De Cabot Trail, roadtrip langs het mooiste stukje Oost-Canada

Cabot Trail Cape Breton Island Nova Scotia

De Cabot Trail is wellicht een van de mooiste roadtrips van Canada, van Oost-Canada zeker. De route van de Cabot Trail kronkelt langs de kustlijn van Cape Breton Island, een eiland dat door middel van een dam is verbonden met het vasteland van Nova Scotia.

Steile kliffen, een diepblauwe oceaan en walvissen die je vanaf de kliffen in zee ziet zwemmen. Je kan er niet omheen: de Cabot Trail is waarschijnlijk de mooiste roadtrip van Oost-Canada. De route is 298 kilometer lang en vormt een lus rond de noordpunt van het eiland. Een van de hoogtepunten van de Cabot Trail is het schilderachtige park de Cape Breton Highlands, dat de weg doorkruist. De route is vernoemd naar John Cabot, van wie men vermoedt dat hij in 1497 op dit eiland landde vanuit Europa.

Over Cape Breton Island

Op Cape Breton Island zijn de gemengde culturen goed merkbaar. Enerzijds de Engelse invloeden, anderzijds de Franse invloeden van de Acadians. Aan de Atlantische zijde van het eiland, conserveren de plaatsjes zoals Ingonish de Schotse invloeden van de kolonisten. Aan de westzijde van het eiland geven Franstalige stadjes zoals Chéticamp overduidelijk blijk van de invloed der Acadians.

Terug naar de Cabot Trail

Het Cape Breton Highlands National Park beslaat een oppervlakte van 949 vierkante kilometer en vormt een afgeplat plateau dat door diepe rivierdalen is uitgesneden. Deze wildernis is de thuisbasis van elanden, zwarte beren en Amerikaanse zeearenden.

Cabot Trail Cape Breton Island highlights

De stad Baddeck is een goed startpunt voor deze ultieme roadtrip in Nova Scotia. Van daaruit kun je de Cabot Trail in beide richtingen volgen, maar het advies is om de route tegen de klok in te rijden, aangezien je daarmee de mooiste uitzichten hebt.  Op het eiland zijn vele B&B’s en pensions te vinden. Een hostel (met private rooms) dat ik persoonlijk graag aanbeveel is Bear on the Lake, een schitterend hostel met een schitterend uitzicht. Hier maak je herinneringen…

Highlights Cabot Trail: deze hoogtepunten kom je tegen

De lus rond het eiland duurt ongeveer 3-5 dagen om het optimale eruit te halen. Rijd de route altijd tegen de klok in, zodat je optimaal kunt genieten van de uitzichten en bij het maken van je foto’s. Neem het stadje Baddeck als vertrekpunt.

Baddeck en omgeving

Baddeck is een klein, voor velen onbetekenend plaatsje, centraal gelegen op Cape Breton Island.. Ja schattig… het plaatsje verwierf echter grote bekendheid door Alexander Graham Bell, de uitvinder van de telefoon, die een vakantiehuis had. Op de plaats van zijn huis werd later een mooi museum gebouwd, waarmee hij nog altijd geëerd wordt.

Naast de telefoon heeft Bell nog vele andere uitvindingen op zijn naam staan. Zo vloog hij verder dan de gebroeders Wright en heeft hij diverse medische apparaten op zijn naam staan. Het leuke museum is absoluut een bezoekje waard als je in Baddeck bent.

Neem in de omgeving van Baddeck absoluut de tijd om ‘s ochtends te wandelen langs de prachtige Bras d’Or Lakes. Het is een ontzettend leuk gezicht om te zien hoe de meren langzaam tot leven komen en de pleziervaart over de meren vaart.

Bezoek de souvenirwinkeltjes, zoals de Blue Herron Gift Shop en The Water’s Edge Gallery. Het zijn heerlijke winkeltjes om te snuffelen. Ook zijn er lekkere restaurantjes die de lokale lekkernijen, veelal seafood, serveren. Een absolute aanrader in Baddeck is McCurdy’s Dining Room.

Cape Breton Highlands National Park

Rijdend langs een van ’s werelds meest opvallende kusten, zal het je opvallen wat voor serene rust zich van je meester maakt. Ikzelf heb al diverse keren mogen ervaren hoe de rest van de wereld aan me voorbijtrok. De omgeving is zo vredig en mooi, de mensen zijn vriendelijk en het lijkt wel of niets meer hoeft. Ik dwaal af, maar wil even aangeven wat voor heerlijke omgeving Cape Breton is om je vakantie te vieren.

Cape Breton Highlands National Park is vele wandelpaden rijk en het spel van de wolken, de zon en de schaduwen maakt de omgeving nóg magischer, zeker als de wolken over de zee voorbij trekken. In het park zijn wandelroutes te lopen die uiteenlopen van tien minuten tot 3 à 4 uur. Vanaf sommige wandelpaden kijk je uit over de zee en daar is het schitterend om de zonsopkomst of zonsondergang te bekijken. Let er wel op dat er op die tijdstippen meer wildlife actief is!

Uisge Ban Waterfall Hike

Net buiten Baddeck ligt een schitterende wandelroute, naar mijn mening een van de mooiere langs de gehele Cabot Trail. De Uisge Ban (spreek uit als Ishkaban) wandelroute is een eenvoudige wandeling van drie kilometer naar een prachtige waterval.

Door de met mos bedekte bossen meandert het pad langs een stromend beekje. De wortels die uit de grond steken draaien zich rond de omgevallen boomstronken en rotsen. De zestien meter hoge waterval stroomt in drie etages vanaf de rotsen.

North River kajakken

Als je de Cabot Trail rijdt, dan is het bijna onontkoombaar om het water op te gaan. De North River Kayak Tours zijn een uitstekende stop voor alle niveaus om te kajakken. Gelegen aan de North River, start de excursie in zeer rustig stromend water naar de baai die deel uitmaakt van de kust van Cape Breton. Hier vliegen Amerikaanse zeearenden over en als je geluk hebt zie je langs de kliffen zelfs een nest met kleintjes die wachten op voedsel van hun ouders.

Ingonish Beach

Het ‘strand’ van Ingonish Beach is anders dan de meeste stranden. Bij vloed is er zelfs totaal geen sprake van een strand, maar is de kustlijn bedekt met duizenden prachtig ronde tot ovale rotsen. Bij eb ligt er een heerlijk zandstrand achter deze rotsen, waar het op warme dagen heerlijk vertoeven is.

Middle Head Trail

Als je langs de Keltic Lodge rijdt, aan de uiterste oostzijde van Cape Breton Highlands National Park, vind je daar ook de aanvang van de Middle Trail Head. Deze wandelroute van 3.8 kilometer voert door bossen en velden die leiden naar de hoge kliffen met een prachtig uitzicht over Ingonish Beach aan de rechterzijde en de Cabot Trail die zich richting het noorden kronkelt. De wandeling duurt ongeveer twee uur en het pad is goed onderhouden.

Zodiac Tour Ingonish

Naarmate de Cabot Trail vervolgt, sla je bij Ingonish rechtsaf Warf Road op. Deze weg brengt je naar een klein park met vakantiehuisjes, maar van hieraf kun je ook met een Zodiac de zee op om walvissen te spotten.

White Point

De volgende stop is door bij Neils Harbour de Cabot Trail een stukje te verlaten en noordelijk te rijden naar White Point, net buiten het nationale park. Hier zijn uitstekende wandelpaden die je leiden naar de hoge kliffen en een prachtig panoramisch uitzicht geven over de oceaan en de kliffen in de omgeving. Op dit punt is er een begraafplaats met het graf van de onbekende zeeman, een hulde aan de onbekende visser die op zee omkwam.

Pleasant Bay

Vanaf de ene kant van Cape Breton Island vervolgen we de Cabot Trail naar de westzijde van het eiland, naar Pleasant Bay om precies te zijn. Dit gemoedelijke vissersdorpje is een heerlijke plek om te genieten van de landelijke omgeving en waar het haventje het bedrijvige centrum is.

Op de top van een heuvel naast de parkeerplaats van het haventje is er een heerlijk plaats om te genieten van het uitzicht. Vergeet in Pleasant Bay ook zeker niet te stoppen bij de Pumpkin Patch voor een kopje koffie. Hier verkopen ze ontzettend goede koffie en heerlijke zelfgemaakte toffees.

Skyline Trail

Op slechts een paar kilometre onder Pleasant Bay ligt de trailhead van de legendarische Skyline Trail. Deze wandelroute is zó ontzettend indrukwekkend, dat ik eigenlijk wel durf te beweren dat je Cape Breton niet hebt gezien als je deze wandeling niet hebt gemaakt. Maak deze wandeling bij voorkeur zo tegen zonsondergang. Een absolute aanrader dus! In dit blog meer details over de Skyline Trail.

Chéticamp en omgeving

Van wilderniservaringen en zandstranden tot levendige ceilidhs (de traditionele Ierse feesten) en traditionele muziek, Cape Breton Island lijkt een wereld apart. Vanuit Cheticamp ben je zo in Cape Breton Highlands National Park en vlakbij de Skyline Trail, de wereldberoemde wandeling ‘on top of the world’. In deze regio loop je door enkele van de oudste bossen in de provincie Nova Scotia.

Cabot Trail Cape Breton Island highlights

Na een ochtend wandelen is het lekker om even af te koelen met een duik in de oceaan bij Petit Etang Beach. Later ’s middags kan je vanuit Chéticamp een whale watching tour doen. Captain Zodiac, waarmee ikzelf een aantal keer de zee op ben geweest, vertrekt elke twee uur vanuit het haventje.

Margaree Forks en omgeving

De Margaree Valley is een geweldige plek om te bezoeken. Begin de dag met koffie en een gebakje bij de Dancing Goat Bakery & Café. Maak een rit door de Margaree Valley naar het Margaree Salmon Museum. Daar wordt de geschiedenis van de lokale visserij tentoongesteld. De Margaree is de bekende zalmrivier die hier langsstroomt. Ga vervolgens naar de Margaree viskwekerij, de op een na oudste zalmkwekerij van Noord-Amerika.

Sydney en omgeving

Sydney is de grootste stad op Cape Breton Island. Het centrum is gezellig en bruisend en heeft een heerlijke haven met een mooie boardwalk. In deze haven komen cruiseschepen om het prachtige eiland te bezoeken. Doordat de  stad wat groter is, is Sydney vooral vanuit praktisch oogpunt een goede plek om te overnachten. Hier heb je ruime keuze uit B&B’s en hotels.

Het Wentworth Park in de stad is een heerlijke plek om een warme zomermiddag te vertoeven met een goed boek. Het Cossit House Museum is een mooi museum, dat een mooi inkijkje geeft in hoe het leven hier vroeger was. Het huis, samen met een paar andere huizen, is het oudste van Sydney en dateert uit 1787. Het huis is in zijn oude staat gerenoveerd en staat vol met onder andere Victoriaanse artefacten.

De Cabot Trail op Cape Breton Island is een heerlijke bestemming die je even uit de realiteit haalt. De meanderende route leidt je langs de mooiste lookouts over de Atlantische Oceaan en over de Gulf of St. Lawrence. De Highlands zijn schitterend om te wandelen en vergeet daar ook zeker niet de Skyline Trail te wandelen, want het is een schouwspel dat je nooit meer zult vergeten. Neem dat van me aan!

“I have traveled around the globe. I have seen the Canadian and American Rockies, the Andes, the Alps and the Highlands of Scotland, but for simple beauty, Cape Breton outrivals them all.” – Alexander Graham Bell

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Nova Scotia

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies