Battle Harbour, Newfoundland, terug naar de hoogtijdagen van de visserij

Battle Harbour Labrador Historische Cottages

Battle Harbour is een klein kustplaatsje in Labrador dat zijn naam allesbehalve eer aandoet. Het vissersdorpje is simpelweg té vredig om zo’n naam te dragen en het lijkt net of het zo uit een schilderij is geknipt. Natuurlijk is er een reden voor de naam. Men vermoedt dat de naam is afgeleid van het Portugese woord batal, dat boot betekent. De plaatsnaam is weer vernoemd naar het eiland waarop het ligt: Battle Island. Het plaatsje werd benoemd tot National Historic Site of Canada.

Battle Harbour, beleef de oude tijden

Vroeger was het vissersstadje een bruisende ‘hoofdstad’ van de regio. Het plaatsje heeft een rijke geschiedenis die teruggaat naar halverwege de achttiende eeuw. Battle Harbour is perfect bewaard gebleven en verkeert voor het grootste deel nog in de staat van een vervlogen tijdperk.

Gedurende twee eeuwen was Battle Harbour het economische en sociale centrum van het gebied. Nadat de rijke visgronden in de jaren 30 van de vorige eeuw uitgeput waren, raakte het plaatsje in verval. Het National Historic District of Canada heeft besloten het vissersstadje opnieuw leven in te blazen, zodat we ons als moderne mensen kunnen onderdompelen in het traditionele leven en kunnen beleven wat de Newfoundlanders en Labradorians destijds hebben meegemaakt.

Verblijf

De huizen, winkels, visserijgebouwen en kerken zijn alle gerestaureerd en gevuld met historische originele relikwieën. Tijdens je verblijf kan je slapen in wat eens het huis was van een vishandelaar of een charmant klein huisje van de lokale arts. In Battle Harbour heeft de tijd stilgestaan en kun je genieten van de vredige sfeer en de ruisende geluiden van de oceaan. Eenvoud kan zo mooi zijn….

Verken de historische bouwwerken, de loopbruggen en de werkplaatsen. Wandel rond langs de steile oevers van het eiland. Bezoek de oudste visverwerkingsruimtes van Newfoundland en Labrador en ervaar hoe het leven was van de vissers en handelaren in de gemeenschap van de 18e, 19e, en 20e eeuw. En voor ’s avonds staat op het menu….je raad het al: vis. Maar wel zoals deze behoort te smaken (want dát kunnen hier!) en onder het genot van traditionele zang, dans en voordrachten.

Hoe kom je in Battle Harbour?

Battle Harbour is gelegen op Battle Island, net voor de zuidoostkust van Labrador. Vanuit Mary’s Harbour op het vasteland van Labrador, vaart de MV Iceberg Hunter dagelijks eenmaal heen en weer naar Battle Island. Deze tocht door de Saint Lewis Inlet biedt een geweldige kans om walvissen, ijsbergen, dolfijnen, zeehonden en zeevogels te spotten.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies