Bear spray kopen is zeker geen overbodige luxe als je op vakantie in Canada bent. Het is een soort pepperspray en is het meest effectieve middel om  aanvallen van grizzlies en zwarte beren af te slaan op een niet-giftige, niet-dodelijke manier. Hoewel je zou verwachten dat vuurwapens effectiever zijn, laat onderzoek van de US Fish and Wildlife service en ervaring zien dat bear spray bij confrontaties minder vaak verwondingen tot gevolg heeft.

Bear Spray kopen, de leidraad

Als je een bus bear spray wilt aanschaffen, houd dan de volgende richtlijnen aan: Bear Spray kopen tips aanschaf

 • Kies voor een sterkte met een minimale concentratie van 0,857% capsaïcine
 • Koop bear spray in een bus van minstens 225 gram
 • Neem een type spuit die sprayt in een wolk- of kegelvorm
 • De spray moet minstens 8 seconden duren
 • De nevel moet een bereik hebben van minstens 5 meter
 • Gebruik geen ‘gewone’ pepperspray die gebruikt wordt voor persoonlijke verdediging, maar echte bear spray.
 • Wanneer je alleen of met z’n tweeën gaat wandelen, volstaat één spuitbus. Ga je met een groep op pad, neem dan minstens twee of meer spuitbussen mee.
 • Een spuitbus moet minstens vier jaar houdbaar zijn na aankoop.
 • Kwaliteit: bear spray producten in Canada hoeven niet aan specifieke kwaliteitseisen te voldoen. Koop dus bij voorkeur geen B-merken en goedkope producten.

Goede merken die bear spray maken zijn: Frontiersman, Counter Assault, Defense Aërosolen. Laat je in de winkel goed inlichten over de mogelijkheden en het gebruik van de spray.

De werking van de spray

De spuitbus spuit vernevelde capsaïcine (een extract uit rode peper) tot wel acht meter op de aanvallende beer. Hoewel de spray het meest effectief is op korte afstand, kan de spray ook op grotere afstand een afschrikwekkend effect hebben op de aanvaller door de bijtende werking. De pepperspray zorgt ervoor dat de slijmvliezen van de ogen, neus en longen zwellen, waardoor de beer zijn gezichtsvermogen verliest en gedesoriënteerd raakt. Ook heeft de bear spray een sterke invloed op de ademhaling. Het meest effectief is om de beer recht in de ogen en neus te sprayen.

Hoe gebruik je bear spray?

Zorg dat als je op pad bent, dat je de spuitbus altijd direct binnen handbereik hebt. Hang hem dus aan je riem of, houd hem gewoon vast. Als je een beer tegenkomt, verwijder dan de veiligheidsclip, hou de spuitbus met twee handen vast en strek je armen tijdens het sprayen.  Let voordat je sprayt op de windrichting en pas de sprayrichting hierop aan.

Stabiliseer je arm en druk met je duim op de trekker. Richt iets boven zijn hoofd zodat de zwaartekracht de spray op het juiste doel zal brengen. Probeer niet meer te sprayen dan nodig, want de beer kan nogmaals aanvallen indien deze de eerste wolk pepperspray niet in volle laag heeft ontvangen.

Zodra de beer heeft zich teruggetrokken of is bezig met zichzelf te wassen, verlaat dan het gebied zo snel als mogelijk, maar ga niet rennen.

Bekijk een instructievideo over hoe je bear spray gebruikt.

Veiligheidsmaatregelen

 • Bear spray kan licht ontvlambaar zijn en is explosief.
 • Zorg er bij het vervoer altijd voor dat de veiligheidspal niet kan losschieten.
 • Gebruik de spray nooit in een afgesloten ruimte en spuit het niet op objecten, zoals tenten of op kleding. Het kan zelfs dat beren uit nieuwsgierigheid afkomen op de geur, die niet meer zo sterk is.
 • Hou altijd rekening met de windrichting en windkracht. De spray waait bij tegenwind net zo makkelijk je eigen gezicht in en ‘verlamt’ jouzelf in plaats van de beer. Ook kan tegenwind ervoor zorgen dat de effectiviteit slechts een paar meter vooruit reikt, in plaats van de minstens vijf tot acht meter die je mag verwachten van een A-merk bear spray.

Bear spray in je gezicht?

Dat waarmee je een aanvallende beer wilt afschrikken, kan jezelf ook overkomen. Wanneer je de spray in je gezicht krijgt, zullen je ogen branden als een gek, de slijmvliezen van je neus en mond zullen zwellen en overvloedig slijm gaan produceren om het branderige gevoel te verdrijven. Ook zal de huid geïrriteerd raken en rood worden door de bijtende capsaïcine. Ook kan de shockreactie van het lichaam stuipen veroorzaken. Krijg je bear spray in je gezicht? Tref dan de volgende maatregelen:

 • Was het gezicht met koud schoon water en spoel de ogen overvloedig. Laat dit bij voorkeur door een ander doen, aangezien de handen vaak ook onder de bear spray zitten.
 • Verwijder eventueel de contactlenzen
 • Was verontreinigde kleding zo snel mogelijk
 • Adem kort en oppervlakkig om inademing van de spray te minimaliseren.
 • Verlichting treedt vaak pas om na een kwartier.
 • Indien de klachten aanhouden is het verstandig even langs een dokterspost te gaan.

Bear spray is een geweldige manier om een aanval van een beer af te slaan. Het vereist wel ervaring en inzicht. Om die reden heb ik de bovenstaande instructie voor je geschreven. Wees altijd voorzichtig met het gebruik, want het is en blijft een soort van wapen. Laat je bij de aanschaf in de winkel goed instrueren.

Lees ook mijn blog veilig in bear country.