Canadese lynx, prachtige wilde kat in Canada

Canadese Lynx wilde kat Canada

De Canadese lynx (Lynx canadensis) is een middelgrote kat die wordt gekenmerkt door zijn lange oorflosjes, de uitlopende gezichtskraag en een korte staart met een volledig zwarte punt. De staart is zodanig kort dat het lijkt of deze is gecoupeerd, net zoals bij de bobcat.

Verschil Canadese lynx en bobcat

De Canadese lynx wordt vaak verward met de bobcat, maar het verschil is toch duidelijk: bobcats hebben kortere haarplukjes op de oren, kortere poten en kleinere voeten dan de lynx. De Canadese lynx heeft ongebruikelijk grote poten die als een soort snow shoes werken in de diepe sneeuw. De vacht is dik en donzig en de achterpoten zijn aanzienlijk langer dan de voorpoten, waardoor de kat een gebogen uiterlijk krijgt. Wel heeft hij door de lange achterpoten een enorme springkracht.

Misschien is het grootste verschil tussen beide wilde katten dat de lynx meestal alleen voorkomt in de noordelijke Amerikaanse staten en in het bergachtige Canada, dus voornamelijk in British Columbia, Alberta en de Yukon, terwijl bobcats vooral leven in het zuidelijke deel van Canada en in vrijwel heel de VS.

Jagen van de lynx

Lynxen hebben een uitstekend zicht: ze kunnen een muis zien van wel 75 meter afstand! De zwarte plukjes haar op hun oren verbeteren hun toch al fenomenale gehoor. Met deze een waarnemingsvermogen dat altijd op scherp staat, zijn het geweldige jagers.

De lynx speelt net als andere bosjagers een belangrijke rol in de voedselketen. Als een middelgrote wilde kat is hij een vleeseter en richt zich op kleinere prooien die zich relatief snel voortplanten. De stand van de lynxen in het wild vervult een belangrijke rol om de balans tussen verschillende diersoorten in stand te houden. Een tekort aan lynxen leidt al snel tot ‘wildgroei’ onder andere diersoorten. Door de lynx te beschermen, wordt het ecosysteem in stand gehouden.

Wat eet een Canadese lynx?

De lynxen zijn gespecialiseerde jagers die zich voornamelijk richten op sneeuwschoenhazen, die het grootste deel van hun dieet uitmaken. In feite zijn lynxen alleen te vinden in regio’s waar voldoende sneeuwschoenhazen te vinden zijn. In Canada en Alaska fluctueren de lynxpopulaties onder invloed van de hoeveelheid sneeuwschoenhazen die er zijn. Gelukkig kan de Canadese lynx zich ook in leven houden met muizen, korhoenders, sneeuwhoenders, eekhoorns en aas.

Waar vind je lynxen?

Het leefgebied van de lynx zijn over het algemeen de vochtige, boreale bossen met koude winters en veel sneeuw, omdat….precies, daar zijn veel sneeuwschoenhazen te vinden. Sneeuwschoenhazen komen vooral voor in dichtbegroeide naaldbossen waar ze beschutting kunnen vinden. Vooral ’s nachts is de lynx in opperste staat van paraatheid en jaagt hij vooral vanuit een hinderlaag. Daarbij bespringt hij als een met explosieve kracht als bliksemschicht zijn prooi.

De Canadese lynx is te vinden in een groot deel van de boreale bossen van Alaska en Canada, maar is ook te vinden in de noordwestelijke staten van de Verenigde Staten, zoals Washington en Montana. Met fokprogramma’s worden de populaties in Montana, Washington, Maine en Minnesota gestaag uitgebreid.

Voortplanting

De Canadese lynx paart tijdens het laatste deel van de winter en heeft een draagtijd van 63 tot 70 dagen. De vrouwtjes bevallen één keer per jaar. Bijzonder is dat er geen nestje wordt gemaakt, maar dat de kittens onder bijvoorbeeld een omgevallen boom of tussen dichtbegroeid struikgewas worden grootgebracht. Hierdoor is het vereist dat tijdens deze periode de kittens altijd worden vergezeld door een van de ouders. Halverwege de zomer verlaat het mannetje het vrouwtje en zijn kroost, waarna het vrouwtje de volledige verzorging op zich neemt tijdens het eerste jaar.

Lynxen krijgen per worp gemiddeld vier kittens, maar tijdens periodes waarin er minder sneeuwschoenhazen zijn, kan dit beperkt zijn tot twee of drie kittens. Het lijkt of dit zit verwerkt in de programmatuur van de lynx. Bekijk een video over de Canadese lynx.

2019-06-11T17:57:42+00:00