Calgary naar Lethbridge: ontdek de prairies van Alberta

Calgary naar Lethbridge prairie Alberta

Net zoals Vancouver en Edmonton, is Calgary een van de drie luchthavens waarop je rechtstreeks vanuit Nederland kunt aanvliegen om daar je reis door West-Canada te starten. Iets anders dan waar de meeste toeristen kiezen, is om niet rechtstreeks naar de nationale parken in de Rockies te rijden, maar om in zuidelijke richting te rijden, dus van Calgary naar Lethbridge.

Van Calgary naar Lethbridge

De rit van Calgary naar Lethbridge geeft je een prachtige indruk van het plattelandsleven van Alberta. De uitgestrekte prairies met talloze grote boerderijen en de typische ‘barns’, de enorme schuren die in het landschap staan.

Zeker tijdens de zomermaanden is dit een mooie route. De bijna altijd blauwe luchten waarin hoogstens wat schapenwolkjes voorbijdrijven en de uitgestrekte prairies geven een onbeschrijflijk gevoel van ruimte, iets waar wij Nederlanders toch wel behoefte aan hebben op zijn tijd. Wist je overigens dat dit deel van Canada de meeste zonuren van heel Canada heeft?

Calgary Naar Lethbridge

Over de stad Lethbridge 

Lethbridge ligt op ongeveer 100 kilometer rijden van de Amerikaanse grens met de staat Montana en was ooit een whiskyhandelspost in het wilde westen. Tegenwoordig is het na Calgary en Edmonton de derde grootste stad van Alberta en heeft iets meer dan 100.000 inwoners.

Lethbridge is het commerciële centrum van Zuid-Alberta en tevens een universiteitsstad. Dat kan ik weten, want mijn oom is daar ooit directeur geweest van de University of Lethbridge. Toen ik nog een dreumes was stuurde mijn tante altijd leuke universiteitsgadgets toe vanuit Canada, zoals speldjes en stickers.

Roadtip van Calgary naar Lethbridge

De rit van Calgary naar Lethbridge is iets meer dan 200 kilometer lang en zonder stops is het iets langer dan twee uur om te rijden. Het is een redelijk eenvoudig te rijden, vlakke rit die voor het grootste deel over Highway 2 gaat en de laatste 50 kilometer over Highway 3. Je kunt de afstand in één keer rijden, maar je kunt er ook voor kiezen om onderweg een paar stops te maken, zodat je een leuke dagtocht hebt.

Hoewel de meeste mensen tijdens de zomer op vakantie gaan, wil ik wel vermelden dat deze route tijdens de winter vooral qua reistijd aanzienlijk langer kan duren, natuurlijk afhankelijk van de weers- en verkeersomstandigheden. Tijdens de zomer kan het in het weekend ook drukker zijn, aangezien de Canadezen dan zelf ook lekker eropuit trekken.

Naar Lethbridge met de auto

Als je rechtstreeks vanaf de internationale luchthaven van Calgary (YYC) komt, is de rit iets langer, dan is deze ongeveer 225 kilometer lang. Op het vliegveld zelf zijn er diverse verhuurmaatschappijen te vinden, maar ook als je bijvoorbeeld eerst één of meerdere dagen in de stad zelf verblijft, zijn er daar ook verhuurbedrijven te vinden.

Onderweg kom je een aantal dorpjes en kleine stadjes tegen die je kunt bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan High River, Parkland of Nobleford. Het zijn typisch pittoreske prairiedorpjes en –stadjes, als uit een film waar niet zoveel gebeurt. Hoewel dat wellicht saai kan klinken, vind ik zo’n plek persoonlijk juist zo leuk om te bezoeken. Het is zo’n andere leefstijl die de mensen erop nahouden dan wij in Nederland. Het brengt je even tot rust, even weg van de drukte en haast die wij Nederlanders altijd ervaren.

Calgary naar Lethbridge per camper

Deze route kun je natuurlijk ook per camper afleggen. Je bent onderweg van alle gemakken voorzien en vanuit Lethbridge is doorreizen richting bijvoorbeeld Waterton Lakes National Park een logische route.

Je kan kiezen om je camper te huren bij Canadream, een groot verhuurbedrijf met alle formaten campers, maar je kan ook vanuit Nederland eenvoudigweg via Travelhome een camper huren.

Met de bus

Een andere en goedkope optie is om de route per bus af te leggen. Deze optie is zeker voor backpackers geschikt en onderweg kan je lekker achterover leunen en genieten van de verre prairie-uitzichten onder bijna altijd heldere ‘Albertan Skies’.

Red Arrow is een populaire grote busmaatschappij die de route Calgary naar Lethbridge meerdere keren per dag aflegt voor ongeveer 39-50 dollar voor een enkele reis. De bus beschikt over wifi, drankjes, een toilet, airconditioning, stopcontacten en entertainment. De reis duurt dan ongeveer 3 uur, aangezien hij onderweg een aantal keren stopt.

Leuke stops voor onderweg

Natuurlijk wil je tijdens je reis door West-Canada zoveel mogelijk zien en flink doorrijden, maar gun jezelf ook de kans om een de heerlijk relaxte Canadese cultuur van het platteland te snuffelen. Als je wat flexibiliteit in je reisschema inpast, kun je onderweg van Calgary naar Lethbridge bijvoorbeeld d volgende leuke plaatsjes bezoeken.

Okotoks: Hoewel je voor Okotoks ongeveer 10 minuten moet omrijden vanaf de hoofdroute, heeft dit charmante plattelandsstadje een populaire straat, genaamd “Old Towne”. Hier vind je veel gezellige winkeltjes en vlakbij ligt ook de Okotoks Erratic, een enorme rots die helemaal in Zuid-Alberta werd achtergelaten door het gletsjerijs van de laatste IJstijd. Ook vind je hier hotels, restaurantjes en is er een campground als je met de camper rondreist.

High River: Dit kleine stadje ligt ook een paar minuten van de route af, maar is een populaire plek voor degenen die van kleine western-stadjes houden en van geschiedenis. De leukste plekken om te bezoeken zijn het Museum of the Highwood, tevens een Canadese Historic Place. Een andere leuke plek om te bezoeken is het Whistle Stop Cafe, waar je kunt lunchen in een oude treinwagon.

Nanton: Terwijl je steeds meer richting Lethbridge rijdt, kom je dwars door het stadje Nanton, met leuke antiekwinkeltjes en prachtige oude gebouwen, maar het is ook de thuisbasis van de Nanton Candy Store, een van de grootste snoepwinkels van Alberta. Ook is er een leuk museum als je van oude vliegtuigen houdt, het Bomber Command Museum.

Head-Smashed-In Buffalo Jump: Head-Smashed-In Buffalo Jump is voor de mensen die houden van de inheemse cultuur. En dan is er nauwelijks een betere plek te bedenken dan deze historische plek die een vermelding heeft op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Hoewel het ongeveer 30 minuten rijden is vanaf de hoofdweg, is het zeker een plek om te bezoeken als je in de regio bent. De historie van deze plek gaat meer dan 6000 jaar terug in de tijd met de Plains Buffalo-cultuur. Je vindt hier een bezoekerscentrum met museum en een gevarieerd aanbod van exposities, een prachtige film en een indrukwekkend landschap.

Fort Macleod: Fort MacLeod is een historische stad die ligt op de plek waar je van Highway 2 overgaat naar Highway 3 richting Lethbridge. Dit is een fijne plek om even te tanken, te eten en de benen te strekken.

In Fort Macleod kun je het Fort Museum van de North West Mounted Police bezoeken. Dit museum is een reproductie van het oorspronkelijke fort uit 1874.

Na Lethbridge

De route van Calgary naar Lethbridge biedt een mooie aansluiting, namelijk richting Waterton Lakes National Park met zijn prachtige Prince of Wales Hotel. Van daaruit kun je je route vervolgen richting het noorden naar de populaire nationale parken van Banff en Jasper.

Een andere vervolgroute is om vanuit Lethbridge terug te rijden naar Fort MacLeod en daar Highway 3 te vervolgen richting het plaatsje Frank en de Crowsnest Pass.

Het leuke van deze route vind ik persoonlijk dat je meer variatie hebt. De meeste mensen rijden met oogkleppen op direct de Rocky Mountains in, terwijl de uitgestrekte prairies natuurlijk ook hun charme hebben. Op deze manier zie je meerdere soorten landschappen en krijg je bovendien ook een mooie indruk van de cultuur op de prairies, die compleet anders is dan die in de bergen.

Bekijk alle highlights en bezienswaardigheden van Alberta

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies