Camperreizen door Canada | De beste reistips

camperreizen door Canada reistips

Een campereis door Canada staat bij veel mensen op hun bucketlist. Niet alleen de prachtige natuur, maar ook het avontuur en het gevoel van vrijheid spreken natuurlijk tot de verbeelding, zeker als je Canada in perspectief plaatst tot Nederland, waar elke vierkante centimeter is gecultiveerd. Uiteraard zijn er online veel soorten camperreizen door Canada te vinden. Maar waar begin je in ’s hemelsnaam? Route, reserveringen campgrounds? Hoe zit het met de beren? Waar mag je wel of juist niet wildcamperen?

Voorbereiding camperreizen naar Canada

Allereerst is het belangrijk te bepalen wat je wilt zien in Canada. De allereerste vraag is Oost- of West-Canada? Wanneer je de ruige natuur van de Rocky Mountains wilt ervaren, dan ga je natuurlijk op zoek naar camperreizen door West-Canada. De historieliefhebbers en liefhebbers van vuurtorens en mooie vissersdorpjes trekken meer naar de oostkust.

Bij je voorbereidingen voor camperreizen naar Canada is het ook belangrijk na te gaan met hoeveel personen je de wildernis intrekt. Ga je met een gezin, dan heb je natuurlijk een grotere camper nodig dan wanneer je met z’n tweetjes reist.

Reservering vlucht

Als je naar Canada wilt reizen zijn er verschillende opties voor luchtvaartmaatschappijen. Zelf heb ik ze bijna allemaal gehad en persoonlijk vind ik dat er voor elke maatschappij wel iets te zeggen valt. Er zijn geen slechte. Een voordeel dat ik wel wil benoemen is dat Icelandair een korte overstap op IJsland biedt, waarmee je de lange vlucht even lekker kunt onderbreken of natuurlijk een dagje Golden Circle als bonus kan geven.

Routes voor je camperreizen door Canada

Natuurlijk zijn er vele routes als je een camperreis door Canada wilt maken, maar er zijn ook een aantal ‘geijkte’ routes. Deze komen allemaal langs de highlights van West-Canada, zoals bijvoorbeeld Banff National Park, Jasper National Park, Wells Gray Provincial Park, de Okanagan Valley, maar ook Whistler en natuurlijk de highlights van Vancouver Island.

Belangrijk bij het uitstippelen van je route is vooral om van tevoren vast te stellen wat je wilt zien. Vooral in de nationale parken heb je grote kans om wildlife te zien, maar ook daarbuiten. Overal verspreid door British Columbia en Alberta zijn er talloze prachtige watervallen te bezoeken. In het zuiden van BC vind je zelfs het enige stukje woestijn van Canada.

Bij het bepalen van je camperroute door Canada heb je bovendien twee keuzes. Je kunt kiezen om vanuit Nederland op Calgary, Edmonton of Vancouver aan te vliegen. Vervolgens heb je de keuze om óf daar ook weer vanuit terug te vliegen naar Nederland, of vanaf één van de andere genoemde twee luchthavens.

Reisschema camperreis door Canada

Voor veel mensen, zeker degenen die voor het eerst naar Canada reizen, en dan zeker per camper, is een reisschema een uitdaging. Hoeveel kilometer per dag wil je rijden. Hoeveel uur is dat rijden? Heb je dan wel genoeg tijd om rustig te kunnen genieten van mooie watervallen en gletsjermeren? Het zijn allemaal vragen die rijzen (ja, met een lange –ij!) als je een reisschema samenstelt.

In het blog Afstanden in Canada leg ik je alles uit waar je rekening mee dient te houden. Voor alle camperreizen door Canada geldt echter: reis rustig en maak dus niet teveel kilometers per dag. Want wíl je uberhaupt wel elke dag een eind reizen?

Ik adviseer altijd om op je camperreis een aantal plekken te plannen. En dan kan het dat je een paar keer flink moet doorkachelen met je camper, maar vanaf die plekken kun je dan de omgeving gaan verkennen. Op die manier leg je de ene dag een flinke afstand af, maar verblijf je vervolgens een paar dagen op dezelfde plek en kun je op je gemak de omgeving verkennen.

De afstand die je wilt afleggen moet niet te groot zijn, want onderweg kom je naast de highlights genoeg mooie plekjes tegen om even te genieten van het uitzicht. Wanneer je een route voor je camperreis hebt uitgestippeld, kun je campgrounds gaan reserveren.

Is het nodig campgrounds te reserveren in Canada?

Het is afhankelijk van de periode waarin je je camperreis maakt en vooral waar je wilt verblijven.

De vraag of reserveringen noodzakelijk zijn krijg ik om de haverklap. En begrijpelijk! Je wilt natuurlijk wel zeker zijn van een plekje op die mooie campground die je voor ogen had. Ik adviseer altijd om tijdens het hoogseizoen absoluut te reservering de zeer toeristische gebieden. Dit zijn de nationale parken in de Rockies, dus Banff en Jasper, maar ook op Vancouver Island.

Wanneer je in het shoulderseizoen reist, dus tot derde week juni of na de derde week van augustus, dan zijn reserveringen niet gauw nodig.

Ook de Canadezen zelf gaan tijdens de zomer natuurlijk op vakantie en bovendien trekken steeds meer Amerikanen richting Canada vanwege de geweldige natuur natuurlijk. Om die reden zijn de campgrounds in de toeristische vaak voor een groot deel van tevoren al volgeboekt.

Gelukkig zijn de meeste campings gebonden aan provinciale regels. Zo moeten ze altijd 10% van het aantal beschikbare plaatsen overhouden voor toeristen die ‘last-minute aankomen, dus op dezelfde dag. Maar dan geldt, wie het eerst komt, eerst maalt.

Keuze campgrounds

Er zijn vele soorten campgrounds, variërend van superdeluxe en van alle gemakken voorzien, tot campings waar je eigenlijk allen maar kan ‘staan’. Van de campings waar je zelfs wifi onder de douche hebt zijn echter wel beperkt. De vraag is ook of je dat wel wilt. Natuurlijk is het fijn dat je af en toe luxe voorzieningen hebt, maar als je voor luxe op vakantie gaat, kun je beter een hotel zoeken. Realiseer jezelf dat je aan het kamperen bent he?

Verspreid over Canada wordt er onderscheid gemaakt tussen full hook-up campgrounds en basic campgrounds, waar je het moet stellen met minder voorzieningen. De full hook-up campings hebben alle voorzieningen, dus stroom, goed sanitair en alles wat je nodig hebt om ‘bij te tanken’. De basic campings hebben vaak geen stroomvoorziening en daar moet je het ook stellen zonder wifi.

Zoek online vooral naar reviews van campgrounds en bekijk foto’s of ze aan je verwachtingen voldoen. Een andere goede tip is om op het Canada Plaza forum andermans ervaringen te lezen.

Voorpret voor camperreizen door Canada

Natuurlijk is het beleven van voorpret een belangrijk deel van het succes van je reis. Wanneer de vlucht eenmaal is geboekt, dan weet je dat het echt gaat gebeuren. Het uitzoeken van leuke highlights, het doen van een walvisexcursie of berensafari, het vergt een heleboel uitzoekerij, maar o, wat is dat leuk!

Op mijn website vind je talloze tips voor camperreizen door Canada, allemaal gesorteerd per provincie. Dus of je nu een camperreis door Oost- of West-Canada maakt, er is altijd wel iets te vinden in de regio waar jij naartoe reist.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies