Canadese beledigingen: zeg dit nooit tegen een Canadees!

Canadese beledigingen

Canadezen hebben de reputatie beleefd en makkelijk in de omgang te zijn. Het cynisme met een knipoog is typisch Canadees en bijzonder subtiel. Ook zijn Canadezen bijzonder tolerant. Kortom, met Canadezen heb je over het algemeen graag te maken. Toch zijn er een aantal dingen die je nooit tegen een Canadees moet zeggen. Met deze Canadese beledigingen jaag je elke Canadees tegen je in het harnas.

Typisch Canadese beledigingen

1.Scheer Canadezen en Amerikanen over één kam

Canadezen zijn alles behalve gecharmeerd als ze worden vergeleken met Amerikanen. Hoewel ze natuurlijk het Noord-Amerikaanse continent met hun zuiderburen delen, zijn ze maar wat blij met de grens die de Amerikaanse ‘superioriteit’ buiten de deur houdt. Met de uitspraak “Canada is de 51e Amerikaanse staat”, ben je meteen uitgerangeerd, want daarvan is een Canadees niet gediend. Period!

Hoewel Canada en de VS sterke bondgenoten zijn en veel Canadese beroemdheden hopen om over de grens succes te vinden in Hollywood, is het verstandig in acht te nemen dat een Canadees absoluut geen Amerikaan is.

2.Wees minachtend over ijshockey

Wees voorzichtig met wat je zegt over ijshockey, zeker als je niet weet welke spelers of clubs er heilig zijn. Wel mag je altijd en overal grappen maken over de Toronto Maple Leafs, zelfs in Toronto zelf, waar fans meestal wel gevoel voor humor hebben.

Grappen over de Montreal Canadiens liggen heel gevoelig en niet alleen in de regio Montreal, maar door heel Canada, want overal zitten fans. Volgens de aanhangers valt er met het meest legendarische team van de NHL-geschiedenis niet te spotten. Spot je met de Montreal Canediens, dan spot je met de hockeysport in het algemeen. Dus probeer je het toch? Houd dan zeker rekening met een bodycheck!

3.Probeer met een Canadees accent te spreken

Wil je een Canadees beledigen? Een van de gevaarlijkste Canadese beledigingen is om een nep Canadees accent op te zetten. Het typische ‘Oot and Aboot’ is een van de grootste Canadese beledigingen en geen plagerijtje. In feite is het een stereotype dat is gebaseerd op de uitspraak van de Canadezen, die over het algemeen ‘hoger’ in de mond ligt dan die van Amerikanen, die de meer een ‘keeluitspraak’ hebben wanneer ze de ou-klank uitspreken.

Maak dus geen grappen over het Canadese accent, ook niet dat je het schattig of charmant vindt.

4.Combinatie van kaas en jus? Gadver!

De Canadese keuken staat bol van de sausjes. Patat met ketchup is een geweldige combo. Wanneer je uit eten gaat en je bestelt patatjes, dan is bijna de geijkte vraag: ”You want gravy on that?” Ja, inderdaad, in Canada eten ze maar wat graag jus over de patattekes. En om het nog lekkerder te maken, doen ze er als het even kan ook nog gesmolten kaaswrongel overheen.

De echte diehard poutine-fans uit Quebec noemen deze Canadese delicatesse de Salade Quebecoise. Als je in een restaurant een grimas trekt van afschuw, is dat een belediging voor de Canadese keuken.

5.”Hé! kijk eens uit!”

Canadezen zijn beleefd. Nog voordat ze je in de weg lopen, zeggen ze al sorry en zelfs wanneer je nog op tien meter afstand loopt houden ze de deur al voor je open als je ergens ook naar binnen moet. Natuurlijk wordt dat andersom ook (min of meer) van jou verwacht.

Een Canadese belediging is als je typisch op z’n Nederlands de deur voor iemands neus laat dichtvallen, gewoon voor iemand langs voorover buigt in de supermarkt zonder je te excuseren of zelfs mensen verwijtend aankijkt die je voor de voeten lopen.

Beter is het om te genieten van de vriendelijkheid en beschaafdheid van de Canadese bevolking. Het is even wennen, maar al snel zou je willen dat iedereen in Nederland zo beschaafd was.

6.Ga niet ‘op iemands tenen’ staan

De Nederlandse interpretatie van persoonlijke ruimte is compleet anders dan die van Canadezen. In Nederland staan we dicht bij elkaar wanneer we een gesprek voeren. Canadezen houden iets meer onderlinge afstand aan.

Wanneer je een gesprek voert met een Canadees, houd dan voldoende ruimte aan. Wanneer je te dicht bij komt, zie je al snel dat Canadezen je opgedrongen aankijken, zo van “Wat moet die van me?” Toen ik enkele jaren geleden dit onderwerp bij een Canadese vriend aansneed, gaf hij aan dat dit echt een van de grootste Canadese beledigingen was.

7.Het F-woord (in Quebec)

Fuck is een woord dat sowieso geen schoonheidsprijs krijgt, maar in Quebec is het een absolute no-go. De bevolking van Quebec is namelijk nogal preuts en als beeldspraak kun je stellen dat ze ‘met een aardappel in de keel’ vloeken, zeg maar zoiets als “God(!)-fried van Bouillon!”.

Vloeken in Quebec gaat op een beschaafde manier, waarbij de woorden uit het rooms-katholieke geloof veelvuldig worden toegepast. Een boos “tah-bar-nac” (de doos waar de eucharistie in wordt bewaard) is het keurige alternatief voor “fuck”. Andere populaire scheldwoorden zijn os-tee (het communiewafeltje) en ka-lees (de beker waaruit je de heilige wijn drinkt).

8.Beledig Canadees bier

Hoewel wij als Nederlanders en Vlamingen wel verwend zijn met goede bieren, is Canadees bier iets waarop de gemiddelde Canadees trots is. Merken als Alexander Keith’s, Dominion en Canadian zijn geliefde biertjes bij een hockey of lacrosse game.

Amerikanen noemen Canadees bier “eland-urine” en wellicht is het feit dat Amerikanen het zo noemen de reden waardoor het een gevoelig thema is. Wees ‘polite’ en geef geen oordeel over het Canadese bier.

9.Zeg geen “A-boot.”

Zoals eerder al gezegd over het Canadese accent, zijn de geijkte a-boot-grappen een regelrechte Canadese belediging. Waar deze onzin vandaan komt, kan geen Canadees je vertellen. Wel spreken de Canadezen de woorden ‘about’ of ‘out’ anders uit dan elders. In Canada spreken ze meer van ‘aaouwt’ en ‘abaaouwt’. Dit is een ontzettend leuke video over Aboot/aboat.

10.Wees het oneens met hun geloof

Met een Canadees kun je overal over discussiëren, over politiek, over gezondheidskwesties of over Justin Bieber, maar stel nooit het geloof aan de kaak, want dat is in Canada heilig. Religie is een Canadees gebruik dat ze graag tussen de muren houden. De vredelievende aard van de Canadezen kanaliseren ze door naar de kerk te gaan.

Wat ik je kan aanraden is om in Canada eens een kerkdienst bij te wonen. Het is best leuk om eens mee te maken. Persoonlijk heb ik niet zoveel met de kerk, maar ik vond het zeer inspirerend. Het is er niet zo stijfjes als in Nederland en ik kan me goed voorstellen dat het zeer sterk bijdraagt aan het gemeenschapsgevoel.

11.Zeggen dat Quebec moet scheiden van Canada.

De afscheiding van Quebec van de rest van Canada is al meer dan 50 jaar een heet hangijzer. Bij een referendum in 1995 stemde 49,2 procent voor een afscheiding van de rest van Canada. Kantje boort dus!

Het gros van de Canadezen ziet liever dat Quebec gewoon deel blijft uitmaken van het geheel. Wanneer je de discussie dus aanzwengelt, kan het dus dat je heel wat Canadese biertjes verder bent voordat het gesprek tot een eind komt. Beter niet aan beginnen dus!

Gerelateerde berichten

Wij maken gebruik van cookies