Van Calgary naar Jasper met de auto of camper

Calgary naar Jasper Icefields Parkway

Veel mensen die naar West-Canada reizen, komen aan in Calgary, een schitterende, flitsende en steenrijke stad door de olie-industrie. De stad is voor velen het vertrekpunt naar de prachtige Rocky Mountains en de nationale parken. Voor degenen die de rit van Calgary naar Jasper maken, heb ik een routebeschrijving samengesteld, samen met tips om onderweg te bezoeken, waar je kunt verblijven, of waar je een hapje kunt eten. Laten we starten in Calgary!

Van Calgary naar Jasper

Calgary ligt in de uitlopers van de Canadese Rockies en is een uitstekende startplaats om je Canada-avontuur te beginnen. Vanuit Calgary kun je de mooiste landschappen van Canada verkennen, waaronder Banff National Park, Jasper National Park, Kootenay National Park, Yoho National Park, Waterton Lakes National Park en talloze andere prachtige regio’s in de omgeving.

Het mooie van de route van Calgary naar Jasper, is dat je eerst van Calgary naar Banff moet rijden! Op zich is dit al een totale visuele verwennerij! Het prachtige van deze rit vind ikzelf keer op keer de majestueuze Rocky Mountains, die je al van een afstand van tientallen kilometers aan de horizon ziet. En steeds als je denkt dat je er bijna bent, blijkt je nog even te moeten wachten voordat je jezelf kunt omringen met de torenhoge bergpieken.

Banff en Jasper NP trekken jaarlijks bezoekers van over de hele wereld en dat is ook niet gek, want naast de prachtige natuur is er ook bijzonder veel te doen. Je kunt er heerlijk wandelen, mountainbiken, skiën, snowboarden, sneeuwschoenwandelen, vissen of welke outdooractiviteit je maar kan bedenken.

Waar ligt Jasper precies?

Jasper ligt op ongeveer 412 km ten noordwesten van Calgary. Als je van Calgary naar Jasper rijdt, moet je hiervoor eerst over de Trans-Canada Highway (Highway 1) naar het westen rijden, waarna je via de wereldberoemde Icefields Parkway richting het noord-noordoosten rijdt.

De afstand is zonder stops te rijden in 5 uur, maar dat is het laatste wat ik je kan aanraden, gezien de wonderschone natuur waar je doorheen rijdt. Hier zal je namelijk vaak willen stoppen, zo niet willen blijven, voor altijd!

Calculeer dus sowieso een dag in voor de rit van Calgary naar Jasper Dit is een rit waarvan je wilt genieten. Hoewel de de rit dus in een dag te doen is met een aantal stops, raad ik je toch aan om onderweg ergens te overnachten, bijvoorbeeld in Banff of Canmore, zodat je meer tijd hebt om de omgeving te gaan verkennen. De route van Calgary naar Jasper is  over het algemeen snel en gemakkelijk te rijden, maar als je in de zomer en/of in het weekend rijdt, kan het wat drukker zijn.

Discovery Parks Pass

Zoals bij alle nationale parken in Canada, hebt u een Discovery Parks Pass pas nodig om in de parken te mogen komen. Je kunt er voor kiezen om een dagpas aan te schaffen, maar zeker als je met meerdere personen reist en een rondreis maakt, is het financieel aanzienlijk aantrekkelijker een jaarpas aan te schaffen. Ook als je een paar keer per jaar naar Canada reist, zoals ik meestal,

De aanschaf van zo’n pas is misschien even slikken, want deze is $ 139,40, maar als je weet wat er met de opbrengst van de Discovery Pass wordt gedaan, dan begrijp je dat het geen ordinair verdienmodel is.

Je vindt de parkpoorten net na het stadje Canmore aan de Trans-Canada Highway ten westen van Calgary. Je kunt de Parks Pass ook van tevoren via de website van Parks Canada internet bestellen, maar wees hiermee wel op tijd, aangezien het fysiek versturen vanuit Canada even kan duren.

Beste tijd om te gaan

Over het algemeen zijn de warmere maanden altijd de beste tijd voor een roadtrip in Canada. De wintermaanden kunnen ook mooi zijn, want als je door de Rockies reist tijdens de winterperiode lijkt het net een sprookje. Als je geen ervaring hebt met rijden in de sneeuw, kan het wel een flinke uitdaging zijn. Bovendien kan de weg lokaal zijn afgesloten als gevolg van of preventief voor lawines.

Tegen het late voorjaar, dus eind mei-begin juni, is de meeste sneeuw verdwenen en zijn de wegen weer goed begaanbaar. Realiseer je echter dat sommige hoger gelegen wegen eind mei nog afgesloten kunnen zijn, omdat daar nog steeds sneeuw ligt. Zelf heb ik het ooit meegemaakt dat de weg naar Moraine Lake in de tweede week van juni nog steeds gesloten was door de sneeuw.

De zomermaanden zijn de beste reisperiode en juist om die reden is dat ook het drukste seizoen. Het is vooral druk in zowel Banff National Park als Jasper National Park in de periode van juni tot en met september.

Tijdens de zomer is er ook het meeste wild te zien. Helaas is het niet zo dat je alleen daarop moet letten, want er zijn veel toeristen die uit het niets vol op de rem gaan staan om te stoppen langs de weg ze een beer zien. Zorg altijd dat de veiligheid van het verkeer voorop staat. Als je wilt stoppen zoek dan eerst een veilige plek of draai een stukje verder om.

Het weer in de Rocky Mountains

Het weer in de Rockies kan snel omslaan. Hoewel je begin juni nog met sneeuw te maken kan hebben, kan het in diezelfde periode ook boven de 20 graden zijn, ofwel, je kan er niets zinnigs over zeggen.

Het kan handig zijn om de locaties van Banff, Lake Louise en Jasper in je weer-app op je telefoon te zetten, maar toch heb je dan nog het hele stuk tussen Lake Louise en Jasper geen weersvoorspelling. Ik adviseer om Saskatchewan River Crossing, zo halverwege de Icefields Parkway, ook toe te voegen, zodat je een iets globaler beeld hebt.

Route van Calgary naar Jasper

Na de mooie rit van Calgary naar Banff, rijd je verder naar Lake Louise, waar de weg zich opsplitst: Highway 1 gaat verder richting het westen naar Yoho National Park, de andere optie is Highway 83 richting het noorden, naar Jasper.

Er zijn maar weinig routes op aarde die de schoonheid van de Icefields Parkway kunnen evenaren. Vaak wordt de Icefields Parkway geportretteerd als een van de mooiste ritten ter wereld en om eerlijk te zijn – voor zover ik kan beoordelen – is dit wel een sprookjesachtig mooie stukje Canada.

Highway 93 is de enige weg tussen Banff en Jasper en voert je door zowel Banff National Park als Jasper National Park. Onderweg passeer je honderden bergen, turquoise gletsjermeren en rivieren, watervallen, weelderige dennenbossen en gletsjers.

Onderweg zijn er tientallen plaatsen om te stoppen, waaronder wereldberoemde bezienswaardigheden zoals Lake Louise en de Athabasca-gletsjer. Onderweg is er ook een grote kans dat je wilde dieren ziet, zoals beren, elanden, herten of bergschapen. Om deze reden is het belangrijk om altijd alert te zijn achter het stuur. Wil je jezelf even lekker vergapen aan de prachtige uitzichten, dan kun je het best even een goede plek zoeken om te stoppen.

Calgary naar Jasper route

Zoals je op de bovenstaande kaart ziet, zijn er ook nog alternatieve routes van Calgary naar Jasper. Je kan vanuit Calgary ook richting het noorden rijden. Je kan er dan voor kiezen om bij Red Deer de David Thompson Highway richting het westen te nemen. Op die manier kom je halverwege de Icefields Parkway uit bij Saskatchewan Crossing en onderweg passeer je het prachtige Abraham Lake. Hoewel het een prachtige route is, adviseer ik je deze alleen te rijden als je de oorspronkelijke route via Banff al eens hebt gereden. Het zou zonde zijn als je de highlights rondom Banff zou moeten missen.

De tweede optie is om na Red Deer nog een stuk noordelijker door te rijden tot aan Highway 16W. Je bent dan ter hoogte van de stad Edmonton. Via de mooie route richting het westen kom je dan in Jasper terecht. Dit zou een optie kunnen zijn als je bijvoorbeeld slechts een paar dagen in de regio bent en toch een mooie route wilt afleggen, waarbij je de parken in de Rockies

Autohuur en accommodatie

Het handigst is om een auto te huren op de luchthaven van Calgary, dan kun je direct uit het vliegtuig instappen en als je terugkomt hoef je alleen de weg over te steken naar de terminal. Er zijn natuurlijk veel verschillende autoverhuurbedrijven. Ikzelf geef altijd de voorkeur aan Sunnycars, aangezien die het meest inzichtelijk is qua kosten.

Accommodatie is eenvoudig te bekijken en te boeken met de Booking.com banner aan de rechterkant van de pagina. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een camper te huren, maar houd er dan rekening mee dat je eerst een overnachting moet maken na je intercontinentale vlucht vóórdat je met je camper op pad mag gaan.

Met de camper van Calgary naar Jasper

Als je meer houdt van reizen met een camper, dan ben je in Canada op de juiste plek. Deze manier van reizen zit diepgeworteld in de Canadese cultuur. Dat merk je goed aan hoe de wegen en parkeerplaatsen zijn ingericht, want er is altijd voldoende rekening gehouden met grote campers. Bedrijven waarbij je een camper kan huren zijn:

CanaDream en Fraserway zijn grote camperverhuurbedrijf. Ze hebben alle mogelijke formaten, van de kleine tot grote campers.

Je kunt vanuit Nederland ook heel eenvoudig een camper reserveren via Travelhome.

Stops voor onderweg

Natuurlijk is het aantal stops dat je maakt onderweg afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je ter beschikking hebt. Als eerste leidraad kun je de highlights van de Icefields Parkway aanhouden.

Onderweg van Calgary naar Banff kom je het eerst aan in Canmore. Dit gezellige bergstadje is vaak een tussenstop, maar zeker als je wat meer tijd ter beschikking hebt, zou ik hier een overnachting boeken.

Vanuit Canmore kun je namelijk via de Three Sisters Parkway de bergen inrijden naar de Spray Lakes. Dit is een gebied met allemaal bergmeren die met elkaar in verbinding staan en waar hydro-elektriciteit wordt opgewekt. Het is een prachtige regio met vele schitterende uitzichten.

Vanuit Canmore rijd je door naar Banff, een heerlijk stadje met uitstekende restaurants, hotels en gezellige winkeltjes. In Banff zou ik zeker een verblijf in de Caribou Lodge aanbevelen. Dit prachtige hotel met uitstekend restaurant is van een Nederlandse eigenaar.

De weg gaat verder naar Lake Louise. En dat kun je natuurlijk niet passeren zonder even te stoppen bij het prachtige Chateau Lake Louise. Massa’s mensen bevolken de oevers van het meer, maar wat is het altijd toch heerlijk om hier te zijn! Wanneer je naar Lake Louise rijdt, is het ook eenvoudig om een ritje te maken naar de Valley of the Ten Peaks met het mooie Moraine Lake.

Nadat je beide meren hebt bezocht, vervolg je de route van Calgary naar Jasper via de Icefields Parkway.

De Bow Summit met Peyto Lake liggen op 100 kilometer van Banff en dit is je eerste stop langs de Icefields Parkway. Peyto Lake is een van de meest gefotografeerde meren van het land. De korte wandeling van 2,9 kilometer brengt je naar het uitkijkpunt over het meer en de omliggende bergvallei. LET OP: de Bow Summit is in 2020 afgesloten voor bezoekers in verband met werkzaamheden, behalve tijdens de winter als het werk stil ligt. In 2021 is de Bow Summit weer open voor publiek)

De volgende stop is de Athabasca Glacier en de Columbia Icefield op 185 kilometer ten noorden van Banff. Dit enorme ijsveld is een van de grootste op aarde. Je kunt de uitloper van de Athabasca Glacier vanaf de Parkway zien.

Je kan een tour boeken waarbij je op de gletsjer zelf komt, maar als je er niet weg van bent om tussen honderden Chinezen met selfiesticks te lopen, dan adviseer ik je om dit deel over te slaan. Als je deze tour toch wilt maken, zou ik zeker van tevoren reserveren om zeker te zijn van een plek. Ze vertrekken bij het Columbia Icefield Visitor Center.

Vanaf hetzelfde visitor center kun je ook naar de nabijgelegen Glacier SkyWalk. Een glazen loopbrug die 300 meter boven de afgrond hangt.

Sunwapta Falls is de volgende stop op 234 kilometer vanaf Banff. Dit is een van de meest populairste stops langs de Icefields Parkway. De wandeling naar de waterval is erg kort en je kunt gewoon genieten van de prachtige kleuren zolang je wilt. Als je meer wilt wandelen, zijn er ook veel paden die hier beginnen.

De volgende stop is Athabasca Falls op 257 kilometer vanaf Banff. Deze bijzonder krachtige waterval verwerkt het smeltwater dat afkomstig is van de Columbia Icefield. Geniet hier van de frisse mist die opstijgt uit de waterval en wandel door de kloof waar de waterval doorheen stroomt. Je kan de waterval vanuit vele hoeken fotograferen.

Vanaf Athabasca Falls is het nog 32 kilometer rijden naar Jasper. De prachtige rit door gevarieerde landschappen en tussen torenhoge bergpieken brengt je bij je einddoel: Jasper!

Vanuit Jasper heb je prachtig uitzicht op de omliggende bergen en zijn er bijzonder veel buitenactiviteiten en veel wilde dieren. Je merkt goed dat Jasper toeristisch is aan de vele restaurants, koffiebars, pubs en winkels. Bekijk de leukste activiteiten in Jasper.

Hotels in Jasper

Tijdens mijn vele reizen naar Alberta en British Columbia, ben ik meerdere malen in Jasper geweest, zowel tijdens de zomer als tijdens de winter. De hotels waar ik ben geweest zijn Mount Robson Inn, de Maligne Lodge en The Crimson, alle drie uitstekende hotels in het gezellig centrum van Jasper.

Als je de route van Calgary naar Jasper wilt rijden, houd er in Jasper rekening mee dat je voor het hoogseizoen tijdig moet reserveren. Jasper is druk tijdens zowel de zomer als de winter, aangezien vlakbij Jasper ook het skigebied Marmot Basin vele wintersporters trekt.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies