Canada Day: de nationale feestdag van Canada

Canada Day 1 juli nationale feestdag

Canada Day (Frans: Fête du Canada) is de nationale feestdag van Canada. Op deze landelijke feestdag vieren de Canadezen de ‘verjaardag’ van het land. Op 1 juli 1867 werden de verordeningen van de Grondwet bekrachtigd en werden de drie afzonderlijke kolonies van Canada verenigd tot de zelfstandige staat Canada.

Wanneer is Canada Day?

Elk jaar op 1 juli worden door het gehele land activiteiten georganiseerd om de feestdag te vieren. In de kleinste gehuchtjes maar ook in de grootste steden zijn er festiviteiten. Zelfs de Canadezen die in het buitenland wonen, vieren de nationale feestdag.

Er is echter één uitzondering… wanneer de 1 juli op een zondag valt verschuift Canada Day naar 2 juli. De festiviteiten gaan dan op 1 juli over het algemeen gewoon door, ondanks dat het niet de wettelijke feestdag. Veel bedrijven sluiten de tent op maandag wanneer de feestdag in het weekend valt.

Wat wordt er precies gevierd op 1 juli?

Op Canada Day wordt herdacht dat de Franse en de Britse delen van Canada op 1 juli 1867 werden herenigd. Canada bestond natuurlijk al ruim vóór 1867, maar was nog onderverdeeld in verschillende delen. Het was op 1 juli dat de kolonies van Nova Scotia, New Brunswick werden samengevoegd met de delen Québec en Ontario.

Canada werd een “koninkrijk in zijn eigen recht” binnen het Britse Rijk, ook wel ‘de Dominion of Canada’. Canada was nog steeds een Britse kolonie, maar in de loop der tijd kreeg het land steeds meer autonomie, hoewel het Britse parlement nog lang politieke controle uitoefende over bepaalde departementen zoals buitenlandse zaken, nationale defensie en grondwettelijke veranderingen.

Hoe vieren Canadezen Canada Day?

Traditioneel wordt op 1 juli altijd vuurwerk afgestoken. Door het hele land zijn ’s avonds prachtige vuurwerkshows te zien en overal zijn leuke activiteiten voor kinderen. Natuurlijk wordt overal het nationale volkslied O Canada gezongen en in de grotere steden worden vaak concerten en evenementen georganiseerd. Traditioneel steken veel Canadezen de barbecue aan om het feest samen met familie en vrienden te vieren.

Mijn eigen ervaring met Canada Day is dat het een supergezellige dag is om mee te maken. Je ziet heel goed dat Canadezen op een heel andere manier feestvieren dan Nederlanders. In Nederland moet alles groots en indrukwekkend zijn, terwijl Canadezen zo kunnen heerlijk genieten van eenvoud: ze drinken gezellig een biertje, braden worst en hamburgers op de barbecue en kijken naar het vuurwerk. Ikzelf vind het een heerlijke dag om mee te maken. Heb jij Canada Day al eens meegemaakt in Canada? Leuk als je je ervaring deelt in de comments hieronder.

Op Parliament Hill in de hoofdstad Ottawa zijn elk jaar prachtige vuurwerkshows. Tijdens het 150-jarig jubileum van Canada in 2017 werd deze vuurwerkshow opgenomen. Heel sensationeel!

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies