Bizons na 140 jaar terug in Banff National Park

bizons Banff National Park Canada

Parks Canada is verheugd dat op 1 februari 2017 een zestiental bizons succesvol zijn uitgezet in de Panther Valley, Banff National Park. De historische terugkeer van de bizons valt samen met de 150ste verjaardag van de Canadese federatie. De bizon was namelijk meer dan 100 jaar uit het landschap verdwenen en hun thuiskomst is dan ook een historische en culturele triomf.

Bizons in hun originele habitat teruggeplaatst

Hoewel de vrij grazende bizon meer dan een eeuw afwezig is geweest, is deze diersoort historisch gezien altijd een van de dominante grazers geweest in het park en hielp de ecosystemen in stand te houden. De huidige bizonbevolking is afkomstig uit Elk Island National Park.

Voor de operatie werden eind januari 2017 de zestien bizons ingeladen in zeecontainers die op maat waren gemaakt om ze veilig te kunnen vervoeren. Per vrachtwagen werden ze ’s nachts vervoerd naar de federale Ya Ha Tinda Ranch tegen de grens met Banff National Park.

Op de ranch verbleven de bizons in de containers waarbij ze nauwlettend werden gemonitord door Parks Canada personeel.

Het feit dat de 16 gezonde dieren zijn uitgezet is een hoeksteen voor de gezondheid van Banff National Park op de lange termijn. De hoop is dat de ‘bison pack’ op termijn een nieuwe wilde populatie binnen het park zal gaan opleveren.

Voor een periode van zestien maanden kunnen de bizons in een afgesloten weiland in de Panther Valley wennen aan hun nieuwe omgeving en worden ze nauwlettend gevolgd door Parks Canada.

In juni 2018 zal de kudde worden losgelaten in de volledige 1200 vierkante kilometer grote zone van de afgelegen oostelijke hellingen van Banff, waar ze zullen moeten omgaan met de andere diersoorten in het park. Dit is de eerste stap in het vijf jaar durende pilotproject.

Als pionier op het gebied van natuurbehoud geniet Parks Canada wereldwijd aanzien. Bekijk de video van het transport en het uitzetten van de dieren.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies