The Bluefish Caves, historisch monument van de eerste bewoners van Noord-Amerika

Bluefish Caves Vuntut Yukon

De afgelegen Bluefish Caves in Yukon laten zien dat de eerste mensen die het Noord-Amerikaanse continent betraden dit 10.000 jaar eerder deden dan tot nu toe werd gedacht. Tot die conclusie komen wetenschappers van de University of Montreal. Zij concluderen dat de eerste bewoners de Straat van Bering zo’n 24.000 jaar geleden overstaken, in plaats van 14.000 jaar geleden. Voor het onderzoek werden zo’n 36.000 botfragmenten onderzocht.

In deze afgelegen regio van de Yukon werden in de jaren 70 en 80 onder leiding van Dr. Jacques Cinq-Mars archeologisch onderzoek gedaan naar gevonden mammoetbotten. Hij deed dat onderzoek met behulp van  de Vuntut Gwitchin First Nation. Uit de vondsten bleek dat de dieren waren afgeslacht. Dit was het archeologische bewijs van de eerste menselijke bewoning van Canada.

Over de Bluefish Caves, Yukon

De Bluefish Caves liggen in het binnenland van Yukon, op zo’n 54 kilometer ten zuidwesten van de Vuntut Gwichin community van Old Crow. De grotten waren in eerste instantie alleen bekend onder de lokale First Nations, maar werden populair door een visserij-expeditie in 1976 en later door onderzoekers.

Dit inmiddels beroemde stukje Canada bestaat uit drie kleine grotten, variërend van 10 tot 30 kubieke meter. De eerste grot bevat verschillende dierlijke botten die er leken te zijn ingesleept door roofdieren, maar de vondst van gereedschappen, tekeningen en een aantal andere werktuigen wijzen op menselijke aanwezigheid, waaruit volgens de onderzoekers kan worden geconcludeerd dat de eerste mensen op het Noord-Amerikaanse continent hier een rol in hebben gespeeld.

De opgravingen op het terrein hebben bovendien hulpmiddelen gemaakt van steen en been  blootgelegd, evenals afgeslachte dierlijke resten. De stenen werktuigen omvatten scherpe stenen, primitieve gutsen en wigvormige stenen, allemaal gemaakt van hoge kwaliteit steen. Ook zijn er duizenden kleine steenresten gevonden die duiden op het bewerken van stenen om hier gereedschappen van te maken.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies