Bay of Fundy & Hopewell Rocks: de grootste getijdenverschillen ter wereld

Bay of Fundy Hopewell Rocks getijdenverschillen

De Bay of Fundy is een grote baai aan de Atlantische kust van Canada en voor een klein deel aan de kustlijn van de Amerikaanse staat Maine. Voor het grootste deel vormt de Bay of Fundy de scheiding tussen de provincies New Brunswick en Nova Scotia. Alleen ten noorden van de baai zijn deze door middel van een landengte met elkaar verbonden.

Getijdenverschillen Bay of Fundy

De Bay of Fundy heeft de grootste getijdenverschillen ter wereld. Bij eb loopt een groot deel van de baai leeg. In het Guinness Book of World Records staat de vermelding van een getijdenverschil van maar liefst 14,5 meter bij Burntcoat Head aan het Minas Basin, dat een deel uitmaakt van de baai. Onder extreme omstandigheden, zoals bij springvloed of bij een bepaalde maanstand kan het verschil zelfs 14 meter bedragen!

Het grootste getijdenverschil dat ooit werd gemeten in de Bay of Fundy, was 21,6 meter en dit vond plaats tijdens de tropische cycloon Saxby Gale in de nacht van 4 op 5 oktober 1869. Door de samenloop van diverse omstandigheden, zoals de harde wind, een abnormaal lage luchtdruk en springtij kon het verschil zo hoog oplopen dat het tot op heden nooit meer is geëvenaard.

Geologie

De Bay van Fundy ligt in de kloofvallei van het Fundy Basin. Toen miljoenen jaren geleden deze kloofvallei zich begon te scheiden van het Noord-Amerikaanse vasteland, ontstond vulkanische activiteit, waardoor er door de omhoog komende lava in deze omgeving veel basalt is ontstaan. De lava spreidde zich uit over het landschap en bedekte een groot deel van het zuiden van Nova Scotia. Veel van de ontstane basaltkusten zijn door het weer en de zee geërodeerd.

Een groot deel van de bodem van de Bay of Fundy bestaat dan ook uit stollingsgesteenten met een bruine kleur.

Baaien, rivieren en eilanden

Het noordelijke deel van de baai splitst zich in twee sub-baaien. De oostelijke baai is het Minas Basin, de noordelijke baai is de Chignecto Bay. Wanneer het eb of vloed wordt, perst het water zich met enorme kracht door de nauwe doorgang van het Minas Basin naar de Fundy Bay. De energie die hierbij vrijkomt is vergelijkbaar met 25 miljoen paardenkrachten.

Er komen diverse rivieren uit in de Bay of Fundy, waaronder de Petitcodiac River bij de stad Moncton, New Brunswick en de Shubenacadie River, bij Truro, Nova Scotia. De tidal bore is bij deze rivieren een bekend fenomeen, waarbij het stroomafwaarts stromende water in ‘botsing’ komt met de opkomende vloedlijn die de rivier instroomt. Op deze verschillende stromingen kun je tidal bore rafting beoefenen.

In de Bay of Fundy liggen diverse eilanden, waarvan Grand Manan de grootste is. Dit eiland ligt voor de kust van de Amerikaanse staat Maine, maar hoort nog bij de provicnie New Brunswick. Andere eilanden in het noorden van de baai zijn Campobello Island, Moose Island en Deer Island. Brier Island en Long Island zijn eilanden in het zuiden van de baai.

Kustlijn Bay of Fundy

De kustlijn van de Bay of Fundy is aan de zijde van Nova Scotia vooral opgebouwd uit basaltgesteenten. Aan de kant van New Brunswick is de kust aanzienlijk ruiger. Denk dan aan de hoge rotsen van Cape Enrage en de enorme rotsformaties van de Hopewell Rocks.

Getijdenturbines en energiewinning

In Canada lopen ze met de ontwikkelingen voor duurzame energie mijlenver voor op Nederland. De getijdenstroom van 12,4 uur verplaatst dagelijks zo’n 115 miljard ton (!!!) water in en uit de baai, waardoor het gebruik van energieturbines enorme hoeveelheden stroom kan opwekken.

Sinds 2016 wordt er getest met “In-stream turbine technology” in het Minas Basin. Dit project wordt geleid door het Fundy Ocean Research Center for Energy (FORCE). De techniek die hiervoor wordt toegepast is eigenlijk vrij eenvoudig: een turbine wordt onder water geplaatst op een plaats waar de getijdenstroom erg krachtig is. Naarmate de bladen van de turbine in beweging komen door de stroming, wordt energie opgewekt door een elektriciteitsgenerator. De gegenereerde stroom wordt via een kabel naar het vasteland geleid waar deze wordt toegevoegd aan het bestaande elektriciteitsnet.

Hopewell Rocks Provincial Park

Hopewell Rocks Provincial Park

Het Hopewell Rocks Provincial Park in New Brunswick is een klein park in vergelijking met veel andere Canadese parken. In het park is het niet zo zeer de flora en fauna die deze bestemming zo populair maakt. Het is eerder de ligging aan kustlijn van de Bay of Fundy, de baai met de grootste getijdenverschillen ter wereld.

Precies voor de hoge rotswanden liggen een aantal bijzonder gevormde, losstaande rotsen, de Hopewell Rocks. Ze worden ook wel Flowerpots genoemd. De bijzondere vormen van de rotsformaties zijn het gevolg van duizenden jaren getijdenstromen en erosie, die ze hebben gevormd tot hoe ze er tegenwoordig uitzien.

Ontstaan Hopewell Rocks, Bay of Fundy

De zachtrood gekleurde kliffen werden miljoenen jaren geleden gevormd toen onder invloed van de platentektoniek een paar aardschollen op elkaar botsten en een gebergte vormden dat ouder was dan de Appalachen en groter dan de Canadese Rockies.

Onder invloed van de druk werden modder, steentjes en rots miljoenen jaren samengeperst, waardoor er de sedimentlagen vaste rotsen vormden, terwijl omliggende delen minder hard waren.

In de loop der tijd hebben de elementen en de erosie door de getijdenverschillen de zachtere bodem weggespoeld, terwijl de harde rotsen nog fier overeind staan. Dit zijn tegenwoordig de Hopewell Rocks.

Bezoek aan het Hopewell Rocks Provincial Park

Zowel door de getijdenverschillen die je hier kunt zien als door de bijzondere vormen, zijn de Hopewell Rocks een populaire bestemming voor bezoekers. De enorme rotsen hebben een hoogte van 13 tot 23 meter en liggen aan de kust van Cape Hopewell. Het is leuk om bij eb op het strand rondom de rotsen te kunnen lopen, terwijl bij vloed het strand diep onder de zeespiegel verdwijnt. Je zult je verbazen hoe snel het water stijgt!

Natuurlijk brengt deze snelle stijging van het waterpeil ook gevaren met zich mee en om die reden zijn er parkwachters die er nauw op toezien dat het strand leeg is, zodra het water een bepaald peil heeft bereikt. Je kunt aan de klok bij de grote staircase zien wanneer het niet meer is toegestaan om af te dalen naar het strand.

Wanneer je het Hopewell Rocks Provincial Park wilt bezoeken, is het verstandig de tide tables even te checken, zodat je niet zes uur hoeft te wachten voordat je kunt afdalen naar het strand. Bij de kassa van het park krijg je een toegangskaart voor twee dagen, zodat je de kans hebt om zowel eb als vloed te zien. Op de website Tideschart vind je nog veel meer informatie over de getijden bij Hopewell Cape in New Brunswick, maar ook van andere locaties in heel Canada.

Je kunt er ook voor kiezen om te kajakken rond de rotsen bij hoogtij. Deze tour kun je boeken bij de kassa van het park.

Aangezien de Hopewell Rocks op ongeveer 10-15 minuten lopen vanaf de parkeerplaats liggen, rijdt er een pendeltreintje voor minder validen of luie mensen tegen een kleine vergoeding. Minder validen kunnen echter niet afdalen naar het strand.

Elephant Rock

Op 14 maart 2016 stortte geheel onverwacht een deel van de Hopewell Rocks ineen. De rots met de naam Elephant Rock kon de erosie niet langer weerstaan en stortte in stukken op de oceaanbodem. Parkambtenaren zeiden dat ongeveer 100 tot 200 ton rots uiteen viel. Door deze instorting heeft de rots niet meer zijn originele typische olifantenvorm, maar een meer ’afgeslankte’ vorm.

Bereikbaarheid Hopewell Rocks Provicial Park

Vanuit de stad Moncton in New Brunswick is het zo’n 38 kilometer rijden naar de Hopewell Rocks. Meer informatie over de toegang en actuele informatie over de Hopewell Rocks en de Bay of Fundy vind je op de website van het park.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van New Brunswick

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies