Cameron Falls, deze roze waterval is Canada’s coolste juweeltje

Cameron Falls Waterton Lakes roze waterval

Een roze waterval, genaamd Cameron Falls, die wel uit een sprookje lijkt te komen… In eerste instantie zou je een tropische bestemming verwachten, maar het is toch echt Canada dat de thuisbasis is van een unieke waterval waarvan het water af en toe roze kleurt.

Waterton Lakes National Park

Cameron Falls is een waterval in het Waterton Lakes National Park in het uiterste zuiden van Alberta, helemaal tegen de grens met de Verenigde Staten. Dit prachtige park wordt door veel vakantiegangers overgeslagen, aangezien het niet op de doorgaande routes ligt en je er een paar honderd kilometer voor moet ‘omrijden’.

Toch is het park Waterton Lakes absoluut deze detour waard! Het prachtige Waterton Lake is een schilderachtig, maar tegelijk mysterieus meer dat zich tot over de grens uitstrekt en waar het park overgaat in het Amerikaanse Glacier National Park.

De voornaamste bezigheden zijn hier wandelen in Waterton Lakes en natuurlijk wildlife spotten. Ook kun je overnachten in het prachtige, oude Prince of Wales Hotel of een cruise maken over het Waterton Lake.

Cameron Falls, de roze waterval

Nationaal Park Waterton Lakes in Alberta herbergt een bijzondere waterval waar onder normale omstandigheden helder smeltwater overheen stroomt. Wanneer het heftig heeft geregend komt het water in beroering en komt het roze sediment omhoog, waardoor de waterval prachtig roze kleurt als er ligt op schijnt.

Deze roze kleur wordt veroorzaakt door argoliet. Argoliet is een sterk verharde kleisoort en meer dan 300 miljoen jaar oud. Onder de hoge druk van tektonische beweging is het keihard geworden. De bijzonder fijne structuur van 0,06 mm per korrel maakt dat het gesteente onder invloed van licht prachtig de kleur kan reflecteren.

Geluk

Als je de prachtig roze kleur van de waterval wilt zien moet je wel geluk hebben. Allereerst moet het natuurlijk keihard hebben geregend, waardoor het bezinksel bovenaan de waterval omhoog is gekomen. Ten tweede moet je ook net geluk hebben dat de zon op de Cameron Falls schijnt.

De omstandigheden moeten dus vrijwel perfect zijn om deze unieke gebeurtenis te kunnen meemaken. Er zijn talloze toeristen op de waterval afgekomen, maar velen moesten gedesillusioneerd weer verder reizen. De fotografen met ervaring die het wel is gelukt om dit unieke plaatje te schieten, adviseren bezoekers van Waterton Lakes hun geluk te beproeven tijdens het regenseizoen (lente en zomer).

Een korte wandeling naar de basis van de watervallen, een uitstekende timing en veel geduld is wat je nodig hebt om dit surrealistische fenomeen mee te maken.

Rochelle Coffey is een van de gelukkigen die erin slaagde om Cameron Falls roze te zien kleuren. Het was tijdens een van haar wandelingen met haar man, na een periode van hevige regen. Coffey zei dat het bijna twee uur duurde voordat het sediment de watervallen bereikte. De onderstaande foto is van Rochelle, dus alle credits gaan naar haar!

2018-06-25T10:03:37+00:00

One Comment

  1. Ellen van de Loo 29 juni 2018 at 12:25 - Reply

    We are there, its verry beautiful.

Leave A Comment