De Canadese rendieren migratie, een fenomeen zoals je nog nooit hebt gezien

Canadese rendieren migratie Inuvik Yukon

De Canadese rendieren migratie is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Elk voorjaar steekt een eindeloos lijkende horde van rendieren de glibberige Mackenzie River Ice Road over. Het lijkt wel de grootste (en tevens snelste) massamigratie van de wereld.

Het lijkt allemaal heel logisch dat de rendieren terugkeren naar de regio’s waar ze hun jongen baren. Maarrrr, hier is iets vreemd aan de hand. Het is niet bepaald een natuurlijk fenomeen. Wat is hier gebeurd?

De Canadese rendieren migratie met ‘geleende’ rendieren

In 1935 werd door Saami herders een enorme kudde van zo’n 3000 rendieren vanuit Alaska over een afstand van 2400 kilometer naar het noorden van Yukon gedreven, specifiek naar de regio Inuvik. Deze enorme migratie werd op touw gezet om het kariboe tekort van de lokaal levende bewoners van de Inuvialuit te compenseren en van voedsel te voorzien.

De operatie heeft vijf jaar in beslag genomen en tijdens deze tocht hebben ongeveer duizend rendieren de tocht niet kunnen overleven. Nog aparter om te weten is dat de rendieren daarvoor vanuit Rusland via Noorwegen en Washington D.C. naar Alaska zijn gebracht.

Huidige migratie

Tegenwoordig is de afstand waarover de migratie plaatsvindt aanzienlijk korter: van het rendierstation net ten noorden van Inuvik naar Richards Island zo’n 80 kilometer verderop.

Waarom doen deze rendieren dat? Omdat Richard Island in de afgelopen 80 jaar hun natuurlijke kalfgronden zijn geworden.

Jaarlijks trekt deze Canadese rendieren migratie honderden liefhebbers van over de hele wereld om het prachtige schouwspel te bewonderen, wanneer er duizenden rendieren over het ijs van de Mackenzie River glibberen.

Hoe en wanneer kom je naar Inuvik?

Deze schitterende migratie in de buurt van Inuvik vindt elk jaar begin april plaats. Inuvik ligt aan de oostzijde van de Mackenzie Delta en is met het vliegtuig bereikbaar vanaf de volgende luchthavens: Vancouver, Kelowna, Whitehorse, Dawson City, Edmonton, Yellowknife en Norman Wells. Voor meer informatie bezoek de website van trulyarctic.ca.

Gerelateerde berichten

0 Reacties

Geef een reactie

Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met een *

Wij maken gebruik van cookies