Berenseizoen 2020 in regio Banff weer begonnen

grizzly berenseizoen Banff National Park

De gemiddelde temperaturen in Banff liggen nog dik onder nul, maar het berenseizoen 2020 is alweer begonnen. De eerste beer van het seizoen is namelijk alweer gespot. Het is één van de ‘grote jongens’, de grotere mannetjesgrizzly’s die rond Banff leven. Tenzij je hen echt goed in het gezicht kijkt, is het moeilijk om ze uit elkaar te houden.

Een mannelijke grizzlybeer, die naar verluidt ofwel The Boss ofwel Split Lip is, werd vorige week vrijdag reeds enkele kilometers ten westen van het plaatsje Banff gespot. Hiermee is het de vroegste waarneming van de afgelopen tien jaar van een grizzlybeer die uit zijn winterverblijf is gekropen.

Rangers van Parks Canada vertellen dat een medewerker de ochtend van 28 februari bezig was met werkzaamheden bij een wildlifecorridor, toen ze grote, verse grizzlysporen tegenkwam. Natuurlijk gleed haar blik direct de omgeving af en zag ze op ongeveer 50 meter afstand de grizzlybeer staan.

Toen ze een beetje lawaai maakte, liep de beer weg van haar, in dezelfde richting als waar de ranger ook heen zou gaan. Ze besloot zich om te draaien naar de weg. De afstand was te groot en de kijkhoek verkeerd om te kunnen vaststellen welke van de twee dominante mannetjes het was geweest.

The Boss luidt het berenseizoen in

De twee dominante berenmannen in de Bow Valley zijn nr. 122, ook bekend als The Boss, en nr. 136, Split Lip genoemd, vanwege zijn misvormde mond. Men denkt dat beide beren in november in hun holen zijn gekropen om daar te overwinteren.

Deze grote grizzlyberen hebben een gewicht van 300 tot 320 kilo. “Ze zijn ongeveer even groot. Het zijn echt grote jongens, ‘zegt Fyten, parkwacht van Parks Canada. “Toch kunnen ze tijdens de overwinteringsperiode wel 50 tot 70 kilo aan gewicht verliezen.”

The Boss is meestal de eerste grizzlybeer die in het voorjaar uit zijn hol kruipt en het berenseizoen inluidt. Vorig jaar werden zijn eerste beelden na de winterslaap met een ​​camera opgenomen op 19 maart, het jaar ervoor werd hij voor het eerst gespot op 24 maart. In 2017 op 22 maart, in 2016 op 5 maart, op 19 maart 2015 en in 2014 op 16 maart. Het was dus nog niet eerder dat The Boss zó vroeg wakker schrok en besloot op zoek te gaan naar voedsel.

Winterslaap voorbij

Wanneer grizzlyberen uit winterslaap ontwaken in deze regio, en zeker zo vroeg, is voedsel nog schaars. Ze zoeken de lente meestal naar voedsel op de bodem van de vallei en gaan niet naar hogere hoogten. Pas wanneer de sneeuw smelt en de vegetatie ook op wat grotere hoogte groen wordt, trekken beren naar wat grotere hoogten.

Fyten legt uit dat het iets warmere weer, inclusief een aantal dagen met temperaturen boven nul gedurende de afgelopen paar weken, waarschijnlijk hebben gezorgd dat de beer het voorjaar ‘rook’ en besloot op voedseljacht te gaan. “Ik vermoed dat The Boss niet meer in bed terug zal kruipen. Hij zal waarschijnlijk naar de bodem van de Bow Valley komen en daar mogelijk op zoek gaan naar een aantal overgebleven karkassen die de wolven hebben achtergelaten.”

Hoe overwinteren grizzlyberen?

Tijdens de winterslaap hebben beren de neiging om hun lichaamsprocessen te vertragen. Toch zijn het geen echte overwinteraars. Ze gaan echter wel diep in slaap tijdens de wintermaanden, ook wel bekend als torpor, waarbij de lichaamstemperatuur, hartslag, ademhaling en stofwisseling sterk vertragen.

De hartslag van de grizzlyberen daalt tot ongeveer een derde van de normale snelheid, hun ademhaling vertraagt ​​en hun lichaamstemperatuur daalt licht, maar niet zo sterk als bij veel echte overwinteraars.

Aangezien ze alleen in torpor zijn, kunnen ze wel wakker worden in hol en kunnen ze zich even lekker omdraaien, want anders kunnen ze doorligwonden krijgen, net zoals mensen. Gedurende die hele periode plassen en poepen ze niet.

Spoorrails

De typische gewoonte van no. 122 en no. 136, de twee grootste beren bij Banff, is dat ze vanuit hun winterslaap elk voorjaar als eerste naar de spoorrails komen. Daar zoeken ze naar gemorst graan of de resten van dieren die in de winter door treinen zijn aangereden.

Dit kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren en om die reden rapporteert het personeel van Canadian Pacific Railway eventuele aanrijdingen in Banff National Park direct bij Parks Canada, die de karkassen opruimt. Hiermee wordt zoveel mogelijk voorkomen dat de beschermde beren, maar ook andere carnivoren worden aangereden door treinen.

“Sommige van die kadavers slepen we gewoon de bush in en laten ze opruimen door de carnivoren. Het gaat er primair om dat de beren zoveel mogelijk bij het spoor wegblijven en niet worden aangereden,” zegt Fyten. “Omdat er in deze periode niet veel te eten is, gaan The Boss en Split Lip meestal ook zoeken naar gemorste granen. Omdat hij de sporen kent, zal hij waarschijnlijk veel tijd besteden aan het zoeken naar overblijfselen van graan, linzen, enzovoort.”

Berenseizoen, weer opletten dus!

Hoewel de winter nog niet is afgelopen, wil Parks Canada mensen wel eraan herinneren om zich bewust te zijn van de risico’s, want het berenseizoen 2020 is begonnen. Het advies is dus om je in het wild te begeven in groepen, veel lawaai maken, berenspray bij je te dragen en te weten hoe je dit moet gebruiken. Geef de beren ook vooral de ruimte. Zeker als ze uit hun winterslaap komen zijn ze knorrig en hongerig.

Fyten legt ook uit: “Wanneer je aan het snow-shoeën of langlaufen bent, verwacht je geen beer op je pad. Zeker omdat je je dan niet snel kunt voortbewegen, vormt dat een extra risico. Het is nu weer berenseizoen en als je je bezighoudt met deze activiteiten deelneemt, moet je je hiervan bewust zijn.”

Bron: Rocky Mountain Outlook

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies