berenhabitat leefgebied zwarte beer grizzlybeer

Net zoals andere verschillende diersoorten hebben ook beren hun eigen voorkeur voor een leefomgeving. Dat geldt zelfs voor verschillende soorten beren onderling. Zwarte en grizzlyberen geven vaak de voorkeur aan een verschillende berenhabitat, hoewel de leefomgeving van beide soorten elkaar zal overlappen.

Berenhabitat zwarte beren

Noord-Amerikaanse zwarte beren geven de voorkeur aan de uitgestrekte bosgebieden waarin zij een grote verscheidenheid aan soorten fruit en noten kunnen vinden. Met name in de laaglanden en de wetlands is veel sappige vegetatie beschikbaar, waardoor zwarte beren over het algemeen aanzienlijk lager leven dan grizzly’s, die ook hoger op de bergen leven.

Zwarte beren zie vaak rond beken en meertjes die zij nodig hebben om te kunnen drinken en om zich te koelen tijdens de lange, warme zomers. Bovendien kunnen bomen met een doorsnede van meer dan 20 centimeter met een sterke, gegroefde schors (de bomen die je meestal ziet in lager gelegen gebieden) gemakkelijker worden beklommen. Deze bomen zijn een eenvoudige manier om tijdens de lente de welpjes te beschermen tegen gevaren uit de omgeving.

Het leefgebied van een mannetjesbeer is gemiddeld 100 tot 500 vierkante kilometer, terwijl het gebied van een vrouwtje misschien maar 20 tot 300 vierkante kilometer groot is.

Habitat grizzlyberen

De grizzlybeer heeft een aanzienlijk grotere variëteit in leefgebied. Ze evolueerden op de toendravlaktes ten zuiden van de ijskappen in Eurazië en voelen zich net zo thuis in een dorre arctische omgeving als op graslanden op de prairie en in de heuvels, of in de dikke gematigde regenwouden van de kust van British Columbia en Alaska.

Kortom, grizzlyberen maken niet zo zeer gebruik van een vaste berenhabitat; ze zijn niet zo kieskeurig. Wel zijn grizzlyberen vrij territoriaal. Het kan dat het ene territorium een andere overlapt en afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar voedsel kan het leefgebied van een beer van jaar tot jaar of van gebied tot gebied verschillen. Daarbij loopt het regelmatig uit op confrontaties.

Mannelijke grizzlyberen hebben de neiging zich grotere territoria toe te eigenen, die vaak de gebieden van vrouwtjes overlappen. Vrouwtjes met welpen zijn natuurlijk niet zo mobiel en zijn vaak gebonden aan een vaste berenhabitat.

Het gebied van een mannelijke grizzly in B.C. of Alberta beslaat gemiddeld tussen de 500 en 1200 vierkante kilometer, terwijl een vrouwtje 200 tot 500 vierkante kilometer gebruiken.

De berenhabitat wordt voor zowel de grizzly als de zwarte beer vooral bepaald door het beschikbare voedsel in de regio. Tijdens de zalmtrek is het natuurlijk dé tijd om nog flink te kunnen schranzen vlak voor de overwintering en daarom zie je hoe begin oktober veel beren naar de beken en rivieren trekken om te vissen.

Dus wil je beren spotten? Redeneer dan logisch: waar gaat een beer op zoek naar voedsel?