Ga de Big Five van Canada spotten

Big Five van Canada

Net zoals Afrika heeft ook Canada een Big Five van grote dieren. Natuurlijk lopen en geen olifanten, nijlpaarden en neushoorns rond, maar het formaat van sommige Canadese dieren is toch zeker wel indrukwekkend. Ik zet de Big Five van Canada voor je op een rijtje.

Als je op vakantie gaat naar Canada, wil je natuurlijk wilde dieren spotten. De uitgestrekte bosrijke gebieden zijn natuurlijk de ultieme plek om op zoek te gaan naar deze grote, wilde dieren. En of je nu op Vancouver Island bent of op Newfoundland, wilde dieren zie je altijd wel, tenzij je heel je vakantie zit te slapen natuurlijk.

De Big Five van Canada

Beren spotten

Canada staat natuurlijk bekend als hét land om beren te spotten. Wanneer je door populaire toeristische gebieden rijdt zoals Banff National Park en Jasper National Park, zie je geheid regelmatig auto’s langs de kant van de weg staan om wildlife te fotograferen. Waar je ook maar komt heb je altijd wel kans om beren tegen te komen.

In Canada vind je verschillende soorten beren. Natuurlijk heb je de zwarte beer en de grizzlybeer, maar veel minder bekend is de Spirit beer of Kermode beer, een ondersoort die voorkomt langs de kusten van Noord-British Columbia. In het uiterste noorden van Canada komen veel ijsberen voor. Als je ijsberen wilt spotten kun je het best naar Churchill in Manitoba gaan.

Beren horen absoluut tot de Big Five van Canada. De ijsbeer is qua formaat nog het grootst, maar de grizzlybeer heeft veel meer spieren en heeft een meer gedrongen postuur; pure power dus!

Big Five Canada grizzlyberen spotten

Elanden

De eland is de grootste hertensoort die er bestaat en als je zijn snuit zo ziet, dan is deze op zijn minst opmerkelijk te noemen. De ruwe, grijsbruine vacht is egaal van kleur en aangezien ze zich vaak in dichtbegroeide bossen bevinden, zijn ze vaak moeilijk te spotten. Maar als je naar Canada op vakantie gaat, wil je natuurlijk wel zo’n knoeperd van een eland op de foto zetten. Elanden zijn enorme dieren en kunnen een lengte van neus tot staart van wel 3,2 meter bereiken. Daarbij hebben ze een schouderhoogte van tot wel twee meter en een gewicht dat kan oplopen tot over 500 kilo voor een bull moose.

Elanden spotten kan door heel Canada. Ze komen overal voor maar natuurlijk minder in stedelijke gebieden. Hoewel, ze kunnen weleens de bewoonde wereld opzoeken tijdens de winter. Ze zijn namelijk gek op het strooizout dat langs de weg ligt, vanwege de mineralen die het bevat.

Big Five Elanden Spotten

Bizons

Hoewel er nog maar weinig bizons voorkomen in Canada, neemt de populatie gelukkig weer toe door herintroductieprogramma’s van de overheid. Zo is er in 2017 een kudde bizons uitgezet in Banff National Park.

Tijdens de achttiende en negentiende eeuw werd er zo grootschalig op bizons gejaagd dat ze in 1850 bijna waren uitgestorven. Bizar als je erbij stilstaat dat er begin 18e eeuw nog zo’n 30 miljoen bizons leefden op de Great Plains van Canada en de VS.

De Amerikaanse bizon kan een schouderhoogte krijgen van 1.86 en een lengte van kop tot staart van 3,5 meter, waarbij de staart nog komt van ongeveer 90 centimeter. Een bull kan wel tot 1000 kilo wegen! Stel je het resultaat eens voor als zo’n kolos vol gas tegen je 4X4 huurauto aanrent! Absoluut hoort de bizon tot de Big Five van Canada. Bekijk dit bizon gevecht eens tijdens de paartijd.

Bizons Canada

Walvissen

Walvissen kun je spotten voor zowel de oost- als de westkust van Canada. Verreweg de beste regio om dat te doen is de Salish Sea, de zee tussen Vancouver Island en het vasteland van British Columbia. Tussen de vele kusteilanden is er een bijzonder vruchtbare zeebodem die een zeer rijke variëteit aan zeedieren aantrekt. De Salish Sea wordt ook wel de kraamkamer voor walvissen genoemd. De gematigde temperaturen en de beschutte ligging ten opzichte van de Pacific bieden walvissen en vele andere zeedieren een ideale omgeving om zich voort te planten.

Het gematigde klimaat en de beschutte ligging zorgen voor de ultieme omstandigheden voor vele soorten walvissen om hier te paren en hun jongen groot te brengen, alvorens zij naar de volle zee reizen. TIP: ga op whale watching tour bij de Nederlanders die Eagle Eye Adventures stichtten in Campbell River. Walvissen die je hier kan tegenkomen zijn orka’s, bultruggen, grijze walvissen en Minke walvissen. Wel, als een walvis niet tot de Big Five van Canada behoort…?

Orca Big Five Canada

Wapiti hert

Het Wapiti hert, of kortweg Elk (Cervus canadensis), is het grootste hert uit de hertenfamilie. Hoewel hij een slag kleiner is dan de eland, is het nog steeds een zeer imposant dier met een enorm gewei. De mannetjes kunnen tot 2,45 meter lang worden en hebben een maximale schouderhoogte van 1,5 meter. Qua gewicht kunnen sommige mannetjes tot wel 600 kilo wegen.

Beroemd zijn natuurlijk de gevechten tussen strijdende bulls in het paarseizoen, waarbij ze met hun imposante geweien van soms wel 1,2 meter lang en 18 kilo zwaar, elkaar het leven zuur maken. Wapiti herten komen voor in heel Canada, maar in de Rocky Mountains het meest, dus daar heb je de meeste kans ze te spotten.

Wapiti Hert Canada

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies