Bay of Fundy, de grootste getijdenverschillen ter wereld

Bay of Fundy Hopewell Rocks getijdenverschillen

De Bay of Fundy is een grote baai aan de Atlantische kust van Canada en voor een klein deel aan de kustlijn van de Amerikaanse staat Maine. Voor het grootste deel vormt de Bay of Fundy de scheiding tussen de provincies New Brunswick en Nova Scotia. Alleen ten noorden van de baai zijn deze met elkaar verbonden.

Getijdenverschillen in de Bay of Fundy

De Bay of Fundy heeft de grootste getijdenverschillen ter wereld. Bij eb loopt een groot deel van de baai leeg. In het Guinness Book of World Records staat de vermelding van een getijdenverschil van maar liefst 14,5 meter bij Burntcoat Head aan het Minas Basin, dat een deel uitmaakt van de baai. Onder extreme omstandigheden, zoals bij springvloed of bij een bepaalde maanstand kan het verschil zelfs 14 meter bedragen!

Het grootste getijdenverschil dat ooit werd gemeten in de Bay of Fundy, was 21,6 meter en dit vond plaats tijdens de tropische cycloon Saxby Gale in de nacht van 4 op 5 oktober 1869. Door de samenloop van diverse omstandigheden, zoals de harde wind, een abnormaal lage luchtdruk en springtij kon het verschil zo hoog oplopen dat het tot op heden nooit meer is geëvenaard.

Geologie

De Bay van Fundy ligt in de kloofvallei van het Fundy Basin. Toen miljoenen jaren geleden deze kloofvallei zich begon te scheiden van het Noord-Amerikaanse vasteland, ontstond vulkanische activiteit, waardoor er door de omhoog komende lava in deze omgeving veel basalt is ontstaan. De lava spreidde zich uit over het landschap en bedekte een groot deel van het zuiden van Nova Scotia. Veel van de ontstane basaltkusten zijn door het weer en de zee geërodeerd.

Een groot deel van de bodem van de Bay of Fundy bestaat dan ook uit stollingsgesteenten met een bruine kleur.

Baaien, rivieren en eilanden

Het noordelijke deel van de baai splitst zich in twee sub-baaien. De oostelijke baai is het Minas Basin, de noordelijke baai is de Chignecto Bay. Wanneer het eb of vloed wordt, perst het water zich met enorme kracht door de nauwe doorgang van het Minas Basin naar de Fundy Bay. De energie die hierbij vrijkomt is vergelijkbaar met 25 miljoen paardenkrachten.

Er komen diverse rivieren uit in de Bay of Fundy, waaronder de Petitcodiac River bij de stad Moncton, New Brunswick en de Shubenacadie River, bij Truro, Nova Scotia. De tidal bore is bij deze rivieren een bekend fenomeen, waarbij het stroomafwaarts stromende water in ‘botsing’ komt met de opkomende vloedlijn die de rivier instroomt. Op deze verschillende stromingen kun je tidal bore rafting beoefenen.

In de Bay of Fundy liggen diverse eilanden, waarvan Grand Manan de grootste is. Dit eiland ligt voor de kust van de Amerikaanse staat Maine, maar hoort nog bij de provicnie New Brunswick. Andere eilanden in het noorden van de baai zijn Campobello Island, Moose Island en Deer Island. Brier Island en Long Island zijn eilanden in het zuiden van de baai.

Kustlijn Bay of Fundy

De kustlijn van de Bay of Fundy is aan de zijde van Nova Scotia vooral opgebouwd uit basaltgesteenten. Aan de kant van New Brunswick is de kust aanzienlijk ruiger. Denk dan aan de hoge rotsen van Cape Enrage en de enorme rotsformaties van de Hopewell Rocks.

Getijdenturbines en energiewinning

In Canada lopen ze met de ontwikkelingen voor duurzame energie mijlenver voor op Nederland. De getijdenstroom van 12,4 uur verplaatst dagelijks zo’n 115 miljard ton (!!!) water in en uit de baai, waardoor het gebruik van energieturbines enorme hoeveelheden stroom kan opwekken.

Sinds 2016 wordt er getest met “In-stream turbine technology” in het Minas Basin. Dit project wordt geleid door het Fundy Ocean Research Center for Energy (FORCE). De techniek die hiervoor wordt toegepast is eigenlijk vrij eenvoudig: een turbine wordt onder water geplaatst op een plaats waar de getijdenstroom erg krachtig is. Naarmate de bladen van de turbine in beweging komen door de stroming, wordt energie opgewekt door een elektriciteitsgenerator. De gegenereerde stroom wordt via een kabel naar het vasteland geleid waar deze wordt toegevoegd aan het bestaande elektriciteitsnet.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *