Bluenose II bereidt zich voor op zomertour 2017

Bluenose 2 Bluenose II tour 2017

De Bluenose II, de replica van het bekende vis- en wedstrijdzeilschip dat in 1921 werd gebouwd en in 1946 jammerlijk verging,  maakt zich op voor de museumtour van 2017. Gedurende die tour zal de Bluenose II diverse havens aan de oostkust van Canada aandoen en het schip tentoonstellen voor het publiek.

De zomertour van de Bluenose II wordt afgesloten in de haven van Québec City op Canada Day, op 1 juli 2017, op de 150e  verjaardag van Canada. Na de climax van de tour zal de Bluenose II weer terugkeren naar zijn standplaats Lunenburg, Nova Scotia.

Bluenose II on tour

Het mobiele scheepvaartmuseum zal een capaciteit van 500 bezoekers per dag hebben. De tentoonstelling laat antieke artefacten zien en informatie over het oorspronkelijke schip. De organisatie verwacht ten minste 500 bezoekers per dag te kunnen verwelkomen.

Een nieuw (oud) roer

Wanneer de Bluenose II vertrekt op de East Coast tour, zal eerst het roer moeten worden vervangen. Onlangs kondigde een overheidsfunctionaris nog aan dat het huidige metalen roer zal worden vervangen in een origineel houten roer.

Deze transformatie maakt nogal een verschil voor de bestuurbaarheid van het schip: het houten roer weegt slechts 400 kilo tegenover 4.000 van het metalen roer.

De meest recente cijfers omtrent de herbouw van het zeilschip laten zien dat de provincie Nova Scotia in totaal 23,8 miljoen dollar heeft uitgegeven. Deze herbouw heeft 8 jaar gekost en heeft wat weg van de Betuwelijn in Nederland, een slechte planning en falend leiderschap.

Zelf heb ik het geluk gehad het prachtige monumentale zeilschip al twee keer te mogen zien. De eerste keer was in 2011 toen het schip in een loods lag in Lunenburg en het nog in aanbouw was, de tweede keer was tijdens mijn rondreis door Oost-Canada in 2017 toen hij stomtoevallig weer in Lunenburg aan de kade lag.

Zodra het exacte zeilschema bekend is zal dit bekend worden gemaakt op deze pagina.

Wij maken gebruik van cookies