Bestemmingen op Vancouver Island

bestemmingen op Vancouver Island

Het geweldige vakantie-eiland Vancouver Island is een van de populairste bestemmingen van Canada. De adembenemende natuur, de ruige kustlijn, het vele wildlife en de mogelijkheden om walvissen te spotten hebben een enorme aantrekkingskracht op een nog steeds groeiend aantal toeristen elk jaar. De populairste bestemmingen op Vancouver Island zet ik voor je op een rijtje.

De populairste bestemmingen op Vancouver Island

Het wegennet van Vancouver Island is heel eenvoudig opgebouwd. Langs de oostkust van het eiland loopt vanaf Victoria noordwaarts de Trans Canada Highway tot aan de stad Nanaimo. Vanaf daar gaat de weg over in Highway 19 die als een soort ruggengraat helemaal naar Port Hardy in het noorden loopt. Vanaf deze ruggengraat lopen enkele wegen landinwaarts en naar de westkust van het eiland.

Alleen in het zuiden lopen er vanuit onder andere Victoria enkele wegen langs de westkust, onder andere naar Port Renfrew.

Victoria

Victoria is verreweg de grootste stad en ook de hoofdstad van het eiland. Sterker nog, het is tevens de hoofdstad van de provincie British Columbia en niet Vancouver, zoals veel mensen denken. De stad heeft 85 duizend inwoners, maar de hele stedelijke regio telt bijna 400 duizend inwoners.

Door de centrale ligging is Victoria goed bereikbaar vanuit Vancouver City en Seattle, VS, beide op zo’n 100 kilometer afstand. Port Angeles, VS ligt op een afstand van 40 kilometer. Victoria is een geliefde bestemming voor toeristen en als je op vakantie naar Vancouver Island gaat, zeker moet bezoeken.

De monumentale panden uit de Engelse koloniale tijd, de altijd drukke en gezellige haven waar boten komen en gaan en de vele toeristische trekpleisters zorgen dat Victoria jaarlijks veel bezoekers krijgt. De uitstekende voorzieningen voor toeristen zijn dan ook prima hierop afgestemd. Er is veel accommodatie beschikbaar en in alle prijsklassen. Ook zijn er talloze restaurantjes en barretjes om alle toeristen een heerlijke tijd te geven. Lees meer over de stad Victoria.

Nanaimo

Nanaimo is de tweede stad van het eiland en staat bekend als de ‘Harbour City’, aangezien het de belangrijkste hub vormt met het vasteland van British Columbia. De stad heeft 92 duizend inwoners en ligt op 55 kilometer ten westen van Vancouver en op 110 kilometer ten noordwesten van Victoria.

De eerste Europeaan die in Nanaimo voet aan wal zette was Juan Carrasco in 1791. Nadat het gebied als handelspost was gebruikt, werd er in 1849 steenkool in de bodem gevonden, waarna in 1853 het Nanaimo Bastion werd gebouwd door de Hudson’s Bay Company. Dit monument is goed bewaard gebleven en is heden ten dage te bezichtigen voor het publiek. Lees meer over Nanaimo.

Comox Valley

Comox Valley is in feite een regio langs de oostkust van Vancouver Island en bestaat uit de stadjes Courtenay, Comox, het dorp Cumberland en nog een paar kleinere plaatsen. In de regio wonen 54.000 mensen.

De eerste Europeanen wilden het gebied transformeren in landbouwgebied vanwege het potentieel. Tegenwoordig groeit dit stuk van het eiland als kool. Steeds meer mensen vestigen zich in de Comox Valley vanwege de groeiende economie. Het toerisme en de bouw zijn de voornaamste trekpleisters voor nieuw bewoners.

Cowichan Valley

De Cowichan Valley is een van de populaire bestemmingen op Vancouver Island. Het gebied heeft vele wijngaarden en wijnboerderijen. De warme, droge zomers en de vochtige, milde winters maken dit gebied tot het enige in Canada met een Mediterraan klimaat. De ideale klimaatomstandigheden bieden de mogelijkheid om hier veel verschillende soorten druiven te kweken.

De wandelroute van de Trans Canada Trail loopt dwars door de vallei en daarnaast zijn er vele hiking routes door het gebied. Hiermee is het een geliefde regio voor wandelaars. Als je dus op vakantie naar Vancouver Island gaat, kun je als wandelaar hier zeker je hart ophalen.

Port Albani

Port Alberni is een stadje dat wat verder landinwaarts ligt, maar gelegen is aan de diepste baai van het eiland, de Alberni Inlet. Net zoals alle andere plaatsen op het eiland heeft Port Alberni een rijke geschiedenis in de logging industrie.

Tegenwoordig is het stadje een centrum van overheidsdiensten, zowel lokaal, regionaal als provinciaal. Daarnaast groeit het stadje ook door het toerisme. Het is namelijk een uitstekende vertrekplaats met aan de ene zijde het zoute water van de Salish Sea en landinwaarts het zoete water van de Somass River. Het gebied wordt gezien als de beste bestemming van het eiland om te kajakken.

Campbell River

Campbell River is een klein stadje aan de oostkust van Vancouver Island en als je op vakantie naar Vancouver Island gaat, zeker moet bezoeken. Campbell River ligt aan de Discovery Passage, de smalle doorgang tussen de kusteilanden die Vancouver Island van het vasteland van BC scheiden. Op slechts twee kilometer vanaf de haven ligt Quadra Island en in de verte kun je de ruige Coast Mountains van het vasteland zien liggen.

Campbell River is een plaats waar ecotoerisme hoogtij viert. Hier vind je ook Eagle Eye Adventures, waarmee je prachtige walvistours kunt maken, maar ook ander wildlife kunt spotten. Het mooie van Eagle Eye Adventures is dat ze nauw samenwerken met milieuorganisaties en de overheid om het wildlife nauwkeurig in de gaten te houden en te documenteren.

Port Hardy

Port Hardy ligt in het uiterste noorden van het eiland en behoort simpelweg tot de populaire bestemmingen op Vancouver Island doordat het de vertrekhaven in voor de Inside Passage. Vanaf hier vertrekken jaarlijks duizenden toeristen met de vele cruiseschepen richting het noorden, tot helemaal in Alaska. Ook vanuit Port Hardy vertrekken de veerboten van BC Ferries naar Bella Coola en Prince Rupert.

Port Hardy presenteert zichzelf als ‘het einde van de bewoonde wereld’ en in feite klopt dat ook, want er zijn hoogstens nog een paar gravel roads die verder de natuur in gaan.

Ucluelet

Ucluelet is een klein dorpje aan de westkust van Vancouver Island en staat eigenlijk geheel in het teken van toerisme. Het dorpje kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot wel 4300 jaar geleden toen de First Nations dit gebied reeds bewoonden.

Ondanks de prachtige ligging en de mooie omliggende natuur heeft Ucluelet tot 1959 moeten wachten op de aanleg van een weg vanuit Port Alberni. Sindsdien is het een van de populairste bestemmingen op Vancouver Island en een uitstekende uitvalsbasis om de schitterende natuur te verkennen en het nabijgelegen Tofino te bezoeken. De omgeving is bijzonder geschikt voor toeristische activiteiten zoals surfen, vissen, walvissen spotten, kajakken, kamperen, wandelen, fietsen, zwemmen en strandjutten.

Tofino

Tofino is wellicht een van de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen op Vancouver Island. De mystieke mist die het plaatsje vaak omhult, de talloze kleine kusteilandjes, de mooie baaitjes en de prachtige stranden hebben Tofino in de loop der jaren tot een van de populairste plekken van het eiland gemaakt.

Gelegen aan de ruige kustlijn komen hier surfers vanuit de hele wereld om het Santa Cruz van het noorden te bezoeken. De surferscultuur is gemoedelijk van aard en hier genieten toeristen van de ‘laid back cultuur’. Lees meer over wandelen bij Tofino.

Port Renfrew

Port Renfrew ligt wat verder naar het zuiden aan de Port San Juan baai en verschaft toegang tot het Pacific Rim National Park dat zich helemaal uitstrekt tot aan het veel noordelijker gelegen Ucluelet en Tofino. Bekijk hier een video van dit stuk kust.

Nabij dit ‘juweeltje aan de kust’ liggen zogenaamde ‘old growth’ bossen. De oerbossen zijn honderden jaren oud en dat kun je ook wel zien aan het formaat van de bomen in Avatar Grove, een regenwoud van oeroude reuzen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Vancouver Island

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies