Bear Spray kopen in Canada: regels, tips en gebruik van berenspray

Bear Spray kopen tips aanschaf

Tijdens het wandelen, picknicken, kamperen of mountainbiken, in de ruige natuur van Canada is het geen overbodige luxe om bear spray bij je te hebben. Natuurlijk zijn beren prachtig om op afstand te bekijken, maar je moet er niet aan denken dat er een briesende grizzlybeer op je af komt stormen. Want wat doe je dan? Lees zeker even Veilig in Bear Country. Veel mensen kopen uit voorzorg een bus bear spray, dat bij een ‘bear encounter’ als laatste redmiddel kan worden gebruikt. Toch moet je er natuurlijk alles aan doen om een vervelende en gevaarlijke confrontatie uit de weg te gaan.

Hoewel je zou verwachten dat vuurwapens effectiever zijn, laat onderzoek van de US Fish and Wildlife service en ervaring zien dat bear spray bij confrontaties minder vaak verwondingen tot gevolg heeft.

Bear Spray kopen: wat is berenspray?

Bear spray, ook wel ‘bear mace’ genoemd, is een specifiek aërosol waarmee je beren kunt afschrikken. De werkzame bestanddelen omvatten het sterk irriterende capsaïcine (traangas) en verwante capsaïcinoïden, die worden gebruikt om agressieve of aanvallende beren af te schrikken.

Als je een bus bear spray wilt aanschaffen, houd dan de volgende richtlijnen aan: Bear Spray kopen tips aanschaf

 • Kies voor een sterkte met een minimale concentratie van 0,857% capsaïcine
 • Koop bear spray in een bus van minstens 225 gram
 • Neem een type spuit die sprayt in een wolk- of kegelvorm
 • De spray moet minstens 8 seconden duren
 • De nevel moet een bereik hebben van minstens 5 meter
 • Gebruik geen ‘gewone’ pepperspray die gebruikt wordt voor persoonlijke verdediging, maar echte bear spray.
 • Wanneer je alleen of met z’n tweeën gaat wandelen, volstaat één spuitbus. Ga je met een groep op pad, neem dan minstens twee of meer spuitbussen mee.
 • Een spuitbus moet minstens vier jaar houdbaar zijn na aankoop.
 • Kwaliteit: bear spray producten in Canada hoeven niet aan specifieke kwaliteitseisen te voldoen. Koop dus bij voorkeur geen B-merken en goedkope producten.

Goede merken die bear spray maken zijn: Frontiersman, Counter Assault, Defense Aërosolen. Laat je in de winkel goed inlichten over de mogelijkheden en het gebruik van de spray.

De werking van berenspray/ bear repellent

De spuitbus van berenspray – ook wel bear repellent – spuit vernevelde capsaïcine (een extract uit rode peper) tot wel acht meter op de aanvallende beer. Hoewel de spray het meest effectief is op korte afstand, kan de spray ook op grotere afstand een afschrikwekkend effect hebben op de aanvaller door de bijtende werking. De pepperspray zorgt ervoor dat de slijmvliezen van de ogen, neus en longen zwellen, waardoor de beer zijn gezichtsvermogen verliest en gedesoriënteerd raakt. Ook heeft de bear spray een sterke invloed op de ademhaling. Het meest effectief is om de beer recht in de ogen en neus te sprayen.

Hoe gebruik je bear spray?

Zorg dat als je op pad bent, dat je de spuitbus altijd direct binnen handbereik hebt. Hang hem dus aan je riem of, houd hem gewoon vast. Als je een beer tegenkomt, verwijder dan de veiligheidsclip, hou de spuitbus met twee handen vast en strek je armen tijdens het sprayen.  Let voordat je sprayt op de windrichting en pas de sprayrichting hierop aan.

Stabiliseer je arm en druk met je duim op de trekker. Richt iets boven zijn hoofd zodat de zwaartekracht de spray op het juiste doel zal brengen. Probeer niet meer te sprayen dan nodig, want de beer kan nogmaals aanvallen indien deze de eerste wolk pepperspray niet in volle laag heeft ontvangen.

Zodra de beer heeft zich teruggetrokken of is bezig met zichzelf te wassen, verlaat dan het gebied zo snel als mogelijk, maar ga niet rennen.

Bekijk een instructievideo over hoe je bear spray gebruikt.

Veiligheidsmaatregelen

 • Bear spray kan licht ontvlambaar zijn en is explosief.
 • Zorg er bij het vervoer altijd voor dat de veiligheidspal niet kan losschieten.
 • Gebruik de spray nooit in een afgesloten ruimte en spuit het niet op objecten, zoals tenten of op kleding. Het kan zelfs dat beren uit nieuwsgierigheid afkomen op de geur, die niet meer zo sterk is.
 • Hou altijd rekening met de windrichting en windkracht. De spray waait bij tegenwind net zo makkelijk je eigen gezicht in en ‘verlamt’ jouzelf in plaats van de beer. Ook kan tegenwind ervoor zorgen dat de effectiviteit slechts een paar meter vooruit reikt, in plaats van de minstens vijf tot acht meter die je mag verwachten van een A-merk bear spray.

Bear spray in je gezicht?

Dat waarmee je een aanvallende beer wilt afschrikken, kan jezelf ook overkomen. Wanneer je de spray in je gezicht krijgt, zullen je ogen branden als een gek, de slijmvliezen van je neus en mond zullen zwellen en overvloedig slijm gaan produceren om het branderige gevoel te verdrijven. Ook zal de huid geïrriteerd raken en rood worden door de bijtende capsaïcine. Ook kan de shockreactie van het lichaam stuipen veroorzaken. Krijg je bear spray in je gezicht? Tref dan de volgende maatregelen:

 • Was het gezicht met koud schoon water en spoel de ogen overvloedig. Laat dit bij voorkeur door een ander doen, aangezien de handen vaak ook onder de bear spray zitten.
 • Verwijder eventueel de contactlenzen
 • Was verontreinigde kleding zo snel mogelijk
 • Adem kort en oppervlakkig om inademing van de spray te minimaliseren.
 • Verlichting treedt vaak pas om na een kwartier.
 • Indien de klachten aanhouden is het verstandig even langs een dokterspost te gaan.

Bear spray is een geweldige manier om een aanval van een beer af te slaan. Het vereist wel ervaring en inzicht. Om die reden heb ik de bovenstaande instructie voor je geschreven. Wees altijd voorzichtig met het gebruik, want het is en blijft een soort van wapen. Laat je bij de aanschaf in de winkel goed instrueren.

berenspray Canada

Tijdens het wandelen, picknicken, kamperen of mountainbiken, in de ruige natuur van Canada is het geen overbodige luxe om bear spray bij je te hebben. Natuurlijk zijn beren prachtig om op afstand te bekijken, maar je moet er niet aan denken dat er een briesende grizzlybeer op je af komt stormen.

Want wat doe je dan? Lees zeker even Veilig in Bear Country. Veel mensen kopen uit voorzorg een bus bear spray, dat bij een ‘bear encounter’ als laatste redmiddel kan worden gebruikt. Toch moet je er natuurlijk alles aan doen om een vervelende en gevaarlijke confrontatie uit de weg te gaan.

Regels bij aanschaf bear spray Canada

Health Canada verplicht kopers van bear spray een formulier in te vullen. Dit formulier hebben de winkels die de spray verkopen achter de toonbank. Voorbeeldformulier van de winkel MEC. Heb je de bear spray niet hoeven gebruiken? Lever de bus dan weer in bij bijvoorbeeld de winkel van aanschaf, een visitors center, de front desk van de campground of de balie van je hotel. Op die manier kunnen de busjes worden gerecycled zonder dat het risico bestaat dat iemand er bij gewond raakt.

Merken Bear Spray Canada

Er zijn een aantal merken bear spray op markt. De meest voorkomende bear sprays in Canada zijn die van de merken Frontiersman en Sabre Wild. Deze hebben een concentratie capsaïcine die is toegestaan. De pepperspray in Canada die wordt gebruikt voor persoonlijke beveiliging is aanzienlijk geconcentreerder en verboden.

bear spray Canada Frontiersman

bear spray Canada Sabre Wild

De merken Frontiersman en Sabre Wild hebben ook een zwaardere versie, de Frontiersman Extra en Sabre Wild MAX. Koop bij de aanschaf van bear spray ook altijd een bijpassende holster die je aan je riem kan vastmaken, zodat je zeker bent dat je snel kunt anticiperen op de situatie.

Bear spray in Canada – 7 veelgestelde vragen

1. Wat is berenspray?

Het is een afschrikmiddel dat capsaïcine bevat, de bijtende stof die in chilipepers zit. Berenspray is vergelijkbaar met pepperspray en wordt geleverd in een kleine, draagbare spuitbus en is bedoeld om een ​​beer af te schrikken bij een aanval. Je moet dus niet gaan sprayen als je een beer in de verte ziet, of preventief op je uitrusting.

2. Wat doet het?

Bij gebruik spuit de bus een kegelvormige wolk pepperspray met een snelheid van meer dan 100 km/u over een afstand van ongeveer 10 meter. Een beer die aanvalt zal in een reflex direct rechtsomkeert maken, omdat zijn ogen steken en zijn ademhaling stokt. De spray is niet dodelijk, maar wel zal de beer tijdelijk uitgeschakeld zijn.

3. Waar moet ik op letten bij het kopen van bear spray?

 • Controleer de vervaldatum
 • Heeft de bus een veiligheidsclip?
 • Staat er bear spray op de bus of bear repellent? Alleen een verpakking waarop staat dat het is bestemd om tegen dieren te gebruiken is legaal in Canada. Het volume van de verpakking mag niet groter zijn dan 500 ml.
 • Een busje bear spray van 225 ml is goed voor ongeveer 10 seconden sprayen. De aanbeveling is om een concentratie van 0,75% -1% capsaïcine te kiezen.

4. Hoe gebruik je bear spray?

Lees altijd de instructies die op de bus staan vermeld. Draag de bus met bearspray in een holster die je gemakkelijk kunt bereiken met je schrijfhand (als je rechtshandig bent, draag hem dan aan de rechterkant van je lichaam). Zorg als je gaan mountainbiken dat je de bus onder handbereik hebt, dus in de bidonhouder of onder je zadel en niet in je rugzak. Een confrontatie met een beer is een kwestie van enkele seconden en dan moet je de bear spray in de aanslag hebben.

Om vertrouwd te raken kun je buiten een keer oefenen om vertrouwd te raken met het gebruik. Veel winkels hebben soms dummies die je kunt gebruiken om het onder de knie te krijgen.

5. Hoe vervoer je bear spray?

Aangezien de spuitfles bear spray onder druk staat, moet je hem uit de zon houden. Houd altijd de veiligheidsclip op de fles. Vanzelfsprekend mag je bear spray niet meenemen in het vliegtuig, ook niet in je ingecheckte bagage.

6. Wanneer moet ik berenspray gebruiken?

Bearspray gebruik je alleen als laatste redmiddel. Het werkt natuurlijk ook alleen op 5-10 meter afstand als de beer al bijna bij je is. Gebruik de spray alleen als de beer agressief is. Terwijl je sprayt schreeuw je luid tegen de beer om je daden kracht bij te zetten en de beer af te schrikken.

Wanneer je hebt gesprayd loop dan langzaam achteruit zonder de beer uit het oog te verliezen.

7. Hoe moet je berenspray NIET gebruiken?

Spuit de spray het op jezelf, je tent of je uitrusting. Een aanhoudende geur trekt eigenlijk zelfs beren aan en dat is wel het laatste dat je wilt.

Veelgestelde vragen

Wat doet berenspray met een mens?

Wanneer je capsaïcine, het belangrijkste bestanddeel van bear spray, in het gezicht krijgt, zorgt dat – net zoals bij een beer – voor onmiddelijke ontsteking in de slijmvliezen van de ogen, neus en longen. Dit veroorzaakt tijdelijk gezichtsverlies, een verstopte neus en in sommige gevallen ademhalingsproblemen.

Wat is het verschil tussen berenspray en pepperspray?

Beide sprays hebben eenzelfde werking, alleen is de samenstelling ietswat anders. Een busje pepperspray staat onder veel lagere druk dan een bus berenspray. De meeste busjes pepperspray hebben een klein volume en de druk volstaat voor sprayen tot ongeveer drie meter afstand. Een bus bear spray bevat wel zes keer zoveel spray en staat onder aanzienlijk hogere druk. De effectieve afstand is tot ongeveer 9 meter.

Is berenspray schadelijk voor beren?

Bear spray is niet schadelijk voor beren. Ze zullen tijdelijk verward raken en gedesorienteerd zijn, zodat je in de gelegenheid bent je uit de voeten te kunnen maken. De werking van de spray is na een uur of twee uitgewerkt en de beer loopt geen blijvende schade op.

Werkt berenspray echt?

Berenspray is voor 98% van de gevallen van een ‘bear encounter’ effectief. Het gebruik van een vuurwapen is voor 95% effectief. De voorkeur is natuurlijk om de beer niet te verwonden en te laten overleven bij een ontmoeting. De meeste beren zijn bang voor mensen en lawaai. Zorg dus dat je luid praat en beerbelletjes draagt om ze op afstand te houden. Zelfs in het geval dat je werkelijk een beer recht in de ogen aankijkt, is het niet direct nodig om bear spray te gebruiken.

Kan berenspray je verblinden?

Ja, wanneer je bear spray in je gezicht krijgt, zul je direct een branderig gevoel ervaren in de ogen, de neus, mond en keel. Ook de huid kan geirriteerd aanvoelen. Wanneer je de spray ook inademt, kan het zelfs ademhalingsklachten veroorzaken. Omdat de slijmvliezen opzwellen, raakt de neus verstopt, vernauwt het keelgat zich en kan het leiden tot tijdelijke blindheid als de slijmvliezen in de ogen dichtzwellen.

Is berenspray beter dan een vuurwapen?

Absoluut! Berenspray is een effectiever afschrikmiddel dan een vuurwapen. Bij het gebruik van een geweer is de schutter in de meeste gevallen niet in staat om nauwkeurig te schieten tijdens een schrikreactie. Het gevolg is dat de beer in die gevallen meestal slechts gewond raakt en alleen maar woester wordt, waardoor een aanval kan escaleren. Het gebruik van bear spray zorgt dat de beer op een relatief ‘pijnloze’ manier wordt afgeschrikt.

Is berenspray erger dan pepperspray?

Bear spray is minder sterk geconcentreerd dan pepperspray, dus het is precies andersom. Bovendien sprayt een bus berenspray anders dan een busje pepperspray. 

Zowel bear spray als pepperspray bevatten oleoresin capsicum (OC), een olieachtige substantie die wordt gemaakt van cayennepepers. In berenspray is de concentratie van “capsaïcine en aanverwante capsaïcinoïden” (CRC) of “belangrijke capsaïcinoïden” meestal lager dan in persoonlijke pepperspray, die tussen 1% en 3% ligt. 

Berensprays in de VS vallen onder de regelgeving van het Environmental Protection Agency en moeten een CRC-concentratie tussen 1% en 2% hebben, terwijl de meeste in Canada verkrijgbare berensprays een concentratie van 1% hebben.

Heb ik echt berenspray nodig?

Als je de Canadese wildernis ingaat, is het aan te raden een bus berenspray aan te schaffen. Net zoals je gaat kitesurfen met een reddingsvest, zo is een bus berenspray een previentieve maatregel om jezelf veilig te stellen in een noodgeval. Naast de spray is het vestandig om berenbelletjes te dragen voor continu geluid tijdens het wandelen.

Houdt berenspray een aanvallende beer tegen?

Het grote voordeel van bear spray is dat je niet zuiver hoeft te richten, zoals bij een vuurwapen. De spray zorgt voor een mist in de lucht tussen jou en de beer. Zodra de beer deze mist inloopt, zal hij worden geconfronteerd met ernstige irritatie in de ogen, neus, mond, keel en longen. Hierdoor raakt de beer gedesorienteerd en verward. In deze situatie loop je achteruit waarbij je de beer in de gaten houdt en maak je jezelf uit de voeten.

Werkt berenspray ook bij mountain lions zoals lynxen en bobcats?

Bear spray werkt even effectief op wilde katten. De irriterende effecten van bear spray zullen in vrijwel alle gevallen wilde katten verjagen, zonder ze blijvend te verwonden.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies