Bevolking van Canada: geschiedenis en statistieken

Bevolking van Canada statistieken verdeling

De bevolking van Canada kent een lange geschiedenis. Niet de Europeanen koloniseerden het Noord-Amerikaanse continent als eerste, nee, de eerste kolonisten waren de Aziatische nomaden, ook wel de pre-Dorset genoemd, die Canada en de arctische gebieden bevolkten. Ze trokken helemaal door naar Groenland. De indianen en Inuit maken nog altijd een substantieel deel uit van de Canadese bevolking, zo’n 4%.

Snel overzicht bevolking Canada

Hoeveel inwoners heeft Canada in 2020?

Het totale inwoneraantal van Canada was tijdens het derde kwartaal 2020 38 miljoen.1

Hoeveel inwoners heeft Canada per vierkante kilometer?

Gemiddeld heeft Canada 4 inwoners per vierkante kilometer. (Nederland 521 inwoners per vierkante kilometer)

Wat is de oppervlakte van Canada?

Canada heeft een oppervlakte van 9.985.000 vierkante kilometer. (Nederland 41.543 vierkante kilometer)

Wat is de grootste stad van Canada?

Toronto is de grootste stad van Canada met 2,93 miljoen en 5,928 miljoen inwoners in de GTA (Greater Toronto Area).

Hoeveel procent van de wereldbevolking woont in Canada?

0,48% van de totale wereldbevolking woont in Canada.

Hoeveel procent van de Canadezen woont in een stedelijk gebied?

81,3% van de Canadezen woont in een stedelijk gebied, wat neerkomt op rond de 30 miljoen inwoners.

Hoe oud zijn Canadezen gemiddeld?

De gemiddelde leeftijd van de Canadezen is 41,1 jaar.

Wat is de gemiddelde levensverwachting van Canadezen?

De gemiddelde leeftijdsverwachting van Canadezen is 82,96 jaar oud.

Geschiedenis bevolking van Canada

Dat betekent dat het leeuwendeel van de bevolking bestaat uit immigranten, de andere 96%. Vooral tijdens de achttiende eeuw, toen veel Engelse en Franse kolonisten Noord-Amerika veroverden, raakten Europeanen goed vertegenwoordigd in het huidige Canada. Ze brachten de kusten in kaart en vochten menige oorlog uit om op elkaar land te (her)winnen.

Toen Canada eenmaal verdeeld was onder de Engelse en Franse kolonisten en er eindelijk vrede was, kwam de volgende emigratiegolf na de Tweede Wereldoorlog op gang. Veel Europeanen maakten de oversteek naar Canada en Amerika en Pier 21 in Halifax was daarbij het voornaamste punt waar de immigranten aan land kwamen. Vanaf daar werden zij verspreid over het land, sommigen moesten vanuit Halifax een treinreis tot helemaal in Alberta of British Columbia maken.

Met name in de provincie Ontario zijn grote Europese gemeenschappen te vinden. In Zuidwest-Ontario zijn veel mensen van Nederlandse afkomst te vinden, Waterloo (ON) is een Duitse enclave – waar je zelfs Oktoberfesten kunt meemaken – en de provincie Québec heeft natuurlijk bijzonder veel inwoners van Franse afkomst.

Met name de grote steden zijn ware smeltkroezen van culturen. Toronto, maar ook Vancouver, zijn steden met bijzonder veel culturen en hebben bijvoorbeeld een eigen Chinatown. Zeker de stad Vancouver heeft bijzonder veel Aziatische immigranten. Veel Vancouverites, zoals de inwoners van Vancouver heten, zeggen dat de Aziaten de stad groot hebben gemaakt.

Verdeling bevolking Canada

Canada had in 2020 38 miljoen inwoners. De meeste Canadezen wonen in de grote steden, waarvan Toronto (niet de hoofdstad van Canada) de grootste is met 2,93 miljoen inwoners en 6 miljoen in de GTA (Greater Toronto Area).

Het leuke van de verdeling van de bevolking is dat 75% van de Canadese bevolking op minder dan 160 kilometer (100 mijl) van de Amerikaanse grens af woont. Bijzonder is ook dat geen van de grote steden in Canada meer dan die 100 mijl van de grens verwijderd is, Calgary en Edmonton uitgezonderd.

Bijna de gehele bevolking van Canada (95%) bestaat uit immigranten en hun nakomelingen. Ruim een kwart daarvan is van Britse en Ierse afkomst, ongeveer 24% heeft van oorsprong de Franse, 4% de Duitse, 3% de Italiaanse, 2% de Oekraïense en 1,4% de Nederlandse nationaliteit.

Dit betekent dat ongeveer 250.000 Canadezen van oorsprong Nederlander zijn. De meesten hiervan wonen in Zuidwest-Ontario. De stad Vancouver heeft een grote Chinese gemeenschap met meer dan 100.000 mensen. De Canadese overheid hanteert een strenge immigratiepolitiek die nauwkeurig wordt afgestemd op de conjunctuur. Gaat het goed met de Canadese economie, dan worden meer immigranten toegelaten. Gaat het minder, dan is men selectiever bij de poort. Wel heeft het beleid van premier Justin Trudeau de deuren wijd opengezet voor vluchtelingen, een actie die veel Canadezen – ondanks hun tolerantie – niet in dank afnemen.

Vooral na de Tweede Wereldoorlog zijn er bijzonder veel Europeanen naar Canada vertrokken, zo’n 4,6 miljoen. Tegenwoordig zijn het vooral Aziatische immigranten die het land binnenkomen. De meesten daarvan vestigen zich in de provincies Ontario, Québec, British Columbia.

Bevolkingsdichtheid

Het totale inwoneraantal van Canada was tijdens het derde kwartaal 2020 38 miljoen. De bevolkingsdichtheid bedraagt ongeveer 4 inwoners per vierkante kilometer. Hoewel het aantal van 38 miljoen aanzienlijk is, maar de inwoners vrijwel allemaal in de zuidelijke 160 kilometer wonen, betekent dit dat de noordelijke delen van Canada vrijwel onbewoond zijn. Nunavut heeft bijvoorbeeld slechts een bevolkingsdichtheid van 0,013 inwoners per vierkante kilometer.

Stedelijke gebieden

81 Procent van de Canadese bevolking woont in stedelijke gebieden, voornamelijk geconcentreerd bij de Great Lakes en de St. Lawrence River, waar de grote steden te vinden zijn, zoals Toronto, Montreal, Ottawa en Québec. Ontario en Québec huisvesten respectievelijk 36% en 26% van het totale inwoneraantal van Canada.

Tien grootste stedelijke gebieden van Canada (2016):

  • Toronto 6.140.000 inwoners
  • Montréal 4.100.000 inwoners
  • Vancouver 2.463.000 inwoners
  • Ottawa 1.323.000 inwoners
  • Calgary 1.392.000 inwoners
  • Edmonton 1.321.000 inwoners
  • Québec City 800.000 inwoners
  • Winnipeg 778.000 inwoners
  • Hamilton 747.000 inwoners
  • London 494.000 inwoners

Lees meer over de grote steden van Canada.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies