bruidsjurk op de grote trap.

De vraag is of je nu nog in het hotel durft te verblijven. Zo ja, dan kun je in alle luxe die je maar wenst van alle gemakken genieten, terwijl je op een steenworp afstand van het gezellig centrum verblijft.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies