Camperreizen naar Canada in 2023: de beste tips voor je camperreis

camperreizen naar Canada 2022

In dit blog focussen we ons op camperreizen naar Canada in 2023.  

In dit artikel probeer ik een zo compleet mogelijke ​reisgids voor je samen te stellen om je te helpen het optimale uit je camperreis naar Canada te halen. Samen met de VS is Canada toch wel een van de beste landen ter wereld om met een roadtrip te verkennen.

Ben je dus op zoek naar specifieke reistips, wetten of voorschriften, of ben je gewoon op zoek naar ideeën over je campertrip naar Canada, ik help je op weg.

Beste reistijd voor een camperreis naar Canada

Net zoals bij de meeste reizen naar Canada, is de beste reistijd met een camper tijdens de zomermaanden, maar de lente en herfst kunnen echter ook geweldig zijn. Denk aan de Indian Summer tijdens het najaar.

Het zal voor zich spreken dat de wintermaanden niet ideaal zijn om het land per camper te verkennen. Enorme hoeveelheden sneeuw, lawinegevaar (en dus afgesloten wegen) en spekgladde wegen met ‘black ice’, kunnen flink roet in het eten gooien.

Het hoofdseizoen is de periode van de warmere maanden en dus de beste tijd om met een camper in Canada op pad te gaan. Buiten de maanden van half mei tot half oktober zijn de meeste toeristische attracties ook gesloten. Het hoogseizoen is van begin juli tot eind augustus. Dit is dan ook meteen de drukste periode van het jaar, waardoor er schaarste aan campers kan ontstaan.

Reserveren voor je camperreizen naar Canada

Als je er zeker van wilt zijn dat je een camper ter beschikking hebt tijdens de zomer voor je roadtrip door Canada, dan adviseer ik je om zeker zes maanden van tevoren te reserveren, maar liefst nog eerder. Het is al verschillende keren voorgekomen dat tijdens de periode van de Vakantiebeurs (half januari) er geen camper meer te krijgen was voor het hoogseizoen. Dus als je toch zeker weet dat je gaat, dan is het verstandig al in november of december te boeken. Veel verhuurders bieden bovendien kortingen voor vroegboekers die vóór 31 december een camper boeken. Weet je nog niet welk type camper je moet huren in Canada? Lees dan eerst Welk type camper heb ik nodig?

Als reizen in het hoogseizoen niets voor jou is – want het is nu eenmaal drukker – dan kun je ook kiezen voor een camperreis naar Canada tijdens het zogenaamde ‘shoulder season’, van eind mei tot en met juni voor de lente of van begin september tot en met half oktober voor de herfst.

Tijdens deze periode zijn er doorgaans minder reizigers. Het weer is wat minder, maar nog steeds prima. Wel is het zo dat wanneer je echte vroeg in de lente gaat – dus begin mei – of later in de herfst (half oktober) dat je in de bergen te maken kan krijgen met sneeuw.

Als je in de herfst op pad gaat voor de Indian Summer, dan kun je het best Oost-Canada overwegen. Populaire bestemmingen om het prachtig gekleurde gebladerte te zien zijn onder meer Ontario, Nova Scotia en Quebec. Een paar routes die ik je persoonlijk kan aanraden tijdens de ‘foilage’ is de Glooscap Trail in Nova Scotia en Highway 60 door Algonquin Park in Ontario.

Camperreizen naar Canada

Voor je camperreizen naar Canada heb je enrom veel keuze. Veel grote camperverhuurbedrijven hebben locaties verspreid over heel Canada, waardoor het gemakkelijk is om je verblijf op wielen op verschillende bestemmingen op te halen of weet af te leveren.

Enkele van de meest populaire bedrijven om een ​​camper te huren zijn de grote nationale merken zoals GoRVing en Canadream, die beide grote wagenparken hebben voor verhuur. Canadream biedt op pick-up-truck gemonteerde campers, busjes en campers van verschillende groottes met ophaal- en afleveropties. Meestal zitten deze verhuurbedrijven gevestigd op of nabij de grote internationale luchthavens, zoals Toronto, Montreal, Halifax, Whitehorse, Edmonton, Calgary en Vancouver.

Deze grote camperverhuurbedrijven zijn echter niet de enige spelers in de markt. Tegenwoordig zijn er met apps als RVezy en Outdoorsy campers te boeken van particulieren, die hun camper verhuren, net zoals bij “Airbnb”. Hierdoor zijn camperreizen naar Canada ook voor budgetreizigers beschikbaar.

Camperverhuurders in Canada

  • RVezy
  • Canadream
  • Cruise Canada
  • Fraserway RV
  • Outdoorsy
  • GoRVing
  • Wicked Campers
  • Escape Campers
  • Honest Camper
  • Just Go Vans

Wat heb je nodig om een camper in Canada te kunnen huren?

Als je gaat voor een camperreis naar Canada in 2023, dan moet je bij de huur van je camper rekening houden met een paar belangrijke zaken: een rijbewijs en een verzekering. De meeste verhuurbedrijven eisen dat de bestuurder 21 jaar of ouder is en dat hij minimaal één jaar in het bezit is van zijn rijbewijs. Deze regel gaat echter niet op bij elke verhuurder. De minimumleeftijd voor camperhuur ligt doorgaans tussen 21 en 25 jaar. Om die reden is het verstandig hier altijd van de tevoren even navraag over te doen bij het verhuurbedrijf voordat je boekt.

Afhankelijk van je reisverzekering kan de verhuurder je altijd aanvullende dekking bieden. Hoewel een creditcardverzekering doorgaans huurauto’s dekt, dekt ze geen campers.

Wat voor rijbewijs heb je nodig voor camperreizen in Canada?

Als je nog nooit een camper in Canada hebt gehuurd, vraag je je waarschijnlijk af wat voor soort rijbewijs je nodig hebt om zo’n groot voertuig te mogen besturen. Het zal je misschien verbazen dat je helemaal geen speciaal rijbewijs nodig hebt. Zelfs voor de grootste formaten camper volstaat een rijbewijs B. Je rijbewijs moet echter wel aan de volgende voorwaarde voldoen:

De hoofd- en extra chauffeurs moeten minimaal een jaar beschikken over een geldig rijbewijs. Een internationaal rijbewijs is niet nodig. Heb je die echter wel, vergeet dan niet dat je altijd je originele rijbewijs ook bij je moet hebben. Een internationaal rijbewijs wordt niet geaccepteerd zonder het originele rijbewijs en je kunt ook je voertuig niet ophalen!

Houd er rekening mee dat je een creditcard moet tonen op naam van de hoofdbestuurder. Dat betekent dat je bij het ophalen van de camper een rijbewijs en een creditcard OP DEZELFDE NAAM moet kunnen tonen.

Over het algemeen zullen verhuurbedrijven een pre-autorisatie op de creditcard uitvoeren dat overeenkomt met het eigen risico dat moet worden betaald in geval van een ongeval.

Hoeveel kost camperhuur in Canada?

De kosten voor camperhuur in Canada zijn afhankelijk van een aantal variabelen. Hoe lang wil je rondreizen? Welk formaat camper wil je huren? Lever je de camper af op de zelfde locatie als het ophaalpunt? Gemiddeld moet je rekening houden met prijzen van $75 tot $150 per nacht. Een echt grote en luxe camper kan echter tot wel $250 per nacht kosten.

Naarmate je de camper langer huurt en minder afgelegde ilometers, krijg je lagere tarieven. In tegenstelling tot huurauto’s krijg je bij campers doorgaans geen onbeperkt aantal kilometers inbegrepen. Houd hier dus rekening mee dat je niet ‘even’ een extra rondje van 1000 kilometer rijdt, want dat kan flink in de papieren lopen.

Met een klasse C camper van 25 voet (het meest populaire model) ben je gemiddeld $1.500 tot $2.000 per week kwijt. Een iets kleiner model, zoals een camper (klasse B), kost vaak tussen $1.000 en $1.500 per week.

De meeste campers beschikken over kookgerei, glaswerk, bestek, beddengoed en handdoeken. Het is verstandig om bij het boeken even te inventariseren wat is inbegrepen en waar je zelf voor moet zorgen.

Brandstof in Canada

Voor camperreizen naar Canada in 2023 moet je rekening houden met stevige brandstofprijzen. Hoewel brandstof in Canada vergeleken met Nederland nof steeds een prikkie kost, zijn de brandstofkosten de afgelopen jaren flink gestegen. Wanneer je een camper in Canada huurt, is de brandstof een van de grootste kostenposten. Het zal je niet verbazen dat een dikke 5,7 liter V8 in de bergen flink wat brandstof verbruikt.

Tijdens het driving season – dus tijdens de zomermaanden – stijgen de brandstofprijzen en zijn vooral langs de kusten, zoals in Vancouver en Newfoundland, duurder. Ook wanneer je naar de Yukon reist, dus echt naar het noorden en dus aanzienlijk meer afgelegen, ben je duurder uit. Over het algemeen kost brandstof ongeveer de helft zoveel in Canada als in Europa, maar je rijdt aanzienlijk langere afstanden en vaak in heuvelachtig en bergachtig gebied.

TIP: Brandstofprijzen zijn meestal hoger van donderdag tot zondag, dus als je een zuinige Nederlander bent, tank dan van maandag tot en met woensdag om een paar dollar te besparen. Als je op vakantie bent, is de website Gasbuddy ideaal om op de centen te letten en je zuinige Nederlandse mentaliteit trouw te blijven.

Waar verblijf je met je camper in Canada?

Als je eenmaal met je camper op pad gaat, moet je natuurlijk wel locaties hebben om te overnachten. Campgrounds zien daarvoor de meest aangewezen plaats. Hoewel de echter avonturiers liever in de wildernis verblijven, is het toch regelmatig belangrijk om gebruik te maken van full hookup campgrounds. “Full hookup” betekent dat er riool-, water- en elektriciteitsaansluitingen zijn. Je kan er je chemisch toilet legen, de accu’s opladen, het waterreservoir bijvullen en er natuurlijk gebruik maken van de facilitaire voorzieningen.

Over het algemeen kun je stellen dat wanneer je buiten het hoogseizoen gaat wel op de bonnefooi kunt gaan. Toch is het tricky om dit te zeggen, realiseer ik me, want in de nationale parken en op Vancouver Island kan het zo maar dat de campground volstaan. Op toeristische bestemmingen is het eigenlijk altijd verstandig een reservering te doen. Hoewel British Columbia een policy heeft om de campeerplekken eerlijk te beheren, wil je toch ook weer het zekere voor het onzekere nemen. Je wilt natuurlijk voorkomen dat je na een lange dag rijden nog een aantal campings af moet om een plekje te vinden.

Parkeren in Canadese steden

Wat heel belangrijk is om te weten voor je camperreizen naar Canada, is dat je bij een bezoek aan de grote steden wel beperkt bent met een camper. Als je van plan bent om Canadese steden te bezoeken, moet je de regels en voorschriften voor elke provincie en elke stad even kennen. In steden als Montreal en Ottawa is het parkeren van je camper verbonden. Daarom is het noodzakelijk om je camper achter te laten in een nabijgelegen dorp of stad en met een ander vervoermiddel naar de grote stad reizen. Het is ook vaak verboden om een ​​camper te parkeren op de parkeerplaats van een winkelcentrum (met uitzondering van Walmart-winkelpercelen).

In feite is overnachten alleen toegestaan op campings. Overnachten op parkeerplaatsen en bij winkelcentra is ten strengste verboden. De uitzondering op deze regel is Walmart, die het parkeren van campers op zijn terreinen wel toestaat. Zorg er wel even voor dat je toestemming vraagt ​​voordat je er gaat overnachten.

Zelf heb ik op reis vaak wildkampeerders gezien. Het kan dus wel. Je loopt echter – zeker in nationale parken – het risico van een torenhoge boete. Ik vind het persoonlijk een ethische overweging. Het is een stukje respect dat je moet tonen voor de prachtige natuur.

Campgrounds boeken

Er zijn duizenden campgrounds verspreid over heel Canada. Om een ​​camping te boeken, is het belangrijk om de lengte van je camper en het aantal passagiers te weten. Je moet dus eerst je camper boeken, voordat je campgrounds gaat reserveren. Wanneer je je camperreis naar Canada boekt via een reisorganisatie, boeken zij de campgrounds voor je.

Bij je keuze voor campings, is het wel belangrijk dat je weet of ze campers van jouw formaat accepteren. Een campgroundreservering kost over het algemeen $40 tot $90 per nacht, afhankelijk van het seizoen, de bestemming en het aantal beschikbare ‘services’, ofwel faciliteiten.

Canadese campings zijn ingedeeld op basis van het aantal beschikbare services:

1 dienst = elektriciteit

2 diensten = elektriciteit en water

3 diensten = elektriciteit, water en riolering (full hookup)

Wanneer je campgrounds gaat boeken, verzeker jezelf er dan van dat je weet wanneer de inschrijvingen beginnen en er als de kippen bij bent. De inschrijvingen voor Whistlers Campground in Jasper National Park zijn er voor het hele seizoen binnen een paar uur doorheen. Best snel voor een camping met meer dan 750 plaatsen!

Camperreizen naar Canada 2023: zelf boeken of reisorganisatie?

De coronasituatie lijkt alweer ver achter ons te liggen. De reisbranche is voor het grootste deel weer hersteld, hoewel veel kleine onderenmingen in de toerismebranche de crisis niet hebben overleefd. Als toeristen kunnen we in ieder geval weer met zekerheid onze camperreizen naar Canada boeken. Ik adviseer je dan ook om goed te overleggen met je reisorganisatie en de informatie op de Canadese overheidswebsites nauwgezet in de gaten te houden.

In deze situatie zou ik adviseren om je camperreis via een reisorganisatie te boeken. Deze staan in direct contact met lokale ondernemers, airlines en camperverhuurders en kunnen je het best inlichten over de actuele situatie om naar Canada te kunnen reizen.

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies