bear spray Canada regels

Tijdens het wandelen, picknicken, kamperen of mountainbiken, in de ruige natuur van Canada is het geen overbodige luxe om bear spray bij je te hebben. Natuurlijk zijn beren prachtig om op afstand te bekijken, maar je moet er niet aan denken dat er een briesende grizzlybeer op je af komt stormen.

Want wat doe je dan? Lees zeker even Veilig in Bear Country. Veel mensen kopen uit voorzorg een bus bear spray, dat bij een ‘bear encounter’ als laatste redmiddel kan worden gebruikt. Toch moet je er natuurlijk alles aan doen om een vervelende en gevaarlijke confrontatie uit de weg te gaan.

Bear spray Canada – 7 vaak gestelde vragen

1. Wat is beer-spray?

Het is een afschrikmiddel dat capsaïcine bevat, de bijtende stof die in chilipepers zit. Berenspray is vergelijkbaar met pepperspray en wordt geleverd in een kleine, draagbare spuitbus en is bedoeld om een ​​beer af te schrikken bij een aanval. Je moet dus niet gaan sprayen als je een beer in de verte ziet, of preventief op je uitrusting.

2. Wat doet het?

Bij gebruik spuit de bus een kegelvormige wolk pepperspray met een snelheid van meer dan 100 km/u over een afstand van ongeveer 10 meter. Een beer die aanvalt zal in een reflex direct rechtsomkeert maken, omdat zijn ogen steken en zijn ademhaling stokt. De spray is niet dodelijk, maar wel zal de beer tijdelijk uitgeschakeld zijn.

3. Waar moet ik op letten bij het kopen van bear spray?

  • Controleer de vervaldatum
  • Heeft de bus een veiligheidsclip?
  • Staat er bear spray op de bus of bear repellent? Alleen een verpakking waarop staat dat het is bestemd om tegen dieren te gebruiken is legaal in Canada. Het volume van de verpakking mag niet groter zijn dan 500 ml.
  • Een busje bear spray van 225 ml is goed voor ongeveer 10 seconden sprayen. De aanbeveling is om een concentratie van 0,75% -1% capsaïcine te kiezen.

4. Hoe gebruik je bear spray?

Lees altijd de instructies die op de bus staan vermeld. Draag de bus met bearspray in een holster die je gemakkelijk kunt bereiken met je schrijfhand (als je rechtshandig bent, draag hem dan aan de rechterkant van je lichaam). Zorg als je gaan mountainbiken dat je de bus onder handbereik hebt, dus in de bidonhouder of onder je zadel en niet in je rugzak. Een confrontatie met een beer is een kwestie van enkele seconden en dan moet je de bear spray in de aanslag hebben.

Om vertrouwd te raken kun je buiten een keer oefenen om vertrouwd te raken met het gebruik. Veel winkels hebben soms dummies die je kunt gebruiken om het onder de knie te krijgen.

5. Hoe vervoer je bear spray?

Aangezien de spuitfles bear spray onder druk staat, moet je hem uit de zon houden. Houd altijd de veiligheidsclip op de fles. Vanzelfsprekend mag je bear spray niet meenemen in het vliegtuig, ook niet in je ingecheckte bagage.

6. Wanneer moet ik berenspray gebruiken?

Bearspray gebruik je alleen als laatste redmiddel. Het werkt natuurlijk ook alleen op 5-10 meter afstand als de beer al bijna bij je is. Gebruik de spray alleen als de beer agressief is. Terwijl je sprayt schreeuw je luid tegen de beer om je daden kracht bij te zetten en de beer af te schrikken.

Wanneer je hebt gesprayd loop dan langzaam achteruit zonder de beer uit het oog te verliezen.

7. Hoe moet je berenspray NIET gebruiken?

Spuit de spray het op jezelf, je tent of je uitrusting. Een aanhoudende geur trekt eigenlijk zelfs beren aan en dat is wel het laatste dat je wilt.

Regels bij aanschaf bear spray Canada

Health Canada verplicht kopers van bear spray een formulier in te vullen. Dit formulier hebben de winkels die de spray verkopen achter de toonbank. Voorbeeldformulier van de winkel MEC. Heb je de bear spray niet hoeven gebruiken? Lever de bus dan weer in bij bijvoorbeeld de winkel van aanschaf, een visitors center, de front desk van de campground of de balie van je hotel. Op die manier kunnen de busjes worden gerecycled zonder dat het risico bestaat dat iemand er bij gewond raakt.

Merken Bear Spray Canada

Er zijn een aantal merken bear spray. De meest voorkomende bear sprays in Canada zijn die van de merken Frontiersman en Sabre Wild. Deze hebben een concentratie capsaïcine die is toegestaan. De pepperspray in Canada die wordt gebruikt voor persoonlijke beveiliging is geconcentreerder en verboden.

bear spray Canada Frontiersman

bear spray Canada Sabre Wild

De merken Frontiersman en Sabre Wild hebben ook een zwaardere versie, de Frontiersman Extra en Sabre Wild MAX. Koop bij de aanschaf van bear spray ook altijd een bijpassende holster die je aan je riem kan vastmaken.