Byward Market, Ottawa: gezellig shoppen in de hoofdstad van Canada

Byward Market Ottawa

Midden in het hart van Ottawa, de hoofdstad van Canada, ligt een van de oudste en grootste openbare markten van het land: de ByWard Market. Gelegen op slechts enkele minuten van Parliament Hill, is deze supergezellige markt een knooppunt voor fijnproevers en shoppers.

Bovendien is de omliggende buurt een levendig centrum met vele culturele hoogstandjes, een bruisend nachtleven en gezelligheid. Kortom, als je een bezoekt brengt aan Ottawa, is dit stukje van de stad een absolute must om te bezoeken.

Geschiedenis Byward Market

De ByWard Market is al bijna 200 jaar een verzamelplaats waar boeren en handelaars hun waren aanbieden en verbindt de landelijke producenten met stedelijke klanten sinds 1826. De markt werd opgericht door luitenant-kolonel John By, de ingenieur die betrokken was bij de aanleg van het beroemde en karakteristieke Rideau-kanaal dat dwars door de stad loopt. Sindsdien is het een gezellige en bedrijvige plek, waar je met gemak een dag kunt rondslenteren om het stadsleven van Ottawa in je op te nemen.

Gedurende de geschiedenis is het ByWard Market Building vier keer afgebrand, hebben boetieks en restaurants naaiateliers en werkplaatsen vervangen en is de markt gegroeid en veranderd qua samenstelling. Maar tot op de dag van vandaag is de markt op dezelfde plek in de stad als waar deze ooit is begonnen in 1826.

Over de markt zelf

Op de Byward Market vind je een enorm aantal aanbieders van lokale producten, zoals vers vlees, verse kaas en heerlijke lekkernijen, maar ook ambachtelijke goederen en handwerk. Boeren en ambachtslieden komen vanuit de hele omgeving samen om hier hun waar aan de man te brengen. Op de markt is het een genot om te kijken, luisteren, voelen, proeven en ruiken.

Tijdens de zomermaanden slenteren mensen door de drukke straten vol met kraampjes in de open lucht voor bloemen of benodigdheden voor hun volgende picknick. In de wintermaanden nemen de vele horecagelegenheden en winkeltjes het stokje over qua populariteit.

In het ByWard Market Building kun je alles kopen, van bagels en boterkip, tot kleding, sieraden en lokale souvenirs.

In totaal vind je op de markt en in de omliggende wijk meer dan 500 bedrijven, waaronder 109 restaurants, 22 voedingsretailers, 48 modeboetieks en nog veel meer. Er is echt iets leuks voor iedereen.

De omliggende buurt

Een bezoek aan de Byward Market hoeft niet alleen te bestaan uit winkelen en eten. Je kan hier ook veel cultuur en kunst vinden. Bezoek bijvoorbeeld de National Gallery of Canada, de thuisbasis van bijna 40.000 artefacten, van Inuit-beeldhouwkunst tot de creaties van Pablo Picasso.

Of breng een bezoek aan de Notre Dame-basiliek, een van de oudste en grootste kerken van Ottawa. Loop door de gezellige straten en geniet van de straatmuzikanten die hun kunsten vertonen aan de voorbijgangers.

Kortom, als je Ottawa bezoekt, dan behoort een bezoek aan de Byward Market absoluut tot de leuke highlights van Ottawa. De uitstekende bereikbaarheid in het centrum en het nabijgelegen Parliament Hill zorgen bovendien dat je een uitstekende dagtrip kunt maken.

Photo by Tony Webster

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Ontario

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies