Barkerville Historic Town & Park, British Columbia

Barkerville Historic Town British Columbia

De legendarische goudvondst van William Barker bij Williams Creek in 1862 veroorzaakte een industriële revolutie. Daarbij werd zoveel geld verdiend, dat je wel kan stellen dat hiermee letterlijk een groot deel van de provincie British Columbia is opgebouwd. Barkerville Historic Town & Park is het levende bewijs van hoe BC letterlijk van uit de grond werd opgebouwd.

Tegenwoordig is het museumstadje Barkerville een geweldige levendige herinnering aan de gouden tijden die deze regio ooit kende. Wanneer je een rondreis door West-Canada maakt, is een bezoek aan dit stadje dan ook een absolute aanrader. Barkerville heeft een uniek straatbeeld met meer dan 125 historische gebouwen, historische taferelen, leuke musea, restaurantjes en winkels.

Het centrale binnenland van British Columbia is voor een groot deel gevormd door goudzoekers, maar voornamelijk door een eenvoudige Engelse goudzoeker, William ‘Billy’ Barker. Hij was de eerste die in 1862 een twintigjarige industriële revolutie ontketende, waarmee vele miljoenen dollars werden verdiend die letterlijk hebben geholpen om de provincie British Columbia op te bouwen.

Over William ‘Billy’ Barker de goudzoeker

William Barker was van oorsprong afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk, waar hij als jongvolwassene werkte als veerman. Door de opkomende spoornet Barkervill Historic Town British Columbia werden de waterwegen vooral vervangen door spoorlijnen. Als gelukzoeker maakte hij in de jaren 40 van de negentiende eeuw de oversteek naar Amerika, waar hij een graantje wilde meepikken van de Gold Rush in California.

Daar verdiende hij wat geld en toen de goudkoorts daar ten einde kwam, besloot hij met wat mede-goudzoekers naar het noorden te trekken naar British Columbia. Hij en zijn collega’s ontdekten goud in de regio van Williams Creek. Hij en zijn maat “Dutch Bill” Wilhelm Dietz waren de eersten die een aanzienlijke hoeveelheid goud vonden in het Creek Valley-gebied op 17 augustus 1862.

In 1862 besloot Barker op zoek te gaan naar goud langs de rivier, vlakbij Stout’s Gulch. Veel mensen zeiden dat hij gek was om dit te doen, maar na een korte periode hadden ze ongeveer 60 ounces (1.700 g) goud gevonden op ongeveer 16 meter onder de grond. De claim van Barker bleek de rijkste in het gebied te zijn en rond zijn claim werd de nederzetting Barkerville opgezet.

Tijdens zijn leven heeft Barker ongeveer 1.060 kilo goud uit de bodem gehaald. Om met de stress om te kunnen gaan rookte Barker als een schoorsteen. Er werd gezegd dat Barker maar liefst 30 sigaretten per dag rookte en vanaf relatief jonge leeftijd kampte hij al met symptomen van Parkinson.

Tijdens zijn leven was Billy Barker bijzonder vrijgevig. Hij investeerde in infrastructuur en deelde zijn fortuin met andere mensen. Hij verkocht zijn aandelen in de claims die hij had en trouwde met een vrouw die het jaar erna op 38-jarige leeftijd stierf. Hierop trok hij naar de kust en stierf uiteindelijk berooid in een verpleeghuis in Victoria op 11 juli 1894. Hij werd begraven in een ongemarkeerd graf op de begraafplaats Ross Bay, maar er is sprake van het verplaatsen van zijn graf naar Barkerville Historic Town.

Geschiedenis Barkerville Historic Town & Park

Halverwege de jaren 1850 namen de goudvondsten toe in het gebied van de noordelijke Fraser River en ontstonden er geruchten over ‘easy gold’. Duizenden mannen trokken vanuit de States noordwaarts naar het Britse grondgebied dat nu British Columbia is. Naast de reizigers die naar het noorden trokken, was er ook een grote toestroom van mensen die later ‘The Overlanders’ werden genoemd. Zij kwamen vanuit het oosten dwars door Canada en ook arriveerden hordes mensen per boot van over de hele wereld om de Gold Trail op te reizen van de kust naar de Fraser River om hun  fortuin te vinden.

Uiteindelijk begaven goudzoekers zich naar de heuvels rond Barkerville. Rond het gebied ontstond een klein stadje, optimistisch genoemd Richfield. Tijdens de ongeveer 20 jaar durende gold rush in het gebied werd er voor vele miljoenen gold gewonnen en hiermee was het tevens een van de rijkste delen van British Columbia.

Tegenwoordig staat prachtige stadje Barkerville er nog altijd prachtig bij. Barkerville werd in 1924 uitgeroepen tot een nationaal-historisch gebied en in 1958 werd het provinciaal erfgoed. Tegenwoordig is dit het grootste museum voor levende geschiedenis in het westen van Noord-Amerika, waar er tijdens het seizoen dagelijks leuke activiteiten worden georganiseerd.

Bezoek aan Barkerville Historic Town & Park

Barkerville is een bijzonder leuke attractie als je met kinderen reist, maar ook is het werkelijk geweldig om je 150 jaar terug in de tijd te wanen, in de periode waarin alles draaide om goud.

Er zijn leuke shows te zien waarbij acteurs in historische kleding een inkijkje geven in het dagelijkse leven destijds, je kan er aan leuke workshops deelnemen, een ouderwetse saloon bezoeken en natuurlijk is het heerlijk om er rond te slenteren tussen de historische panden en te genieten van de omgeving.

Vaak zijn er artiesten die op ‘straat’ muziek maken, waardoor het alleen al door rond te lopen ontzettend gezellig is. Daarnaast zijn er ook nog speciale events. Bekijk daarvoor de agenda van het historische stadje.

Hoe bereik ik Barkerville?

Barkerville ligt op 5 – 5½ uur rijden (491 km) ten noorden van Kamloops. Vanaf Kamloops rijd je eerst naar het westen naar Cache Creek, van waar je de Gold Rush Trail richting het noorden volgt. Voor de beeldvorming, Barkerville ligt grofweg ten noordwesten van Wells Gray Provincial Park in de Cariboo Mountains.

Verblijf in Barkerville

Als je in Barkerville wilt verblijven dan zijn er uitstekende faciliteiten. Er zijn B&B’s, hotels, cottages en campgrounds. Het Saint George Hotel en het Mountain  Thyme Getaway zijn beide aanraders om te verblijven.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van British Columbia

Wij maken gebruik van cookies