Bobcat, een van de mooiste wilde dieren in Canada

bobcat Canada

De bobcat is een van de wilde dieren in Canada. Toch zie je ze maar sporadisch. Ze zijn ontzettend mensenschuw en ze verschuilen zich meestal diep in de wouden waar ze zo min mogelijk mensen tegenkomen.

Ikzelf ben gelukkig ooit een ‘lucky bastard’ geweest en heb er een gezien op nog geen 20 meter afstand bij Lake Louise. Mijn gids destijds zei dat ze er in al die jaren nog nooit een had gezien, laat staan van zo dichtbij!

Hoe herken je een bobcat?

De kleur van de bobcat is lichtbruin, maar tijdens de winter zijn ze grijzer. In de vacht zitten meestal vage zwarte vlekken. De staart is kort en gedrongen met een zwarte punt aan het uiteinde. Hoewel veel mensen een bobcat verwarren met een Canadese lynx, zijn er wel degelijk flinke verschillen. Deze verwarring ontstaat omdat de bobcat ook wel rode lynx wordt genoemd.

Bobcats zijn namelijk een slag kleiner dan de lynx. Ook hebben bobcats een uitgesprokener stippen in hun vacht en hebben lynxen relatief langere poten. De pluimpjes aan de oren zijn bij de lynx aanzienlijk langer dan bij bobcats. Het gemiddelde gewicht van een bobcat is 7 tot 16 kilo en het mannetje is aanzienlijk groter dan het vrouwtje. Ze worden tot een meter hoog en hebben een lengte van 70-125 centimeter.

Leefgebied bobcats

De bobcat komt voornamelijk voor in dichtbeboste gebieden, maar ook in open gebieden, zoals moerasgebieden, landerijen en droge, rotsachtige gebieden. Ze komen in Canada van kust tot kust voor en naar schatting komen er in heel Noord-Amerika zo’n 700 duizend tot een miljoen bobcats voor. In Canada komen bobcats voornamelijk voor in de zuidelijke 200 kilometer vanaf de Amerikaanse grens, Alberta en British Columbia uitgezonderd. In de VS komen ze in vrijwel het hele land voor, tot in Mexico aan toe.

Het zijn uitstekende jagers en ze voeden zichzelf vooral met knaagdieren, hazen, eekhoorns en vogels. Ze klimmen daarbij als ware atleten door de bomen en bespringen hun prooi als de bliksem.

Voortplanting

Bobcats worden in februari/maart krols en dat is de periode waarin ze paren. Het nest varieert van 1-7 jongeren die eind april tot begin mei worden geboren. Het is niet ongewoon dat bobcats twee nesten hebben per jaar. Na ongeveer een week openen de jongen hun oogjes voor het eerst. De moeder zoogt de kleintjes nog acht weken, waarna de jongen vast voedsel gaan eten. Vanaf dat moment staat de moeder toe dat het mannetje weer dichterbij mag komen. Hij draagt nu zijn steentje bij aan de opvoeding en jaagt mee om zijn kroost te voeden.

Na elf maanden zijn de jongen zelfstandig en gaan de jongen hun eigen weg. De bobcat paart meestal pas vanaf het tweede levensjaar. Meestal paart een rode lynx pas voor het eerst in het tweede levensjaar.

2018-10-31T11:09:32+00:00

Leave A Comment

10 Mooiste wandelingen in de Rockies

Download het Gratis E-book

We respecteren je privacy.