British Columbia, weer, klimaat en landschap

British Columbia klimaat weer landschap

“Beautiful British Columbia” prijkt op alle kentekenplaten van auto’s uit de meest westelijke Canadese provincie. BC wordt dit deel van Canada ook wel genoemd. Qua oppervlakte is British Columbia bijna 23 keer zo groot als Nederland en met slechts 4,4 miljoen inwoners, kun je je voorstellen dat de provincie vrij dunbevolkt is, zeker aangezien het merendeel van de bevolking in de grotere steden leeft, zoals Vancouver, Surrey, Richmond, Kelowna en Burnaby.

Landschap British Columbia

Het landschap van British Columbia varieert ontzettend. De kustlijn is grillig met grote reliëfverschillen. De Coast Mountains en Vancouver Island zijn bergachtig, ten gevolge van de vele seismische activiteit in de regio. Hoewel de aardbevingen niet erg heftig zijn, komen ze wel zeer vaak voor. Onder de vele bergtoppen zijn diverse slapende en oude vulkanen.

Achter de Coast Mountains verder het binnenland in, ligt een regio die vrij droog is, het Interior Plateau. Dit deel van BC ligt ingeklemd tussen de Coast Mountains aan de westkant en de Rocky Mountains aan de oostkant.

Kustlijn en Vancouver Island

De gehele westelijke kustlijn van Canada (27.000 kilometer) maakt deel uit van BC. Steile kliffen, diepe fjorden en ongeveer 600 eilanden, maken de kust een waar walhalla voor de liefhebbers van ruige natuur. Veruit het grootste eiland is natuurlijk Vancouver Island met als hoofdstad het sfeervolle Victoria.

Het uiterlijk van Vancouver Island wordt gekarakteriseerd door subtropische oerbossen, talloze baaitjes en fjorden en is een zeer geliefde bestemming voor toeristen, zowel uit het buitenland als uit Canada zelf. Bekijk de highlights van Vancouver Island.

Klimaten in British Columbia

In de provincie British Columbia zijn er verschillende klimaten. Aan de kust, dus ten westen van de Coast Mountains, heerst een mild zeeklimaat. De temperaturen tijdens de zomers zijn uiterst comfortabel en tijdens de winter komen ze nauwelijks onder nul.

De Coast Mountains vangen tijdens de winter de al koude zeelucht op die zeer snel opstijgt en nog sterker afkoelt. De eerste sneeuw valt hier vaak al half september en het is dan ook niet voor niets dat het skiseizoen in Whistler elk jaar ‘vrij bijtijds’ aanvangt.

Verder landinwaarts in de Rockies heerst op grotere hoogte een bergklimaat. De temperaturen kunnen in de winter snel dalen naar waarden van 20 graden onder nul. In het Noordoosten van de provincie is er zelfs bijna sprake van een poolklimaat. De wintertemperaturen kunnen daar soms wel dalen tot min 40!

Helemaal in het zuiden van BC ligt het enige stukje woestijn van Canada. De temperaturen kunnen hier tijdens de lange zomers oplopen tot wel 40 graden boven nul en de Okanagan Valley is een prachtige wijnregio en een geliefde vakantiebestemming.

Natuur in BC

British Columbia staat natuurlijk bekend om de prachtige en vooral ruige natuur. Kolkende rivieren, torenhoge bergpieken, knalblauwe gletsjermeren, eindeloze bossen en dan het wildlife: beren, beren en nog eens beren, elanden, herten, kariboes, coyotes, wolven, walvissen en zeearenden, het kan werkelijk niet op!

Als avonturier kun je hier je hart ophalen. Duizenden kilometers wandelpaden, mountainbike trails en prachtige kusten maken dat je hier eigenlijk niet meer weg wilt. Het is dan ook niet voor niets dat de toeristen die hier eenmaal zijn geweest, vaak weer terugkeren.

Vancouver Island

Voor veel toeristen die British Columbia bezoeken, is Vancouver Island de voornaamste reden. Dit prachtige eiland voor de kust van BC is een walhalla van buitengewone natuur. Het subtropische klimaat zorgt voor een grote biodiversiteit en hier vind je oerbossen, een geweldige variëteit in zeeleven rond de kusten van het eiland en de Salish Sea – de zee die het eiland van het vasteland scheidt – is de kraamkamer voor diverse walvissoorten. Lees meer over Vancouver Island.

Haida Gwaii

Haida Gwaii is een stukje British Columbia dat vaak voor het gemak maar wordt overgeslagen, mede omdat het een eind uit de kust ligt. De eilandengroep wordt ook wel het ‘Galapagos van het Noorden’ genoemd. Er is een enorme biodiversiteit en de altijd vochtige atmosfeer zorgt dat vrijwel alles is bedekt met mos.

Haida Gwaii heeft tevens een zeer rijke First Nations cultuur die honderden jaren teruggaat. Op de eilanden kunnen je prachtige kajaktours maken  – bijvoorbeeld bij Ocean Sound Kayaking – en oude indianennederzettingen bezoeken. Lees meer over een bezoek aan Haida Gwaii.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies